dc.description.abstract | Syfte: Studiens syfte är att undersöka hur ett urval av tjänstemän, med olika ledningsfunktioner inom skolans verksamhet, samt ett urval av specialpedagoger uppfattar det specialpedagogiska uppdraget med fokus på det hälsofrämjande och förebyggande arbetet. Vidare avser studien att undersöka hur dessa informanter uppfattar att styrning, organisation och ledarskap kan påverka detta arbete i praktiken.
Teori: För att kunna analysera och förstå informanternas syn på specialpedagogens roll i det hälsofrämjande och förebyggande arbetet, har vi valt att utgå från de i specialpedagogiska sammanhang vanliga perspektiven: relationellt och kategoriskt perspektiv. Då studien även riktar intresse mot hur informanterna uppfattar att olika faktorer såsom ledarskap och organisation påverkar uppdraget, har vi även valt att utgå från systemteori samt Bergs (2003) teori om frirummet som praktiskt analytiska perspektiv.
Metod: Studien är en fallstudie med kvalitativ ansats. Empirin är insamlad genom semistrukturerade intervjuer och har tolkats med inspiration från hermeneutiken.
Resultat: Studiens resultat visar att den senaste tidens förändringar avseende styrning och organisation har lett till att såväl rektorer som pedagoger i studien har fått ett större ansvar och en större frihet att inom givna ramar utforma det hälsofrämjande och förebyggande arbetet. Informanterna menar att de är “på en resa” från ett mer traditionellt och hierarkiskt sätt att styra skolan mot ett bottom-up perspektiv, där initiativ nedifrån och skolornas självständiga arbete uppmuntras. Makt- och ansvarsförskjutningen har gett både rektorer och specialpedagoger större möjligheter att självständigt utforma det hälsofrämjande och förebyggande arbete utifrån verksamhetens behov. Samtidigt visar resultatet att maktförskjutningen har lett till nya dilemman för skolledarna att förhålla sig till.
Studien visar på en samsyn i uppfattningarna kring det hälsofrämjande och förebyggande uppdraget, en samsyn som | sv |