Bilden i ett vidgat textbegrepp – Samspel mellan bild och text
Abstract
Abstrakt
Arbetets art: Examensarbete, 10 poäng, inom lärarprogrammet, 140 poäng
Sidantal: 42
Titel: Bilden i ett vidgat textbegrepp – Samspel mellan bild och text
Författare: Linda Graas och Therese Kjellberg
Handledare: Elisabeth Mellgren
Datum: VT 2006-05-29
Nyckelord: Det vidgade textbegreppet, visuell läskunnighet, bildspråk, läsförståelse, läsupplevelse
Bakgrund: När barn läser en bilderbok i ett tidigt stadium läser de oftast bilderna först. Det är där de flesta hämtar information innan de skall börja läsa. Stämmer inte bilden överens med texten har barnet svårt att korrigera detta och det kan resultera i att de läser fel, till skillnad från en vuxen som kan hantera detta och koncentrera sig på vad som står i texten. Om bild och text har ett fungerande samspel kan detta hjälpa barnet i sin läsning, om inte, kan det ha en motsatt effekt. Så som vårt samhälle ser ut i dag med ett ständigt ökat bildflöde, ställer det krav på oss lärare att kunna utbilda våra elever i såväl skriftspråk som bildspråk. Detta får vi också stöd för i styrdokumenten, i ”ett vidgat textbegrepp”, som innebär att det i svenskan inte bara skall ingå skrift utan även bild av olika slag.
Syfte: Vårt syfte är att med oss själva som mätinstrument undersöka samspelet mellan bild och text i läromedel och bilderböcker i läsundervisningen för de tidigare åldrarna. I studien vill vi uppmärksamma samspelet mellan bild och text och få goda insikter för att kunna värdera relationer ur läsförståelse- och upplevelsesynpunkt.
Frågeställningar
Hur ser förhållandet ut mellan bild och text i läromedlen i svenskundervisningen?
Hur ser förhållandet ut mellan bild och text i bilderböcker?
Hur fungerar bilderna som hjälp vid läsning?
Hur inbjuder bilderna till samtal?
Hur inbjuder bilderna till en fördjupad och bra läsupplevelse?
Metod: Vår studie består först av en teorigenomgång där vi ger en bakgrund till barns begynnande läsning och teoribildning kring samspelet mellan bild och text. Här beskrivs de redskap vi använder oss utav i analyserna av läromedlen och bilderböckerna. Först gör vi en litteraturstudie till teorigenomgången. Därefter gör vi ett medvetet urval till vår analys av två läromedel och två bilderböcker där vi undersöker samspelet mellan bild och text. Vi utgår från Nikolajevas analysmodell (2000:22) för att beskriva vårt resultat.
Resultat: Våra resultat pekar på att det finns en stor variation i samspelet mellan bild och text. Det kan variera inom en och samma bok men det kan också variera inom en och samma bild eller text. Vi har kommit fram till att det kan finnas mer en ett samspel inom en och samma sida/uppslag i en bok. Våra resultat visar exempel på detta. Vi kan också konstatera att bilder kan tolkas på många olika sätt beroende på vem som tittar på bilderna. Tidigare referenser och erfarenheter gör att en bild kan tolkas och upplevas på många olika sätt. Vi menar att de förhållanden där bild och text kommunicerar i princip samma budskap kan fungera som stöd vid läsning men det är inte alltid dessa förhållanden som inbjuder till en fördjupad och bra läsupplevelse. De samspel som inbjuder till samtal och fördjupad läsupplevelse verkar snarare vara de som ger betraktaren flera olika tolkningsmöjligheter. Avslutningsvis kan vi konstatera att det är svårt att avgöra vilket samspel mellan bild och text som fungerar bäst för en god läsutveckling. Vi menar att detta beror på vem som läser eller betraktar bilderna.
Degree
other
Publisher
Göteborgs universitet. Utbildnings- och forskningsnämnden för lärarutbildning
Collections
View/ Open
Date
2006Author
Graas, Linda
Kjellberg, Therese
Keywords
Det vidgade textbegreppet
läsupplevelse
visuell läskunnighet
bildspråk
läsförståelse
Publication type
other
Series/Report no.
vt06 2611-03
Language
swe