Dietistkontakt: ett vinnande koncept för förbättrad metabol kontroll hos patienter med Diabetes Mellitus typ 2 – En systematisk översiktsartikel
Meeting with a dietitian: a successful concept to improve metabolic control in patients with type 2 Diabetes Mellitus – A systematic review
Abstract
Titel: Dietistkontakt: ett vinnande koncept för förbättrad metabol kontroll hos
patienter med Diabetes Mellitus typ 2 – En systematisk översiktsartikel
Författare: Johanna Hultberg och Isabelle Larsson
Handledare: Frode Slinde
Examinator: Anna Winkvist
Utbildning: Dietistprogrammet, 180/240 hp
Typ av arbete: Självständigt arbete i klinisk nutrition, 15 hp
Datum: 2018-03-27
Bakgrund: Diabetes kan ses som 2000-talets stora pandemi och är sammankopplat med
ekonomisk tillväxt och livsstilsförändringar i olika delar av världen. Prevalensen uppgår idag
till 8.8 % i den vuxna befolkningen och framtidsprognosen tyder på en fortsatt stigning. Då
diabetes är en kronisk och livslång sjukdom krävs utbildning och medicinering till patienter
och deras anhöriga både akut och på lång sikt. Den medicinska diagnosen Diabetes Mellitus
innebär antingen att bukspottkörteln inte producerar tillräcklig mängd av hormonet insulin
som kroppen behöver för att reglera glukosnivåerna i blodet, eller att kroppen inte kan
använda insulinet på ett tillräckligt effektivt sätt. Diabetes delas in i olika former där de
vanligaste är typ 1 diabetes (T1DM) och typ 2 diabetes (T2DM). Majoriteten av patienterna
har den sistnämnda diagnosen.
Syfte: Att kritiskt granska det vetenskapliga underlaget för vilken effekt nutritionsbehandling
given av en legitimerad dietist har på blodglukoskontroll och BMI hos patienter
diagnostiserade med T2DM.
Sökväg: Genom en systematisk litteratursökning i Pubmed och Scopus har det tillgängliga
vetenskapliga underlaget för området sammanställts. Sökorden var: “dietitian”, “diabetes
type 2”, “blood glucose”, ”BMI”, “weight”, “weight loss” och “randomized control*“.
Urvalskriterier: RCT-studier gjorda på vuxna (>19 år) T2DM-patienter med utfallsmåtten
HbA1c och BMI där samtal med dietist varit primär intervention har inkluderats. Studier där
energirestriktion varit en del i interventionen har exkluderats.
Datainsamling och analys: Efter sökning i databaser och utvärdering baserat på inklusionsoch
exklusionskriterier har fem relevanta artiklar granskats i sin helhet enligt SBUs
granskningsmall för randomiserade kontrollerade studier. Accepterade artiklar har
sammanvägts och graderats enligt Grading of Recommendations Assessment, Development
and Evaluation (GRADE).
Resultat: Resultatet baseras på fyra randomiserade kontrollerade studier med totalt 634
studiedeltagare. Studiernas resultat var enstämmigt och påvisade att samtal med dietist sänker
HbA1c jämfört med standardbehandling. Flera av studierna nådde statistiskt signifikanta
skillnader (p<0,05) till fördel för studiernas interventionsgrupper vad gäller HbA1c. För BMI
sågs inte samma statistiska signifikans då både interventions- och kontrollgrupperna
minskade i kroppsvikt vilket indikerar att standardbehandlingen är god.
Slutsats: Evidensstyrkan för att samtal med dietist leder till förbättrad blodglukoskontroll hos
vuxna patienter med T2DM är hög (++++). Det finns måttligt starkt vetenskapligt underlag
(+++) för att nutritionsbehandling given av legitimerad dietist där syftet är en förbättrad
metabol kontroll inte ger signifikanta skillnader i BMI hos patienter med T2DM. Detta gäller
då det inte föreligger någon energirestriktion.
Nyckelord: Diabetes typ 2, T2DM, dietist, nutritionsbehandling, HbA1c, BMI,
blodglukoskontroll.
Degree
Student essay
Other description
Title: Meeting with a dietitian: a successful concept to improve metabolic control in
patients with type 2 Diabetes Mellitus – A systematic review
Authors: Johanna Hultberg och Isabelle Larsson
Supervisor: Frode Slinde
Examiner: Anna Winkvist
Education: Programme in dietetics, 180/240 ECTS
Type of paper: Bachelor’s thesis in clinical nutrition, 15 higher education credits
Date: 2018-03-27
Background: Diabetes can be considered the pandemic of the 21st century and its spread is
related to economic progress and lifestyle changes around the globe. The prevalence reaches
8.8 % of the adult population and is predicted to increase even further. Since diabetes is a
chronic disease that demands treatment through all stages of life healthcare systems should
offer medication and customized education to patients and their relatives to increase
knowledge and self control. The diagnose Diabetes Mellitus is split into two types that are
based on different metabolic problems that in the end causes hyperglycemia caused by lack of
insulin production in pancreas or lack of insulin tolerance in the body’s cells. The
autoimmune type of diabetes is called type 1 (T1DM) and makes the patient dependent to
inject insulin since the body no longer can create any or enough on its own. The majority of
patients diagnosed with diabetes however has type 2 (T2DM), which is a long-spun form of
insulin resistance usually caused by poor lifestyle.
Objective: To examine the current scientific evidence of the effects on glycemic control by
dietitian led lifestyle changes in adult patients with T2DM compared to standard care.
Search strategy: A systematic literature search was conducted in Pubmed and Scopus. The
following terms was used in different combinations: “dietitian”, “diabetes type 2”, “blood
glucose”, ”BMI”, “weight”, “weight loss” and“randomized control*“.
Selection criteria: RCT studies conducted on adult (>19 years) T2DM patients measuring the
effects of HbA1c and BMI based on dietitian led lifestyle intervention has been included.
Studies where the interventions included energy restriction has been excluded.
Data collection and analysis: After searches in databases articles were selected and
thoroughly reviewed according to the Swedish Agency For Health Technology Assessment
And Assessment Of Social Services (SBU) randomized control study review template. Lastly
five articles were accepted and graded based on the Grading of Recommendations
Assessment, Development and Evaluation (GRADE) system.
Main results: The results are based on four randomized controlled studies with a total of 634
participants. All studies reviewed showed unanimously results related to reduced HbA1c
compared to standard care. Most studies found statistically significant results (p<0,05) in
advantage to patients included in the intervention groups compared to standard care regarding
HbA1c. There was not statistically significant results regarding BMI due to both intervention
and control groups lost weight which indicates that the standard care is good.
Conclusion: The scientific evidence that dietitian led lifestyle intervention leads to improved
glycemic control in adult T2DM patients is high (++++). There is moderately strong
scientific evidence (+++) that nutrition treatment given by a registered dietitian with the goal
to improve the metabolic control lacks significant differences in BMI in patients with T2DM.
This applies when there is no energy restriction required.
Keywords: Diabetes type 2, dietitian, nutrition therapy, HbA1c, BMI, blood glucose control.
Collections
View/ Open
Date
2018-06-04Author
Hultberg, Johanna
Larsson, Isabelle
Keywords
diabetes typ 2
T2DM
dietist
nutritionsbehandling
HbA1c
BMI
blodglukoskontroll
Diabetes type 2
dietitian
nutrition therapy
blood glucose control
Language
swe