Effekt på HbA1c vid intag av probiotikastammarna Lactobaciullus acidophilus & Bifidobacterium lactis hos individer med typ 2 diabetes mellitus
The Effect on HbA1c of intake of Lactobacillus acidophilus & Bifidobacterium lactis in individuals with type 2 diabetes mellitus.
Abstract
Titel: Effekt på HbA1c vid intag av probiotikastammarna Lactobaciullus acidophilus & Bifidobacterium lactis hos individer med
typ 2 diabetes mellitus.
Författare: Mathilda Forsby & Petra Sjöholm
Handledare: Anna Winkvist
Examinator: Frode Slinde
Linje: Dietistprogrammet, 180/240 hp
Typ av arbete: Självständigt arbete i klinisk nutrition, 15 hp
Datum: 2018-03-27
Bakgrund Diabetes är en kronisk sjukdom med utbredning över hela världen, i Sverige är prevalensen 4-5 %. Typ 2 diabetes är den vanligaste formen av diabetes och sjukdomen kan leda till allvarliga komplikationer. HbA1c används som mått för att utvärdera effekten av diabetesbehandling. Probiotika är enligt WHO levande organismer som vid intag kan förbättra hälsan. Tidigare studier indikerar att det kan ha gynnsam effekt på diabeteskontroll.
Syfte Syftet med denna systematiska översiktsartikel var att granska tillgänglig vetenskaplig litteratur
om huruvida det finns belägg för att probiotika i form av en kombination av Lactobaciullus acidophilus
La-5 och Bifidobacterium lactis Bb-12 kan rekommenderas för en förbättrad glukoskontroll hos vuxna
personer med diabetes mellitus typ 2.
Sökväg Litteratursökningen gjordes i databaserna PubMed, Scopus och Cochrane.
Urvalskriterier RCT, humanstudier, studier på svenska och engelska, personer med diabetes typ 2,
vuxna mellan 18 och 70 år, probiotikasupplementering med en kombination av stammarna
Lactobacillus acidophilus La- 5 och Bifidobacterium lactis Bb-12. Exklusionskriterier var studier gjorda på
barn, gravida, personer >70 år, insulinbehandlad diabetes samt andra sjukdomar än diabetes typ 2.
Datainsamling och analys Totalt tre studier granskades med hjälp av “Mall för kvalitetsgranskning av
randomiserade studier” från SBU. Studierna bedömdes ha medelhög och hög studiekvalitet. Vidare
användes mallen “Underlag för sammanvägd bedömning enligt GRADE” från Göteborgs
universitet, för att bedöma evidensstyrkan för valt effektmått; HbA1c.
Resultat Evidensstyrkan för valt effektmått, HbA1c, bedömdes vara måttlig (+++). Efter sex till åtta
veckor med intag av probiotikastammarna Lactobacillus acidophilus La- 5 och Bifidobacterium lactis Bb-12
kunde man se en signifikant förbättring av HbA1c mellan interventionsgrupp och kontrollgrupp.
Slutsats Det finns måttlig evidens för att HbA1c minskas vid intag av en kombination av
probiotikastammarna Lactobaciulls acidophilus La-5 och Bifidobacterium lactis Bb-12.
Nyckelord: Probiotika, diabetes mellitus typ 2, HbA1c, Lactobaciullus acidophilus, Bifidobacterium lactis
Degree
Student essay
Other description
Title: The Effect on HbA1c of intake of Lactobacillus acidophilus & Bifidobacterium lactis in individuals with type 2 diabetes
mellitus.
Author: Mathilda Forsby & Petra Sjöholm
Supervisor: Anna Winkvist
Examiner: Frode Slinde
Programme: Programme in dietetics, 180/240 ECTS
Type of paper: Bachelor’s thesis in clinical nutrition, 15 higher education credits
Date: May 27, 2018
Background Diabetes is a chronic disease spreading across the world, the prevalence in Sweden is 4-
5%. The most common form is type 2 diabetes, which can have serious complications. HbA1c is a
marker used to evaluate the long-term effect of diabetes treatment. According to WHO, probiotics
are living organisms which, when consumed, can improve health. Prior research indicate that
probiotics may have beneficial effects on controlling diabetes.
Objective The aim of this systematic review was to evaluate available scientific evidence of whether a
combination of Lactobacillus acidophilus La-5 and Bifidobacterium lactis Bb-12 could improve glucose
control in individuals with type 2 diabetes and thus be recommended.
Search strategy Literature searches were performed in PubMed, Scopus and Cochrane.
Selection criteria RCT, human studies, in Swedish and English, individuals with type 2 diabetes, adults
between 18 and 70 y/o, probiotic supplementation of the combination Lactobacillus acidophilus La-5
and Bifidobacterium Bb-12. Exclusion criteria were research performed on children, pregnant,
individuals > 70 y/o, diabetes currently treated with insulin and additional diseases other than type 2
diabetes.
Data collection and analysis Three articles were examined using the template for quality assessment of
randomized trials provided by SBU, which were deemed moderately high or high quality. Further,
the GRADE template designed to estimate the collective study quality provided by Gothenburg
university was used to evaluate the strength of evidence for the endpoint measurement, HbA1c.
Main results Evidence for lowering HbA1c was considered moderate (+++). An intake of Lactobacillus
acidophilus La-5 and Bifidobacterium lactis Bb-12 resulted in a significant improvement of HbA1c
between intervention groups and control groups after an intake for six to eight weeks.
Conclusions There is moderate evidence suggesting a reduction in HbA1c with intake of a
combination of Lactobacillus acidophilus La-5 and Bifidobacterium Bb-12.
Keywords: Probiotika, diabetes mellitus typ 2, HbA1c, Lactobaciullus acidophilus, Bifidobacterium lactis
Collections
View/ Open
Date
2018-06-04Author
Forsby, Mathilda
Sjöholm, Petra
Keywords
probiotika
diabetes mellitus typ 2
HbA1c
Lactobaciullus acidophilus
Bifidobacterium lactis
Language
swe