Show simple item record

dc.contributor.authorFransson, Frida
dc.contributor.authorJohannesson, Gabriella
dc.date.accessioned2017-08-28T10:59:14Z
dc.date.available2017-08-28T10:59:14Z
dc.date.issued2017-08-28
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/2077/53437
dc.description.abstractTidigare studier visar att ohälsosamma matvanor bland ungdomar är en stor riskfaktor för en rad sjukdomar och att faktorer som ökar hälsosamma matvanor bör identifieras. För att främja hälsosamma matvanor bland universitetsstudenter, är syftet med undersökningen att kartlägga de faktorer som universitetsstudenter anser påverkar dem till att göra hälsosamma matval. Data till undersökningen samlades in genom enkäter, som delades ut på tre fakulteter för Göteborgs universitet. Urvalet utgörs av 93 studenter. Studenter som angav att de har pågående eller avslutad kostutbildning exkluderades ur datainsamlingen. Resultaten från undersökningen visar att studenter definierar hälsosam mat som “Varierad kost”, “Lagom mängd mat” och “Mycket grönsaker”. Trots definitionen av hälsosam mat visar resultaten att endast en liten del studenter följer Livsmedelsverkets kostråd om frukt och grönsaker. Sociala medier är den största källan där studenter anser att de hämtar sin kunskap om kost. De faktorer som flest studenter anser påverkar dem till att göra hälsosamma matval är motivation till att bibehålla hälsa samt fysisk aktivitetsnivå. Om hälsosam mat var billigare skulle fler studenter äta mer hälsosamt. Slutsatsen från undersökningen indikerar att sociala medier skulle kunna vara en effektiv arena att förmedla kunskap om kost, för att nå ut till universitetsstudenter. Kunskapen som förmedlas bör fokusera på att motivera till bibehållande av hälsa och fysisk aktivitet.sv
dc.language.isoswesv
dc.relation.ispartofseriesVT17-28sv
dc.subjectHälsosamma matvalsv
dc.subjectuniversitetsstudentersv
dc.subjectfaktorersv
dc.titleHälsosamma matval - Faktorer som påverkar universitetsstudenters hälsosamma matvalsv
dc.typeText
dc.setspec.uppsokSocialBehaviourLaw
dc.type.uppsokM2
dc.contributor.departmentUniversity of Gothenburg/Department of Food and Nutrition, and Sport Scienceeng
dc.contributor.departmentGöteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskapswe
dc.type.degreeStudent essay


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record