Show simple item record

dc.contributor.authorLundh, Rebecca
dc.contributor.authorVesala, Isabella
dc.date.accessioned2019-08-12T13:37:24Z
dc.date.available2019-08-12T13:37:24Z
dc.date.issued2019-08-12
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/2077/61493
dc.descriptionProgram: Hälsopromotionsprogrammet inr. Kostvetenskap Nivå: Grundnivå Handledare: Christina Berg Examinator: Mia Prim Antal sidor: 32 (inklusive bilagor) Termin/år: Vt/2019sv
dc.description.abstractUngdomar i Sverige äter för lite frukt och endast en tiondel av alla gymnasieelever kommer upp i frukt- och grönsaksrekommendationen om 500 gram per dag. Medan intaget av grönsaker bland ungdomar ökat något de senaste åren så gäller det inte för fruktintaget. Tidigare studier visar att tjejer äter mer frukt än killar och att anledningar till ett lågt fruktintag bland annat kan bero på socioekonomiska faktorer, samt en begränsad tillgänglighet i hemmet. Syftet med den här studien är att kartlägga möjliga orsaker till gymnasieelevers låga intag av frukt. Elever på en gymnasieskola i Västra Sverige fick fylla i en enkät som berörde ämnen som attityder och uppfattningar kring frukt, subjektiva normer samt tillgänglighet. Enkäten utformades med stöd av den beteendeteoretiska modellen The Theory of Planned Behaviour. Efter analysering av svaren skildrades samband mellan attityder och uppfattningar kring frukt, subjektiva normer, upplevd kontroll och fruktintag. Resultatet visar att tillgänglighet av frukt i hemmet verkar påverka attityden till frukt, att eleverna verkar äta mer frukt om de tror att deras kompisar gör det och att olika uppfattningar kring frukt kan påverka attityden till frukt samt fruktkonsumtion på skilda vis. Att anse att frukt är nyttigt verkar inte spela någon roll för varken konsumtion av eller attityd till frukt, medan att uppfatta att frukt är besvärligt endast verkar påverka fruktkonsumtionen. Att uppfatta frukt som tråkigt verkar påverka såväl attityden till frukt som fruktkonsumtionen. Ett led i att öka fruktkonsumtionen bland gymnasieelever kan vara att erbjuda inspiration kring frukt, gratis i skolan.sv
dc.language.isoswesv
dc.subjectAttitydersv
dc.subjectBeteendensv
dc.subjectFruktsv
dc.subjectFruktintagsv
dc.subjectGymnasieeleversv
dc.subjectHälsofrämjandesv
dc.subjectTheory of Planned Behavioursv
dc.subjectTillgänglighetsv
dc.titleVarför äter ungdomar så lite frukt?sv
dc.typeText
dc.setspec.uppsokSocialBehaviourLaw
dc.type.uppsokM2
dc.contributor.departmentUniversity of Gothenburg/Department of Food and Nutrition, and Sport Scienceeng
dc.contributor.departmentGöteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskapswe
dc.type.degreeStudent essay


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record