Kortare patientledtider med närakutmottagning? - En fallstudie på Sahlgrenska Universitetssjukhus i Göteborg
Abstract
Långa vänte- och vistelsetider samt patienter som lämnar utan vård har listats som internationella problem på många akutmottagningar i världen. På en akutmottagning kan problem likt dessa tyda på att crowding förekommer, vilket innebär en obalans i efterfrågan av vård och utbudet av resurser, och därför bör problemen lösas snabbt. Däremot kan stora omstruktureringar eller investeringar krävas vilket försvårar en lösning på problemen.
Göteborgs hittills enda närakutmottagning öppnades i november år 2017 vid Östra sjukhuset med syftet och förhoppningen att avlasta akutmottagningen vid Östra sjukhuset och att minska vänte- och vistelsetiderna för patienterna vid akuten. Vidare förväntades även crowdingproblematiken på akutmottagningen minska. Konceptet närakutmottagning målas fram av flera forskare som en potentiell lösning avseende den aktuella problematiken på akutmottagningar medan andra forskare menar att implementering av närakutmottagning ej kommer minska problematiken.
Problematiken på akutmottagningen vid Östra sjukhuset förekommer i liknande slag på Sahlgrenska sjukhuset och Mölndals sjukhus. Alla tre sjukhus ingår i Sahlgrenska Universitetssjukhuset (SU) tillsammans med Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus. Kvantitativa och kvalitativa beräkningar och analyser har genomförts avseende vilken effekt som närakutmottagningen har haft för problematiken på akutmottagningen vid Östra sjukhuset. Vidare har analys genomförts gällande varför denna problematik även existerar på Mölndals- och Sahlgrenska sjukhusets akutmottagning, och ifall en närakutmottagning, baserat på vilken effekt närakutmottagningen haft vid Östra sjukhusets akutmottagning, kan vara en potentiell lösning för problematiken på dessa akutmottagningar.
Implementeringen av närakutmottagningen vid Östra sjukhuset har resulterat i att en stor del av patienterna som ankommer till Östra sjukhusets akutmottagning hänvisas till närakutmottagningen och därmed har antalet patienter som befinner sig på akutmottagningen under samma tidpunkt minskat. Trots minskningen i antalet patienter som befinner sig på akutmottagningen under samma tidpunkt har inte någon större minskning i vistelsetiden kunnat påvisas.
Degree
Student essay
View/ Open
Date
2019-06-20Author
Hauska, Victor
Sjölund, Erik
Series/Report no.
Logistik
18/19:11
Language
swe