• English
    • svenska
  • English 
    • English
    • svenska
  • Login
View Item 
  •   Home
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • View Item
  •   Home
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Den glutenfria kosten – vår tids största diet på gott eller ont?

Abstract
Den glutenfria trenden sprids allt mer runt om i världen, inklusive i Sverige. En glutenfri diet är nödvändig för individer med celiaki men allt fler individer som inte har celiaki följer numera kosten. Glutenfri kost innebär att individer exkluderar gluten, som finns i spannmålen vete, korn och råg. Som ett resultat av detta kan det resultera i att människor inte får i sig tillräckligt med vissa näringsämnen. Syftet med studien är att jämföra hur näringsintaget påverkas hos vuxna som utesluter gluten ur sin kost mot vuxna som uppger att de äter proteinet gluten. En egen webbenkät skapades där deltagarna fick göra en kostundersökning som baseras på metoden kostanamnes/matdagbok. Totalt 119 personer deltog i studien, varav 14 exkluderades. Sammanlagt 22 personer har fått sin diagnos fastställd av vården. Totalt 30 personer som uteslöt gluten (GF) samt 30 personer som ej uteslöt gluten (G) i sin kost analyserades. Resultatet visar att det finns en signifikant skillnad mellan grupperna gällande intaget av fibrer (p <0,05) samt intaget av fibrer g/MJ (p <0,05). Resultatet visar även att gruppen GF tenderar att äta mindre mängd av vissa mikronäringsämnen än gruppen G. På grund av rådande trend kring glutenfri kost kan det finnas en problematik kring att välja bort spannmålen vete, korn och råg. Även fast studien visar en signifikant skillnad samt tendenser i intaget av vissa näringsämnen, är det andra faktorer som påverkar upptaget så som biotillgänglighet, malabsorption och ofullständig behandling för personer med celiaki, vilket studien inte kan påvisa. Mer forskning kring området behövs.
Degree
Student essay
Other description
Program: Hälsopromotion - Kostvetenskap Nivå: Grundnivå Handledare: Agneta Sjöberg Examinator: Mia Prim Antal sidor: 34 (inklusive bilagor) Termin/år: VT2019 Nyckelord: Kost, celiaki
URI
http://hdl.handle.net/2077/61494
Collections
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
View/Open
gupea_2077_61494_1.pdf (806.4Kb)
Date
2019-08-12
Author
Groop, Lisa
Tieu, Erik
Keywords
Kost
celiaki
gluten
självdiagnostisering
Language
swe
Metadata
Show full item record

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
Atmire NV
 

 

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjects

My Account

LoginRegister

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
Atmire NV