En undersökning av hur lagerstyrning kan hanterasvid ojämn efterfrågan - En fallstudie hos företaget Pelly System
Abstract
Det ställs allt högre krav på tillverkande företag att utföra förbättringar samt att bli mer
effektiva för att kunna mäta sig mot konkurrenter. Det högre kraven leder även till högre krav
på en effektiv lagerstyrning. Därmed väcktes intresset att studera hur lagerstyrning vid ojämn
efterfrågan hanteras. Syftet med kandidatuppsatsen har varit att undersöka hur lagerstyrning
vid ojämn efterfrågan kan hanteras när det inte är möjligt att utjämna produktionen över
året utan att produktion måste ske löpande när efterfrågan uppstår. Problemet får ytterligare
en försvårande omständighet när lagernivåerna för tillverkande företag ständigt försöker
minskas för att möta effektiviserings målen. Kandidatuppsatsen är skriven inom Industriell
och finansiell ekonomi på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet.
Ett fallstudie företag har studerats, Pelly System, som upplevt problematik med en av deras
produkter, garderobsdörren Nordica. För att kunna besvara frågeställningarna behövdes
en djupare teoretisk förståelse. Lagerstyrningsmetoder kan delas in i fyra olika kvadranter,
baserat på beställningsintervall och orderkvantitet. Enbart tre lagerstyrningsmetoder: Beställningspunktsystem,
Peridobeställningssystem och Silver & Meal, ansågs relevanta att applicera
på fallstudie företaget. Studien grundar sig i en kvantitativ undersökning av fallstudie företaget
Pelly System. Lagerstyrningen av tre av de komponenter som är unika för produkten har
studerats. För att kunna besvara de uppställda forskningsfrågorna, beräknades först kostnader
för det nuvarande handlingssätt hos fallstudie företaget. Därefter beräknades kostnader
för de tre lagerstyrningsmetoderna som undersöktes, för de tre valda komponenterna.
Utifrån studien kan det konstateras att fallstudieföretaget använder sig av ett beställningspunktsystem
där deras lagernivåer är uppskattade, baserade på erfarenhet. Många faktorer
måste tas i beaktelse gällande hur företag bör hantera sin lagerstyrning för produkter vid
ojämn efterfrågan. Silver & Meal var den metod som resulterade i lägre totalkostnader för
alla komponenter, men jämfört med periodbeställningssystemet, resulterade den i högre totalkostnad.
Genom att använda ett periodbeställningssystem istället för Silver & Meal, kan
tid sparas in, då Silver & Meal kräver att efterfrågan prognostiseras. För att företag skall säkerställa
att rätt lagerstyrningsmetod används, rekommenderas det att någon iterativ process
som görs varje månad på de ett valt antal föregående perioder skall användas. Ifall fallstudieföretaget
skulle byta till ett periodbeställningssystem, skulle även lagernivåerna kunna
minimeras, vilket är en av slöserierna enligt Lean production.
Degree
Student essay
View/ Open
Date
2019-06-17Author
Ekdal, Moa
Wahlström, Stina
Series/Report no.
Industriell och finansiell ekonomi
18/19:4
Language
swe