• English
    • svenska
  • English 
    • English
    • svenska
  • Login
View Item 
  •   Home
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • View Item
  •   Home
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

En liten chokladbit kanske? En observationsstudie om förekomst av sockerrika livsmedel i icke-matbutiker

Abstract
Vi lever i en miljö där vi ständigt exponeras och har tillgång till energirika livsmedel. Ett för högt intag av energirika och näringsfattiga livsmedel kan medföra att hälsan påverkas negativt då det kan resultera i viktuppgång. Idag äter många svenskar för mycket socker och Livsmedelsverket menar att intaget av energirika livsmedel rika på socker bör minskas. Människors matval påverkas bland annat av utbud, placering och marknadsföring av olika livsmedel. Förutom i livsmedelsbutiker visar ett fåtal studier på att det förekommer sockerrika livsmedel även i icke-matbutiker och att det är vanligt att dessa placeras på ett sätt som uppmuntrar till impulsköp. Syftet med denna studie var att utforska förekomst och placering av sockerrika livsmedel i icke-matbutiker med hjälp av strukturerade observationer. Observationerna genomfördes i totalt 226 butiker i Göteborg och resultatet visar att det förekommer sockerrika livsmedel i icke-matbutiker. Det mest förekommande livsmedlet som observerades var godis och den vanligaste placeringen var vid kassaområdet men det förekom även på andra ställen i butikerna. Sockerrika livsmedel observerades i flest antal butiker inom kategorin hem och hushåll. Slutsatsen är att det förekommer sockerrika livsmedel i icke-matbutiker och en vanlig placering av dessa livsmedel är i anslutning till kassan. Vidare forskning krävs för att utforska i vilken utsträckning konsumenter köper de livsmedel som är placerade i kassaområdet.
Degree
Student essay
URI
http://hdl.handle.net/2077/53436
Collections
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
View/Open
gupea_2077_53436_1.pdf (410.8Kb)
Date
2017-08-28
Author
Lundqvist, Lisa
Muld, Johanna
Keywords
Socker
observation
butik
livsmedel
kassa
Series/Report no.
VT17-25
Language
swe
Metadata
Show full item record

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
Atmire NV
 

 

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjects

My Account

LoginRegister

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
Atmire NV