Show simple item record

dc.contributor.authorHolmberg, Matilda
dc.contributor.authorJesperson, Sofia
dc.date.accessioned2019-08-13T12:39:38Z
dc.date.available2019-08-13T12:39:38Z
dc.date.issued2019-08-13
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/2077/61538
dc.descriptionProgram: Hälsopromotion kostvetenskap Nivå: Grundnivå Handledare: Mia Prim Examinator: Agneta Sjöberg Antal sidor: 45 Termin/år: Vt2019sv
dc.description.abstractEn av de största riskfaktorerna för ohälsa i Sverige idag är ohälsosamma matvanor. Arbetet med att främja goda matvanor är viktigt, framförallt hos barn. En aktör som arbetar med att sprida hälsofrämjande information till föräldrar och barn är familjecentraler, vilka definieras som en samlokalisering av barnhälsovård, mödravård, öppen förskola och socialtjänst. Syftet med föreliggande studie var att utforska hur familjecentraler i Skaraborg samverkar och arbetar för att främja goda matvanor hos barn 0-6 år. Det var även av intresse att utforska hur personal på familjecentraler upplever samverkan och det hälsofrämjande arbetet. Data samlades in med hjälp av semi-strukturerade intervjuer samt enkäter till familjecentraler och barnavårdscentraler. Samtliga delar analyserades med kvalitativ innehållsanalys och de båda enkäterna analyserades även med deskriptiv statistik. Resultatet visade att familjecentralerna i Skaraborg arbetar aktivt med att främja goda matvanor hos barn med stöd av material samt samarbete med dietist och folktandvård. Ett större behov av kunskap och tid i arbetet med att främja goda matvanor var enligt personal önskvärt. Enligt deltagarna i studien är fördelar med samverkan på familjecentraler främst tillgänglighet och gemenskap med både andra professioner samt föräldrarna. Endast fyra familjecentraler uppnår definitionen av en familjecentral. Slutsatsen av studien är att familjecentraler i Skaraborg utgör en funktionell arena för hälsofrämjande arbete genom att inkludera både externa och interna aktörer som samtalar om matvanor samt möjliggör samverkan mellan olika yrkeskompetenser. Dock visar resultatet på att det finns ett fåtal brister kopplat till resurser och samlokalisering, vilket gör att kapaciteten inte utnyttjas fullt ut.sv
dc.language.isoswesv
dc.subjectBarnsv
dc.subjectFamiljecentralersv
dc.subjectHälsofrämjandesv
dc.subjectMatvanorsv
dc.subjectSkaraborgsv
dc.titleFamiljecentraler i Skaraborgsv
dc.title.alternativeEn flermetodstudie om att främja goda matvanor hos barnsv
dc.typeText
dc.setspec.uppsokSocialBehaviourLaw
dc.type.uppsokM2
dc.contributor.departmentUniversity of Gothenburg/Department of Food and Nutrition, and Sport Scienceeng
dc.contributor.departmentGöteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskapswe
dc.type.degreeStudent essay


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record