Läsk- och energidryckskonsumtion - En jämförande studie om gymnasieungdomar i två olika socioekonomiska områden i Göteborg
Abstract
Ojämlikhet i hälsa existerar i hela världen och förekommer mellan olika grupper i samhället. I
Göteborg förekommer variationer mellan olika geografiska områden där grupper med lägre
utbildning och inkomst har mindre hälsosamma matvanor i jämförelse med grupper som har
högre utbildning och inkomst. Konsumtionen av läsk och energidryck är stor bland ungdomar
och ett högt intag av drycker med tillsatt socker konsumeras mest hos ungdomar till föräldrar
med låg utbildningsnivå. Syftet med denna studie är att jämföra intaget av läsk och
energidryck bland ungdomar på två gymnasieskolor i olika socioekonomiska områden i
Göteborg.
Enkäter delades ut på en skola i Angered och en i Göteborgs centrum och totalt 173 ungdomar
inkluderades i studien. En kvantitativ analys utfördes med utgångspunkt i att jämföra de olika
skolorna.
Resultatet visar att ungdomarna från Angeredskolan oftare dricker läsk och energidryck
jämfört med ungdomarna från centrumskolan. Centrumskolans ungdomar intar däremot en
större mängd läsk vid ett och samma tillfälle och energidryck intas i större mängd hos
ungdomarna från Angeredskolan. Under skoltid konsumerar ungdomarna från Angeredskolan
mer läsk och energidryck till skillnad från ungdomarna från centrumskolan. Största
skillnaderna till varför ungdomarna dricker läsk på de olika skolorna är för att ungdomarna på
centrumskolan unnar sig, medan ungdomarna på Angeredskolan dricker läsk för att det ses
som en vana eller för att deras kompisar dricker det. Sammanfattningsvis visar resultatet på
att ungdomarna från familjer med lägre socioekonomisk status (SES) konsumerar mer läsk
och energidryck jämfört ungdomarna från familjer med högre SES.
Degree
Student essay
View/ Open
Date
2017-08-28Author
Ekman, Frida
Löfström, Linnea
Keywords
Adolescents
Attitudes
Energy drinks
Health inequalities
Soft drinks
Socioeconomic status
Socioeconomic position
Sociodemographic
Sugar sweetened beverages
Series/Report no.
VT17-29
Language
swe