Effekten av låg-FODMAP-kost gentemot traditionell kostbehandling avseende buksmärta och avföringsförändringar hos IBS-patienter
The effects of the low-FODMAP-diet compared to traditional nutrition therapy on abdominal pain and stool changes in IBS-patients
Abstract
Titel: Effekten av låg-FODMAP-kost gentemot traditionell kostbehandling avseende buksmärta och avföringsförändringar hos IBS-patienter
Författare: Percy Kazeroony & John Wikström
Handledare: Andrea Mikkelsen
Examinator: Frode Slinde
Linje: Dietistprogrammet, 180/240 hp
Typ av arbete: Självständigt arbete i klinisk nutrition, 15 hp
Datum: 2017-04-04
Bakgrund: Irritable Bowel Syndrom (IBS), är en vanligt förekommande funktionell mag-tarmsjukdom med en global förekomst på 10–20%. Sjukdomen innebär lidande och nedsatt livskvalitet för drabbade patienter och medför även stora kostnader för både sjukvård och samhälle på grund av frekventa vårdbesök och en minskad arbetsproduktivitet. De senaste åren har uteslutandet av så kallade FODMAPs i kosten presenterats som ett sätt att behandla IBS-symtom.
Syfte: Syftet med översiktsartikeln var att undersöka det vetenskapliga underlaget för effekterna av en låg-FODMAP-kost i jämförelse med traditionell kostbehandling på IBS-symtom.
Sökväg: En systematisk litteratursökning genomfördes i databaserna Pubmed, Scopus och Cochrane. De söktermer som användes var ”Irritable Bowel Syndrome” och ”FODMAP”.
Urvalskriterier: Inklusionskriterierna var RCTs som jämförde en låg-FODMAP-kost med en traditionell IBS-kostbehandling på IBS-symtom, studiepopulation med vuxna IBS-patienter diagnostiserade enligt ROME III-kriterierna och artiklar skrivna på svenska eller engelska. Exklusionskriterierna var studiepopulationer med annan mag-tarmsjukdom än IBS och som genomgått mag-tarmkirurgi, undantaget blindtarms- och gallblåseresektion. Studier som inkluderade gravida eller ammande deltagare exkluderades.
Datainsamling och analys: Totalt undersöktes två RCTs – en svensk studie av Böhn et al. (2015) och en amerikansk studie av Eswaran et al. (2016). Effektmåtten som jämfördes mellan studierna var IBS-symtomen buksmärta, avföringsfrekvens och avföringskonsistens.
Resultat: Studierna visade att båda behandlingar gav förbättrade IBS-symtom. En av studierna påvisade en signifikant fördel till låg-FODMAP-kosten gentemot den traditionella IBS-kostbehandlingen medan den andra studien inte kunde påvisa någon signifikant skillnad mellan interventionerna.
Slutsats: Evidensen för att en låg-FODMAP-kost skulle vara mer effektiv än en traditionell IBS-kostbehandling vid lindring av IBS-symtom är Låg (++).
Nyckelord: IBS, Irritable Bowel Syndrome, Diet, Kost, FODMAP, ”Fermentable Oligo-, Di- Monosaccharides and Polyols”, ROME III
Degree
Student essay
Other description
Title: The effects of the low-FODMAP-diet compared to traditional nutrition therapy on abdominal pain and stool changes in IBS-patients
Author: Percy Kazeroony & John Wikström
Supervisor: Andrea Mikkelsen
Examiner: Frode Slinde
Programme: Programme in dietetics, 180/240 ECTS
Type of paper: Bachelor’s thesis in clinical nutrition, 15 higher education credits
Date: 2017-04-04
Background: Irritable Bowel Syndrome (IBS), is a common functional gastrointestinal disease with a global prevalence of 10-20%. The disease not only leads to suffering and a reduced quality of life in patients - but also incurs great expenses on both health care and society due to frequent hospital visits and a reduced work productivity. In recent years, the reduction of so called FODMAPs in the diet has been presented as a means of treating IBS-symptoms.
Objective: The objective of this review was to examine the current scientific evidence on the effects of a low-FODMAP diet compared to a traditional IBS diet therapy on IBS symptoms.
Search strategy: A systematic literature search was conducted in the Pubmed, Scopus and Cochrane databases. The search terms “Irritable Bowel Syndrome” and “FODMAP” were used.
Selection criteria: The inclusion criteria were: RCTs comparing the effects of a low-FODMAP diet with a traditional IBS diet therapy on IBS-symptoms, study population consisting of adult patients diagnosed with IBS per the ROME III criteria and study language in either English or Swedish. Exclusion criteria were: Study populations with gastrointestinal diseases other than IBS and gastrointestinal surgery, except for appendectomy and cholecystectomy. Pregnant and breastfeeding women were also excluded.
Data collection and analysis: In total, two RCTs were reviewed – one Swedish study by Böhn et al. (2015) and one American study by Eswaran et al. (2016). The endpoints compared between the studies were the specific IBS symptoms of abdominal pain, stool frequency and stool consistency.
Main results: The studies showed that both interventions improved IBS-symptoms. One of the studies pointed to a significant advantage to the low-FODMAP diet compared with traditional IBS diet therapy, and the other did not show any significant differences between the two.
Conclusions: The evidence supporting the efficacy of a low-FODMAP diet over traditional IBS diet therapy is Low (++).
Keywords: IBS, Irritable Bowel Syndrome, Diet, FODMAP, “Fermentable Oligo-, Di-, Monosaccharides and Polyols”, ROME III
Collections
View/ Open
Date
2017-06-07Author
Kazeroony, Percy
Wikström, John
Keywords
IBS
Irritable Bowel Syndrome
diet
kost
FODMAP
Fermentable Oligo-, Di- Monosaccharides and Polyols
ROME III
Language
swe