Spanska influenser - En kvalitativ intervjustudie kring sex svenskars matvanor efter att de flyttat till Spanien
Abstract
Varje dag står vi inför val angående vad vi ska äta och hur inköp av mat ska planeras. Det
finns ofta några påverkande faktorer som leder oss till vilka beslut vi tar, exempelvis flytt till
ett annat land. Idag råder det en ständig ut- och invandring, både mellan länder med liknande
kultur och mellan länder med olika. Syftet med uppsatsen var att utforska erfarenheter och
uppfattningar om matvanor hos några individer som flyttat från Sverige till södra Spanien.
Genom en kvalitativ design och semi-strukturerade intervjuer med sex personer som vuxit
upp i Sverige som sedan flyttat i vuxen ålder till Spanien kunde uppfattningar och
erfarenheter angående deras matvanor och vad som påverkar dem avspeglas. När intervjuerna
analyserats kunde olika faktorer som påverkar matvanor vid flytt urskiljas. Dessa faktorer
blev teman som utgjorde grunden till en modell som vi skapade själva, “Fyra perspektiv på
matvanor”, som resultatet presenteras utifrån. Gemensamt för alla respondenter var att de helt
uteslutit den svenska matkulturen sedan de flyttat till Spanien och att de endast äter klassisk
svensk mat på högtider. Tillgängligheten av mat från medelhavsområdet och sociala
måltidssituationer har vunnit svenskarnas hjärtan och förändringen av matvanor var total.
Uppsatsen kan förhoppningsvis bidra till en större kunskap om människans matvanor och hur
dessa kan påverkas vid byte av kultur. Som kostekonom finns ett ansvar för vad som serveras
i offentliga verksamheter vilket påverkar vilken relation individer kan skapa till olika
livsmedel och maträtter.
Degree
Student essay
View/ Open
Date
2017-08-28Author
Alexandersson, Matilda
Svärdhagen, Nelly
Keywords
Matvanor
Immigration
Matkultur
Livsmedel
Livsmedelsresurser
Spanien
Sverige
Tillgångar
Series/Report no.
VT17-18
Language
swe