Frukt- och grönsakskonsumtion bland ungdomar i Sverige. Skillnader mellan ungdomar med olika sociodemografisk bakgrund.
Fruit and vegetable consumption among adolescents in Sweden. Differences between adolescents with different sociodemographic background.
Abstract
Titel:
Frukt- och grönsakskonsumtion bland ungdomar i Sverige. Skillnader mellan ungdomar med olika sociodemografisk bakgrund.
Kurs:
MED730, Självständigt arbete i klinisk nutrition, 30 hp
Nivå:
Avancerad nivå
Termin/år:
Vt/2018
Handledare:
Anna Karin Lindroos
Examinator:
Frode Slinde
Nyckelord:
Frukt, grönsaker, ungdomar, kostregistrering, enkätfrågor, sociodemografiska faktorer, skolmåltid
Bakgrund:
Frukt och grönsaker kan som en del i en hälsosam kost minska risken för övervikt, fetma, kardiovaskulära sjukdomar, diabetes typ 2 och vissa former av cancer. I tidigare europeiska studier har en låg konsumtion av frukt och grönsaker rapporterats bland ungdomar. I Sverige finns ingen tidigare nationell studie som undersökt ungdomars detaljerade frukt- respektive grönsakskonsumtion.
Syfte:
Syftet med denna studie var att beskriva konsumtionen av frukt respektive grönsaker bland ungdomar i Sverige samt identifiera faktorer associerade med deras frukt- respektive grönsakskonsumtion. Syftet var även att jämföra frukt- respektive grönsakskonsumtionen mätt med två olika metoder.
Metod:
Riksmaten ungdom 2016-17 var en nationell representativ matvaneundersökning där elever i årskurs 5, 8 och årskurs 2 på gymnasiet rekryterades till en skolbaserad tvärsnittsstudie. En validerad, webbaserad metod, RiksmatenFlex samt enkäter användes i studien. Studien inkluderade 3099 deltagare med två retrospektiva 24- timmarsregistreringar. Analyser genomfördes i syfte att undersöka skillnader i konsumtion mellan kön och årskurser. Samband mellan konsumtion och sociodemografiska faktorer undersöktes med multivariabel regressionsanalys. Spearmans korrelationer användes för att undersöka samvariationen mellan registrerad konsumtion och rapporterad frekvens från enkäter. I en subanalys av 2951 deltagare studerades konsumtionen av grönsaker från olika måltidstyper under vardagar.
Resultat:
Mediankonsumtionen av frukt och grönsaker var 49 g respektive 125 g per dag. Flickor rapporterade mer frukt per dag (63 g) än pojkar (22 g) (p<0.001). Flickor rapporterade även mer grönsaker än pojkar i energijusterade mängder (p<0.001). Ungdomar med universitetsutbildade föräldrar rapporterade mer frukt (20 g; p<0.001) och mer grönsaker (20 g; p<0.001) än ungdomar med föräldrar utan universitetsutbildning. I multivariabla regressionsmodeller var en högre fruktkonsumtion statistiskt signifikant associerat med universitetsutbildade föräldrar (19 g; p<0.001), högre energiintag och flickor (R2=5%). En högre grönsakskonsumtion var signifikant associerat med universitetsutbildade föräldrar (18; p<0.001), högre energiintag, högre ålder, flickor samt född utanför Sverige (R2=11%). Frekvenssvar i enkäter var signifikant korrelerade med registrerad konsumtion, för både frukt (r=0.39) och grönsaker (r=0.29). Under vardagar bidrog framförallt lunch (79 g) och middag (85 g) till grönsakskonsumtionen. Middag bidrog med en signifikant större mängd i gram (p=0.0005).
Konklusion:
Generellt behöver ungdomar i Sverige öka sin konsumtion av frukt och grönsaker för att öka möjligheten att uppnå näringsrekommendationerna, för en bättre hälsa. De skillnader som sågs i frukt- respektive grönsakskonsumtionen mellan olika sociodemografiska grupper bör lyftas fram i folkhälsoarbeten. Fördjupande kunskaper om detta krävs för att möjliggöra förändringar i ett vidare arbete för en jämlik hälsa.
Degree
Student essay
Other description
Title:
Fruit and vegetable consumption among adolescents in Sweden. Differences between adolescents with different sociodemographic background.
Course:
MED730, Research thesis in Clinical Nutrition, 30 ECTS
Level:
Second Cycle
Semester/year:
St/2018
Supervisor:
Anna Karin Lindroos
Examiner:
Frode Slinde
Keywords:
Fruit, vegetable, adolescents, dietary assessment, sociodemographic factors, school meal
Background:
Fruit and vegetable as a part of a healthy diet can reduce the risk of obesity, cardiovascular diseases, type 2 diabetes and some forms of cancer. European studies have shown a low consumption of fruit and vegetables among adolescents. In Sweden there is no previous national study that has examined the fruit and vegetable consumption in detail among adolescents.
Objective:
The aim of the study was to describe the consumption of fruit and vegetables among Swedish adolescents, as well as identify factors associated with adolescents’ fruit and vegetables consumption. The aim was also to compare the consumption measured by two different methods.
Methods:
Riksmaten Adolescents 2016-17 was a Swedish dietary survey, where students in grade 5, 8 and 11 were recruited in a school based cross-sectional study. The survey included a validated, web-based dietary assessment method, RiksmatenFlex, as well as questionnaires. In this study 3099 participants were included, whom had dietary intake assessed by two retrospective 24 hour recall registrations in RiksmatenFlex. The differences in consumption between gender and school year were analyzed. Regression models were used to analyze associations between consumption and sociodemographic factors. Spearman correlations were used to analyze registered consumption and frequencies of fruit and vegetables intake. Contribution of vegetables from different meal types on weekdays was analyzed in a sub-sample of 2951 participants.
Results:
The median consumption of fruit and vegetables was 49 g and 125 g per day. Girls reported more fruit (63 g) than boys (22 g) per day (p<0.001). Girls also reported more vegetables than boys in energy adjusted amounts (p<0.001). Adolescents with university-educated parents reported more fruit (20 g; p<0.001) and more vegetables (20 g; p<0.001) than adolescents with parents without university education. In multivariate regression models, higher fruit consumption was statistically significant associated with university educated parents (19 g; p<0.001), higher energy intake and girls (R2=5%). Higher vegetables consumption was significantly associated with university educated parents (18 g; p<0.001), higher energy intake, higher age, girls and adolescents born outside of Sweden (R2=11%). Frequency’s of fruit and vegetables was significantly correlated with registered consumption of fruit (r=0.39) and vegetables (r=0.29). During weekdays, lunch (79 g) and dinner (85 g) were main contributors of vegetable consumption; dinner contributed the most (p=0.0005).
Conclusion:
Adolescents in Sweden need to increase their consumption of fruit and vegetables to ensure the ability to achieve nutritional recommendations, to improve their health. Differences in consumption between sociodemographic groups should be highlighted in public health. More knowledge is required to enable changes towards equal health.
Collections
View/ Open
Date
2018-06-05Author
Thelander, Mikaela
Keywords
frukt
grönsaker
ungdomar
kostregistrering
enkätfrågor
sociodemografiska faktorer
skolmåltid
fruit
vegetable
adolescents
dietary assessment
sociodemographic factors
school meal
Language
swe