Företags motiv till att använda delningsekonomi vid hantering av matsvinn
Abstract
Bakgrund och problemformulering: Miljöproblem uppstår inom flera olika sektorer och
branscher och det behövs nya lösningar för att nå en hållbar framtid. Livsmedelsindustrin ger
upphov till flertalet negativa konsekvenser för miljön, såsom övergödning, förändrad
markanvändning, vattenbrist och försämrad vattenkvalité. Bättre hantering av livsmedel behövs
för att säkra tillgången till mat. Företag kan bidra till en förbättring genom att hantera matsvinn
på ett bättre sätt och ta ansvar för verksamheten, genom att ställa om processer och aktiviteter.
Genom att skapa mer hållbara affärsmöjligheter där företag ges motiv att anta dessa
miljövänliga implementeringar, har företag potential att kunna bidra till ett mer hållbart
samhälle.
Syfte: Syftet med denna uppsats är att studera vilka motiv som ligger till grund för företags val
att förändra verksamheten för att anta ett delningsekonomi-perspektiv med hjälp av digitala
plattformar, när de hanterar problem med matsvinn.
Metod: Metoden är en kvalitativ studie med abduktiv ansats. Empirin har samlats in genom
semistrukturerade intervjuer med 10 företag vilka använder sig av Karma och ResQ.
Resultat & slutsats: Utifrån empirin kan det utläsas att företagen är positivt inställda till
användandet av delningsekonomi, vidare har fyra motiv hittats vilka återkommer hos flera av
respondenterna till varför de använder sig av delningsekonomi. De huvudmotiv som
framkommit under denna uppsats är: hållbarhetsfaktorer, Legitimitet, marknadsföring och
ekonomiska faktorer. Genom att företag ges motiv att arbeta med delningsekonomi kan fler
företag potentiellt lockas till att integrera hållbarhetsarbete i deras verksamhet.
Degree
Student essay
View/ Open
Date
2019-06-20Author
Ovik, Odette
Engelholm, Filip
Keywords
Delningsekonomi, institutionell teori, matsvinn, digitala plattformar
Series/Report no.
Environmental Management/Uthålligt företagande
18/19:6
Language
swe