• English
    • svenska
  • English 
    • English
    • svenska
  • Login
View Item 
  •   Home
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • View Item
  •   Home
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Spanska influenser - En kvalitativ intervjustudie kring sex svenskars matvanor efter att de flyttat till Spanien

Abstract
Varje dag står vi inför val angående vad vi ska äta och hur inköp av mat ska planeras. Det finns ofta några påverkande faktorer som leder oss till vilka beslut vi tar, exempelvis flytt till ett annat land. Idag råder det en ständig ut- och invandring, både mellan länder med liknande kultur och mellan länder med olika. Syftet med uppsatsen var att utforska erfarenheter och uppfattningar om matvanor hos några individer som flyttat från Sverige till södra Spanien. Genom en kvalitativ design och semi-strukturerade intervjuer med sex personer som vuxit upp i Sverige som sedan flyttat i vuxen ålder till Spanien kunde uppfattningar och erfarenheter angående deras matvanor och vad som påverkar dem avspeglas. När intervjuerna analyserats kunde olika faktorer som påverkar matvanor vid flytt urskiljas. Dessa faktorer blev teman som utgjorde grunden till en modell som vi skapade själva, “Fyra perspektiv på matvanor”, som resultatet presenteras utifrån. Gemensamt för alla respondenter var att de helt uteslutit den svenska matkulturen sedan de flyttat till Spanien och att de endast äter klassisk svensk mat på högtider. Tillgängligheten av mat från medelhavsområdet och sociala måltidssituationer har vunnit svenskarnas hjärtan och förändringen av matvanor var total. Uppsatsen kan förhoppningsvis bidra till en större kunskap om människans matvanor och hur dessa kan påverkas vid byte av kultur. Som kostekonom finns ett ansvar för vad som serveras i offentliga verksamheter vilket påverkar vilken relation individer kan skapa till olika livsmedel och maträtter.
Degree
Student essay
URI
http://hdl.handle.net/2077/53447
Collections
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
View/Open
gupea_2077_53447_1.pdf (775.2Kb)
Date
2017-08-28
Author
Alexandersson, Matilda
Svärdhagen, Nelly
Keywords
Matvanor
Immigration
Matkultur
Livsmedel
Livsmedelsresurser
Spanien
Sverige
Tillgångar
Series/Report no.
VT17-18
Language
swe
Metadata
Show full item record

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
Atmire NV
 

 

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjects

My Account

LoginRegister

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
Atmire NV