Effekten av vegankost på HbA1c och BMI hos personer med typ 2-diabetes mellitus – En systematisk översiktsartikel
The effect of a vegan diet on HbA1c and BMI in persons with type 2-diabetes mellitus - A systematic review
Abstract
Titel: Effekten av vegankost på HbA1c och BMI hos personer med typ 2-diabetes mellitus – En systematisk översiktsartikel
Författare: Cecilia Lindskog, Klara Svensson & Malin Thrysén
Handledare: Frode Slinde
Examinator: Anna Winkvist
Linje: Dietistprogrammet, 180/240 hp
Typ av arbete: Självständigt arbete i klinisk nutrition, 15 hp
Datum: 2018-05-22
Bakgrund: Vid typ 2-diabetes mellitus (T2DM) har kroppen otillräcklig produktion och/eller nedsatt känslighet för insulin, vilket leder till ökad glukosbelastning i blodet som kan mätas med hjälp av HbA1c. Idag behandlas de som har T2DM med medicinering samt kostförändringar. Den traditionella diabeteskosten innebär oftast energirestriktion och ett större intag av frukt, grönsaker, fullkornsprodukter, baljväxter, nötter och frön, vilket även är grunden i en vegankost. Vegankost har även visat ge bättre blodglukoskontroll och minskad medicinering.
Syfte: Syftet med denna systematiska översiktsartikel var att granska evidensen för huruvida en vegankost kan ha likvärdig effekt som en konventionell diabeteskost på BMI och HbA1c hos personer med typ 2-diabetes mellitus.
Sökväg: Litteratursökning genomfördes i databaserna PubMed och Scopus. För att utesluta systematiska översiktsartiklar användes databasen Cochrane.
Urvalskriterier: Humanstudier av typen randomiserade kontrollerade studier, vegankost, konventionell diabeteskost, typ 2-diabetes mellitus. Valda effektmått var HbA1c och BMI.
Datainsamling och analys: Efter sökning av artiklar med adekvat titel återstod 17 stycken. Artiklarnas sammanfattning granskades, vilket resulterade i att tolv artiklar uteslöts och de fem återstående artiklarna lästes i fulltext. Den systematiska översiktsartikeln utgår från tre artiklar baserade på två studier, varav en korttidsstudie från Korea och en studie från USA där både korttids- och långtidsresultat visas.
Resultat: I de båda studierna minskade både HbA1c och BMI i interventionsgruppen som åt vegankost, dock visades ingen statistisk signifikant skillnad mellan grupperna i något av utfallsmåtten. Ett undantag var i korttidsstudien från Korea där det var en signifikant större reduktion av HbA1c för interventionsgruppen med vegankost.
Slutsats: Det finns måttlig (+++) evidens för att en vegankost har likvärdig effekt som en konventionell diabeteskost på BMI och HbA1c.
Nyckelord: Typ 2 diabetes mellitus, vegankost, konventionell diabeteskost, HbA1c, BMI.
Degree
Student essay
Other description
Title: The effect of a vegan diet on HbA1c and BMI in persons with type 2-diabetes mellitus - A systematic review
Author: Cecilia Lindskog, Klara Svensson & Malin Thrysén
Supervisor: Frode Slinde
Examiner: Anna Winkvist
Programme: Programme in dietetics, 180/240 ECTS
Type of paper: Bachelor’s thesis in clinical nutrition, 15 higher education credits
Date: May 22, 2018
Background: When a person has type 2-diabetes mellitus (T2DM), the body has insufficient production or impaired insulin sensitivity, resulting in increased glucose loading in the blood which can be measured by HbA1c. Today, those who have T2DM are treated with medication and dietary changes. The traditional diabetic diet usually involves energy restriction and a greater intake of fruits, vegetables, whole grains, legumes, nuts and seeds, which is also the basis of a vegan diet. A vegan diet has also shown improved blood glucose control and reduced use of medication.
Objective: The purpose of this systematic review was to examine the evidence as to whether a vegan diet may have an equivalent effect as a conventional diabetic diet for BMI and HbA1c in individuals with type 2-diabetes mellitus.
Search strategy: The literature search was conducted with the help of databases PubMed and Scopus. To exclude systematic reviews, the Cochrane database was used.
Selection criteria: Human studies, randomized controlled studies, vegan diet, conventional diabetic diet, type 2-diabetes mellitus. The selected clinical endpoints were HbA1c and BMI.
Data collection and analysis: After searching for articles with an appropriate title, 17 remained. These articles were reviewed by their abstract, resulting in twelve articles excluded. The five remaining articles were read in full text. This systematic review is consisting of three articles based on two studies, including a short-term study from Korea and a US study showing both short-term and long-term results.
Main results: In both studies, both HbA1c and BMI decreased in the intervention group, but no statistically significant difference between the groups was shown in any of the outcomes. One exception was in the short-term study from Korea where there was a significant larger reduction of HbA1c for the vegan diet intervention group.
Conclusions: There is moderate (+++) evidence that a vegan diet has an equivalent effect as a conventional diabetic diet on BMI and HbA1c.
Keywords: Type 2 diabetes mellitus, vegan diet, conventional diabetic diet, HbA1c, BMI.
Collections
View/ Open
Date
2018-06-04Author
Lindskog, Cecilia
Svensson, Klara
Thrysén, Malin
Keywords
Typ 2 diabetes mellitus
vegankost
konventionell diabeteskost
HbA1c
BMI
Type 2 diabetes mellitus
vegan diet
conventional diabetic diet
Language
swe