Effekten av frukt och grönsaker på riskfaktorer för hjärt- kärlsjukdom. En systematisk översiktsartikel.
Effect of fruit and vegetables on risk factors for cardiovascular disease. A systematic review.
Abstract
Titel: Effekten av frukt och grönsaker på riskfaktorer för hjärt- kärlsjukdom. En systematisk översiktsartikel.
Författare: Therese Hjorth och Maria Minter
Handledare: Ena Huseinovic
Examinator: Anna Winkvist
Linje: Dietistprogrammet, 180/240 hp
Typ av arbete: Självständigt arbete i klinisk nutrition, 15 hp
Datum: 2017-04-05
Bakgrund: Hjärt- kärlsjukdom är den vanligaste dödsorsaken i världen. Övervikt/fetma, hypertoni och dyslipidemi hör till några av de modifierbara riskfaktorerna för hjärt- kärlsjukdom som kan påverkas av kosten. Observationsstudier har visat att en kost innehållande en hög andel frukt och grönsaker är associerad med en minskad risk att drabbas av hjärt- kärlsjukdom.
Syfte: Syftet med denna systematiska översiktsartikel var att undersöka om det finns vetenskaplig evidens för att ett ökat frukt- och grönsaksintag, utan samtidigt råd energirestriktion, har effekt på BMI, blodtryck samt LDL- och HDL- kolesterol hos personer med övervikt eller fetma.
Sökväg: Litteratursökningen utfördes i Pubmed och Cochrane med både fritextord och MeSH termer. De sökord som användes i olika kombinationer i båda databaserna var; fruit, vegetable, body mass index, blood pressure, LDL, HDL, cholesterol, weight loss, waist circumference, overweight, weight och body composition.
Urvalskriterier: Randomiserad kontrollerade studier som studerade effekten av ett ökat frukt- och grönsaksintag på riskfaktorer för hjärt- kärlsjukdom utan att deltagarna fått råd om samtidig energirestriktion. Deltagarna skulle vara vuxna över 19 år, ha ett BMI ≥ 27 kg/𝑚2 och vara huvudsakligen friska. Exklusionskriterier var bland annat studier som enbart studerade effekten av en enskild frukt eller grönsak samt studier som studerade hela kostmönster.
Datainsamling och analys: Totalt inkluderades tre studier som granskades med hjälp av SBU:s ”Granskningsmall för randomiserade studier”. Evidensen för effektmåtten sammanvägdes med hjälp av GRADE.
Resultat: Resultatet visade på att ett ökat intag av frukt och grönsaker inte har effekt på BMI hos personer med övervikt eller fetma, men det vetenskapliga underlaget för denna slutsats är måttligt (+++). Resultatet visade också på starkt (++++) respektive måttligt (+++) vetenskapligt underlag för att ett ökat intag av frukt- och grönsaker inte har effekt på blodtryck eller LDL- och HDL- kolesterol hos personer med övervikt eller fetma.
Slutsats: Trots resultatet anser inte författarna till denna systematiska översiktsartikel att rådande rekommendationer för frukt och grönsaker bör ändras. Frukt och grönsaker är en viktig del av en hälsosam kost som bidrar till att skydda mot en rad sjukdomar som bland annat cancer, diabetes mellitus typ 2 och hjärt- kärlsjukdom.
Nyckelord: Frukt, grönsaker, BMI, blodtryck, LDL- och HDL- kolesterol.
Degree
Student essay
Other description
Title: Effect of fruit and vegetables on risk factors for cardiovascular disease. A systematic review.
Author: Therese Hjorth and Maria Minter
Supervisor: Ena Huseinovic
Examiner: Anna Winkvist
Programme: Programme in dietetics, 180/240 ECTS
Type of paper: Bachelor’s thesis in clinical nutrition, 15 higher education credits
Date: April 5, 2017
Background: Cardiovascular disease is the leading cause of mortality in the world. Overweight/obesity, hypertension, and dyslipidaemia are some of the modifiable risk factors for cardiovascular disease that are amenable to dietary change. Observational studies have shown that a diet high in fruits and vegetables is associated with a reduced risk for cardiovascular disease.
Objective: The aim of this systematic review was to investigate if there is scientific evidence that an increased intake of fruits and vegetables, without concurrent advice on energy restriction has an effect on BMI, blood pressure and HDL- and LDL- cholesterol in individuals with overweight or obesity.
Search strategy: The literature search was performed in PubMed and Cochrane with keywords and MeSH terms. The keywords that were used in different combinations were; fruit, vegetable, body mass index, blood pressure, LDL, HDL, cholesterol, weight loss, waist circumference, overweight, weight and body composition.
Selection criteria: Randomized controlled trials that investigated the effect of an increased intake of fruit and vegetables on risk factors for cardiovascular disease without concurrent advice on energy restriction. Participants should be adults over 19 years of age, have a BMI ≥ 27 kg/𝑚2 and be generally healthy. Exclusion criteria were studies that only investigated the effect of one single fruit or vegetable and studies that investigated whole dietary patterns.
Data collection and analysis: In total, three articles were included and reviewed using SBU´s quality reviewing guide for randomized trials. The quality of evidence for each outcome was weighted together using GRADE.
Main results: The results showed that increased intake of fruit and vegetables has no effect on BMI in people with overweight or obesity, but the evidence for this conclusion is moderate (+++). The results also showed strong (++++) respectively moderate (+++) evidence that increased intake of fruit and vegetables has no effect on blood pressure or LDL- and HDL- cholesterol in people with overweight or obesity. Conclusions: Despite the result of this systematic review the authors do not think that the fruit and vegetable recommendations should be changed. Fruits and vegetables are an important part of a healthy diet that has been shown to reduce the risk of a number of chronic diseases such as cancer, diabetes mellitus type 2 and cardiovascular disease.
Keywords: Fruit, vegetable, BMI, blood pressure, LDL- and HDL- cholesterol
Collections
View/ Open
Date
2017-06-07Author
Hjort, Therese
Minter, Maria
Keywords
frukt
grönsaker
BMI
blodtryck
LDL- och HDL- kolesterol
fruit
vegetable
blood pressure
LDL- and HDL- cholesterol
Language
swe