dc.description.abstract | Annika Fredén och Lisa Glans
Abstract
Examensarbete 15 hp
Speciallärarprogrammet inriktning matematik SLP 610
Avancerad nivå
HT 2018
Handledare: Susy Forsmark
Examinator: Joanna Giota
Rapport nr: HT18-2910-266-SLP610
Nyckelord: bedömning, kartläggning, dilemma, matematiksvårigheter
_____________________________________________________________________
Syfte och frågeställningar
Syftet med examensarbete var att göra en kommunövergripande studie kring ett finskt standardiserat kartläggningsmaterial i räknefärdighet, Raw Mathematic Achivement Test (RMAT), med elever i årskurs 5. Studien ämnade undersöka om detta kartläggningsmaterial som genomförs på tio minuter kan underlätta för lärare att hitta och kartlägga elever i matematiksvårigheter. Frågorna vi ställde oss var :
• Hur uppfattar lärarna kartläggningsmaterialet RMAT?
• Hur reagerar eleverna på testet enligt lärarna?
• Hur kan RMAT stödja lärarna att kartlägga elever i matematiksvårigheter?
Teori
Studien var en kvalitativ studie. Den forskningsansats som arbetet är grundat på är hermeneutik, då det handlade om lärarnas uppfattningar kring ett specificerat fenomen, det vill säga ett test av räknefärdighet, Raw Mathematic Achivement Test, RMAT. Som teoretisk utgångspunkt användes de specialpedagogiska perspektiven.
Metod
Studien genomfördes i en medelstor kommun i Västra Götaland. För att undersöka frågorna ovan har kommunens matematiklärare genomfört testet med elever i årskurs 5, cirka 300 elever. Därefter har lärarna intervjuats i form av ostrukturerade intervjuer i fokusgrupper som spelats in, transkriberats och analyserats.
Resultat
I studien har det framkommit att matematiklärarna i årskurs 5 uppfattar kartläggningsmaterialet RMAT som ett bra komplement till kommunens screeningplan i matematik. RMAT är utformat för att upptäcka elever som läraren misstänker inte hunnit utveckla tillräckliga kunskaper i räkning i förhållande till sin ålder eller till den unde | sv |