dc.contributor.author | Eliasson, Julia | |
dc.contributor.author | Susanna, Lindh | |
dc.date.accessioned | 2017-06-07T12:56:43Z | |
dc.date.available | 2017-06-07T12:56:43Z | |
dc.date.issued | 2017-06-07 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/2077/52506 | |
dc.description | Title: The effect of a vegan diet on triglycerides, HbA1c and weight in
people with type 2 diabetes – A systematic review
Author: Julia Eliasson, Susanna Lindh
Supervisor: Ena Huseinovic
Examiner: Anna Winkvist
Program: Programme in dietetics, 180/240 ECTS
Type of paper: Bachelor’s thesis in clinical nutrition, 15 higher education credits
Date: April 04, 2017
Background
Today 4-5% of the Swedish population suffers from the lifestyle-related disease type 2
diabetes. Links has been seen between incidence of type 2 diabetes and dietary habits of
which diet is a cornerstone during treatment. Today energy restriction is often required when
treating type 2 diabetes to influence insulin sensitivity. It is rather an effect of weight loss
compared to components in the diet. Food with low energy density that is nutritious and with
high-fiber can lead to a natural energy restriction and thus have a positive impact on insulin
sensitivity. Vegan diets have these qualities and could lead to an energy restriction when
ingested ad libitum.
Objective
To examine the long term effect of a vegan diet on triglycerides, HbA1c and weight, as well
as the short-term effects on postprandial triglycerides in individuals with type 2 diabetes.
Search strategy
The literature search was conducted in PubMed, Scopus and Cochrane.
Selection criteria
Overweight adults diagnosed with type 2 diabetes.
Data collection and analysis
A total of 37 articles with appropriate titles were selected for closer examination of abstract.
Of these, 34 articles were excluded. This systematic review is based on three studies. Two
long-term studies with low to mid high quality, and one short-term study with mid high
quality.
Main results
There is low evidence (++) that a low fat vegan diet has positive long-term effects on HbA1c
and weight in people with type 2 diabetes. In the long term studies, HbA1c was reduced by -
1.0 and -0.6 percentage points, and weight with -6.0 and – 3.0 kg in the intervention groups.
However, no statistically significant difference was detected between groups in one of the
studies regarding these outcomes. There is no evidence (+) regarding the long term effects of
a low fat vegan diet on triglycerides. Regarding postprandial triglycerides, there is moderate
evidence (+++) that vegan diet has positive effects, though based on only one study.
Conclusions
The positive outcomes are likely to be linked with the existing dietary recommendations in
diabetes treatment. We should continue to recommend a high intake of fruits, vegetables,
simple and polyunsaturated fats and reduced intake of red meat. From a sustainability
perspective, it is also beneficial to increase the intake of vegetables, which have less
environmental impact than animal products. More studies are needed on the effect of the
vegan diet on triglycerides, HbA1c and weight in people with type 2 diabetes.
Keywords: Diabetes mellitus type 2, Veganism, Vegan diet, Plant Based, HbA1c, Glycemic
Control, Weight Loss, Blood Lipids, Triglycerides | sv |
dc.description.abstract | Titel: Effekten av vegankost på triglycerider, HbA1c och vikt hos
personer med typ 2 diabetes – En systematisk översiktsartikel
Författare: Julia Eliasson, Susanna Lindh
Handledare: Ena Huseinovic
Examinator: Anna Winkvist
Linje: Dietistprogrammet, 180/240 hp
Typ av arbete: Självständigt arbete i klinisk nutrition, 15 hp
Datum: 2017-04-04
Bakgrund
Idag beräknas 4-5 % av Sveriges befolkning leva med det livsstilsrelaterade
sjukdomstillståndet typ 2 diabetes. Man har sett kopplingar mellan insjuknandet i typ 2
diabetes och kostvanor varav kosten utgör en grundsten i behandlingen. Idag krävs ofta
energirestriktion av diabeteskosten för att påverka insulinkänsligheten. Det är en effekt av
viktnedgång snarare än kostens sammansättning. En energilåg, näringsrik och fiberrik kost
kan medföra en naturlig energirestriktion och således ha positiv inverkan på
insulinkänsligheten. Vegankosten har dessa egenskaper och kan leda till energirestriktion vid
intag ad libitum.
Syfte
Undersöka långtidseffekten av en vegankost på triglycerider, HbA1c och vikt, samt
korttidseffekten på postprandiella triglyceridnivåer hos personer med typ 2 diabetes.
Sökväg
Litteratursökning genomfördes i databaserna PubMed, Scopus och Cochrane.
Urvalskriterier
Överviktiga, vuxna personer diagnostiserade med typ 2 diabetes.
Datainsamling och analys
Totalt valdes 37 artiklar med adekvat titel ut för närmare granskning av abstract. Av dessa
exkluderades 34 st artiklar. Den systematiska översiktsartikeln grundar sig i tre studier. Två
långtidsstudier med låg till medelhög kvalité och en korttidsstudie med medelhög kvalité.
Resultat
Det finns låg evidens (++) för att en lågfett vegankost ger positiva långtidseffekter på HbA1c
och vikt hos personer med typ 2 diabetes. I de båda långtidsstudierna minskade HbA1c med -
1,0 och -0,6 procentenheter och vikten med -6,0 och – 3,0 kg i interventionsgrupperna. Dock
påvisades ingen statistiskt signifikant skillnad mellan grupperna för dessa utfallsmått i en av
studierna. Det saknas vetenskapligt underlag för långtidseffekten av vegankost (+) på
triglycerider. Gällande postprandiella triglycerider finns måttlig evidens (+++) för att
vegankost ger positiva effekter, dock baserat på endast en studie.
Slutsats
Eftersom resultaten i denna översiktsartikel troligen kan kopplas samman med de befintliga
kostrekommendationerna vid diabetesbehandling, bör man fortsätta att rekommendera ett högt
intag av frukt, grönsaker, enkel- och fleromättade fetter samt minskat intag av rött kött. Sett ur
ett hållbarhetsperspektiv är det också fördelaktigt att öka intaget av vegetabilier, som har
mindre miljöpåverkan än animalier. Det krävs fler studier kring effekten av vegankost på
triglycerider, HbA1c och vikt hos personer med typ 2 diabetes.
Nyckelord: Diabetes Mellitus typ 2, Veganism, Vegandiet, Växtbaserad, HbA1c, Glykemisk
Kontroll, Viktnedgång, Blodlipider, Triglycerider. | sv |
dc.language.iso | swe | sv |
dc.subject | Diabetes Mellitus typ 2 | sv |
dc.subject | Veganism | sv |
dc.subject | Vegandiet | sv |
dc.subject | Växtbaserad | sv |
dc.subject | HbA1c | sv |
dc.subject | Glykemisk Kontroll | sv |
dc.subject | Viktnedgång | sv |
dc.subject | Blodlipider | sv |
dc.subject | Triglycerider | sv |
dc.subject | Diabetes mellitus type 2 | sv |
dc.subject | Vegan diet | sv |
dc.subject | Plant Based | sv |
dc.subject | Glycemic Control | sv |
dc.subject | Weight Loss | sv |
dc.subject | Blood Lipids | sv |
dc.subject | Triglycerides | sv |
dc.title | Effekten av vegankost på triglycerider, HbA1c och vikt hos personer med typ 2 diabetes – En systematisk översiktsartikel | sv |
dc.title.alternative | The effect of a vegan diet on triglycerides, HbA1c and weight in people with type 2 diabetes – A systematic review | sv |
dc.type | Text | |
dc.setspec.uppsok | Medicine | |
dc.type.uppsok | M2 | |
dc.contributor.department | Göteborgs universitet/Institutionen för medicin | swe |
dc.contributor.department | University of Gothenburg /Institute of Medicine | eng |
dc.type.degree | Student essay | |