FIRe
Summary
Forskningsprojektet FIRe är ett
forskningsprojekt som undersökt hur design och
arkitektur kan främja jämställdhetsarbete inom
Räddningstjänsten
Supported by
Vinnova
Description of project
Hur kan en organisation utvecklas till att bli mer jämställd och hur kan ett sådant jämställdhetsarbete ske genom design och arekitektur? Det har varit utgångspunkten för forskningsprojektet FIRe. FIRe är en utveckling av forskningsprojektet Origo. Båda är finansierade av Vinnova. FIRe är ett forskningsprojekt med forskare från Högskolan i Halmstad, KTH och Göteborgs Universitet.
Inom ramen för FIRe och den rapport viu skrivit om forskningsprojektet och dess resultat beskrivs och hur de normkritiska designkoncepten/diskussionsobjekten som togs fram i det tidigare projektet Origo har vidareutvecklats till normkreativa lösningar och potentiella innovationer. Av designkoncepten Brandlåset, Återhämtningsrummet och Skyddstoppen, som alla ingick i Origo, var det framförallt Återhämtningsrummet, som genom en normkreativ innovationsprocess utvecklades till en innovation/lösning redo för implementering i behovsägaren SBFF:s organisation men också för Carlstedt arkitekter (som var samarbetspartner) och andra räddningstjänster och arkitektkontor. Detta eftersom innovationen Social byggnorm är ett underlag som går att använda utanför projektets kontext. Även Skyddstoppen kom att ”paketeras om” genom den normkritiska innovationsprocessen, vilket resulterade i en underklädesuniform. Uppföljningar av de tester som gjorts av underklädesuniformen visar tydligt att brandmän - såväl kvinnor som män – önskar att denna utgjorde en standard inom förbundet. Även denna innovation är redo för implementering. Utvecklingen av brandlåset kom inte riktigt lika långt, men fick en ny ”förpackning” som ett pedagogiskt verktyg. När förutsättningar i form av tid och resurser finns bedöms detta verktyg ha en stor utvecklingspotential. Utifrån de signaler som kommit från SBFF skulle ett sådant verktyg kunna fylla en viktig funktion vid APT-möten och utbildningsinsatser som syftar till förändring.
Utöver den resa som de tre normkritiska designkoncepten varit med om har projektet också resulterat i en betydande kunskapshöjning för de partner som deltagit i projektet. Såväl designkonceptens resa som kunskapshöjningen utgör delar i den innovationsmodell för normkritisk och normkreativ innovation som projektet testat och också vidareutvecklat. Denna innovationsmodell – som inte bör ses som ett ”facit” för hur normkritiska och normkreativa innovations- och utvecklingsprocesser bör se ut – kan förhoppningsvis inspirera andra till att se värdet av att förena innovation och design med normkritiska och normkreativa perspektiv.
Bifogar PDF Social Byggnorm 18 samt slutrapport
Description of work included
Forskning kring arkitektur och designs funktion och påverkan på jämställdheten inom en organisation, i det här fallet Räddningstjänsten. Utifrån en normkritisk modell har vi tagit fram förslag på utveckling av uniformen inom Brandförsvaret och ett dokument, Social Byggnorm, kring hur en kan bygga mer jämställda brandstationer. Resultatet redovisas i en slutrapport till Vinnova, samt på ett öppet seminarium på Carlstedts Arkitektkontor i Stockholm. Jag har medverkat i projektet som [design]forskare, vilket inneburit att jag varit med och tagit fram designlösningar, gjort intervjuer, ordnat workshops och seminarier, tagit fram prototyper och designlösningar, diskuterat och gett riktlinjer för arkitektoniska lösningar m.m. Jag har ingått i en forskningsgrupp som bestått av 3-5 personer (antalet har varierat under projektets gång).
Type of work
Forskning inkl. medverkan i seminarium som presenterar forskningsprojektet FIRe och lanseringen av Social Byggnorm
Published in
Seminarium på Carlstedt Arkitekter, Stockholm
View/ Open
Date
2018-12-14Creator
Gunn, Maja
Keywords
Normkritisk design
Räddningstjänsten
Publication type
artistic work
Language
swe