• English
    • svenska
  • English 
    • English
    • svenska
  • Login
View Item 
  •   Home
  • Faculty of Education / Utbildningsvetenskapliga fakulteten
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap(2010-)
  • Books / Böcker (Dept of Food and Nutrition, and Sport Science / Inst för kost- och idrottsvetenskap)
  • View Item
  •   Home
  • Faculty of Education / Utbildningsvetenskapliga fakulteten
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap(2010-)
  • Books / Böcker (Dept of Food and Nutrition, and Sport Science / Inst för kost- och idrottsvetenskap)
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Bra liv i Gårdsten – när invånarna själva får råda

Abstract
Denna rapport beskriver ett projekt som drivs av några invånare från Gårdsten och en forskargrupp från Göteborgs Universitet och Västra Götalandsregionen. Målet för projektet är att identifiera vad som gör att man kan leva ett gott och hälsosamt liv i Gårdsten samt att föreslå och initiera förändringar. Vi har vid ett antal träffar pratat om hur vardagen fungerar i Gårdsten, vad som är bra för hälsan och vad som skulle kunna förbättras. I den processen har vi använt en forskningsmetod som innebär att alla ska kunna komma till tals och påverka (GLA – Group Level Assessment). I slutet av varje träff har vi tillsammans bestämt hur vi går vidare och forskargruppen har dokumenterat och sammanställt det som hänt. Bland annat har vi haft en utställning, där vi bjöd in fler invånare och företrädare för myndigheter och organisationer i Gårdsten. Dessa aktiviteter har resulterat i förslag på konkreta insatser. Fler mötesplatser behövs och kommunikationen mellan människorna kan bli mycket bättre. Det har också framkommit att tryggheten och känslan av tillhörighet behöver stärkas. Önskemålen om bättre kommunikation, trygghet och tillhörighet har i sin tur har lett till att några jobbar vidare på att öppna ett språkkafé. En grupp har också tagit initiativ till att bjuda in representanter för hälso- och sjukvården för att prata om munhälsa respektive hälsosam mat. Detta var lätt att ordna eftersom både Folktandvården och Angereds Närsjukhus har sådant utåtriktat arbete som en del av sina uppdrag. Genom projektet tas alltså dessa resurser nu i bruk av invånarna. Slutligen kan man säga om detta projekt att det startat idéer, diskussioner och handlingar som förhoppningsvis kommer att fortsätta bidra till Gårdstens utveckling.
Publisher
Göteborgs universitet
URI
http://hdl.handle.net/2077/58274
Collections
  • Books / Böcker (Dept of Food and Nutrition, and Sport Science / Inst för kost- och idrottsvetenskap)
View/Open
gupea_2077_58274_4.pdf (724.2Kb)
Date
2018
Author
Berg, Christina
Bertéus Forslund, Heléne
Hallmyr, Moa
Hedström, Cecilia
Magnusson, Maria
Wretlind, Katharina
Publication type
report
ISBN
978-91-982768-7-9
Language
swe
Metadata
Show full item record

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
Atmire NV
 

 

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjects

My Account

LoginRegister

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
Atmire NV