dc.contributor.author | Lundh, Rebecca | |
dc.contributor.author | Vesala, Isabella | |
dc.date.accessioned | 2019-08-12T13:37:24Z | |
dc.date.available | 2019-08-12T13:37:24Z | |
dc.date.issued | 2019-08-12 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/2077/61493 | |
dc.description | Program: Hälsopromotionsprogrammet inr. Kostvetenskap
Nivå: Grundnivå
Handledare: Christina Berg
Examinator: Mia Prim
Antal sidor: 32 (inklusive bilagor)
Termin/år: Vt/2019 | sv |
dc.description.abstract | Ungdomar i Sverige äter för lite frukt och endast en tiondel av alla gymnasieelever kommer
upp i frukt- och grönsaksrekommendationen om 500 gram per dag. Medan intaget av
grönsaker bland ungdomar ökat något de senaste åren så gäller det inte för fruktintaget.
Tidigare studier visar att tjejer äter mer frukt än killar och att anledningar till ett lågt
fruktintag bland annat kan bero på socioekonomiska faktorer, samt en begränsad
tillgänglighet i hemmet. Syftet med den här studien är att kartlägga möjliga orsaker till
gymnasieelevers låga intag av frukt. Elever på en gymnasieskola i Västra Sverige fick fylla i
en enkät som berörde ämnen som attityder och uppfattningar kring frukt, subjektiva normer
samt tillgänglighet. Enkäten utformades med stöd av den beteendeteoretiska modellen The
Theory of Planned Behaviour. Efter analysering av svaren skildrades samband mellan
attityder och uppfattningar kring frukt, subjektiva normer, upplevd kontroll och fruktintag.
Resultatet visar att tillgänglighet av frukt i hemmet verkar påverka attityden till frukt, att
eleverna verkar äta mer frukt om de tror att deras kompisar gör det och att olika uppfattningar
kring frukt kan påverka attityden till frukt samt fruktkonsumtion på skilda vis. Att anse att
frukt är nyttigt verkar inte spela någon roll för varken konsumtion av eller attityd till frukt,
medan att uppfatta att frukt är besvärligt endast verkar påverka fruktkonsumtionen. Att
uppfatta frukt som tråkigt verkar påverka såväl attityden till frukt som fruktkonsumtionen. Ett
led i att öka fruktkonsumtionen bland gymnasieelever kan vara att erbjuda inspiration kring frukt, gratis i skolan. | sv |
dc.language.iso | swe | sv |
dc.subject | Attityder | sv |
dc.subject | Beteenden | sv |
dc.subject | Frukt | sv |
dc.subject | Fruktintag | sv |
dc.subject | Gymnasieelever | sv |
dc.subject | Hälsofrämjande | sv |
dc.subject | Theory of Planned Behaviour | sv |
dc.subject | Tillgänglighet | sv |
dc.title | Varför äter ungdomar så lite frukt? | sv |
dc.type | Text | |
dc.setspec.uppsok | SocialBehaviourLaw | |
dc.type.uppsok | M2 | |
dc.contributor.department | University of Gothenburg/Department of Food and Nutrition, and Sport Science | eng |
dc.contributor.department | Göteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskap | swe |
dc.type.degree | Student essay | |