Ett meningsfullt skrivande i skolan: Gymnasieelevers uppfattningar om vad som gör skrivande autentiskt
Abstract
Studien undersöker gymnasieelevers uppfattningar om vad som gör skrivande i svenskämnet autentiskt. Syftet är att bidra med kunskap om hur skrivundervisningen kan främja autentiska skrivsituationer. Uppsatsen utgår från en syn på autenticitet inom utbildning som en subjektiv upplevelse, vilket innebär att endast eleven själv kan avgöra om en skrivuppgift är autentisk eller inte. Definitionen som görs av autentiskt skrivande är att det upplevs ha mening och relevans för elevens eget liv och upplevelse av verkligheten. För att finna möjliga faktorer som leder till upplevd autenticitet bland elever samt hur och varför dessa faktorer påverkar genomfördes kvalitativa intervjuer med 6 elever från två av gymnasieskolans studieförberedande program.
Resultaten visar att framträdande faktorer är: val av ett meningsfullt ämne, möjlighet till personligt uttryck genom att inte vara bunden till formella krav, möjlighet att lära sig något meningsfullt samt att texterna blir lästa och fungerar i ett verkligt sammanhang i eller utanför klassrummet. Därutöver visar resultaten att eleverna efterfrågar mer läsarbaserad respons på texterna, och att de värdesätter de språkliga och formella kunskaper de tillägnat sig genom undervisningen.
Undersökningen belyser den individuella upplevelsen av autenticitet och dess komplexitet. Lärare bör inta en öppen syn på autenticitet och utgå från eleverna snarare än sig själva eller samhället om de vill konstruera autentiska skrivuppgifter. Uppsatsen diskuterar vidare möjligheterna till autentiskt skrivande genom ett dialogiskt klassrum.
Degree
Student essay