Kost, tarmflora, och dess påverkan på psykisk hälsa - En litteraturstudie med fokus på depression, ångest och psykiskt välbefinnande
The effect of diet and gut-microbiome on mental health
Abstract
Introduktion: Det finns forskning som stödjer tanken att tarmfloran kan påverka hur en individ mår psykiskt. Det finns även forskning som stödjer tanken att diet påverkar tarmfloran och även kan ha en association med diagnoser som depression och ångest. Dock är ämnet fortfarande relativt outforskat. Denna litteraturstudie har som mål att avgöra det rådande forskningsläget gällande frågan.
Syfte: Att undersöka om det finns ett samband mellan diet, tarmflora och psykisk hälsa.
Metod: Studien är en litteraturöversikt, 16 artiklar utgjorde datamaterialet, dessa kvalitetsgranskades, evidens graderades och analyserades.
Resultat: Artiklarna i studien var flertydiga. Det fanns artiklar som påvisade minskning i ångest, depressiva symtom och förbättrat psykiskt välmående med hjälp av probiotika. Det fanns även resultat som visade på att inget samband fanns. Kost och bättre psykiskt välbefinnande associerades med ett hälsosamt kostmönster. Dock var det vetenskapliga underlaget begränsat för samtliga utfall som studerades.
Slutsats: Det verkar som en större genomslagskraft sker ifall en intervention ges till personer som redan lider av psykisk ohälsa. Men mer forskning krävs inom detta område för att kunna avgöra kausala samband mellan diet, tarmflora och dess möjliga påverkan på psykisk hälsa.
Degree
Student essay
Other description
Background: There is evidence that suggest that gut-microbiome can affect the mental health. Furthermore, there is science that suggest that diet affects the gut-microbiome and could be associated with depression and anxiety. The field is relatively unresearched. This review has the objective to assess the current research in question.
Aim: To examine if there is an association between diet, gut-microbiome and mental health.
Method: The study is a literature review, the data consisted of 16 articles, the quality was assessed, the evidence were graded, and the data were analysed.
Results: The result of the articles were ambiguous. There were results that demonstrated a decrease of anxiety, depression symptoms and improved mental wellbeing with the introduction of pre/probiotics. In contrast there were results that did not prove any association. Furthermore, healthier dietary patterns were associated with improved mental health. However, all the studied outcomes had limited evidence.
Conclusion: It seems that individuals that already suffers of poor mental health have a greater impact from an intervention. Within the field more research is needed to establish a causality between diet, gut-microbiome and its impact on mental health.
View/ Open
Date
2018-06-07Author
Laigård, Henrik
Sigurdsson, Linus
Series/Report no.
Folkhälsovetenskapligt program
Language
swe