Show simple item record

dc.contributor.authorKarttunen, Karoline
dc.contributor.authorLarsson, Mirjam
dc.date.accessioned2019-08-14T11:24:05Z
dc.date.available2019-08-14T11:24:05Z
dc.date.issued2019-08-14
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/2077/61544
dc.descriptionProgram: Hälsopromotionsprogrammet, kostvetenskap Nivå: Grundnivå Handledare: Monica Peterson Examinator: Hillevi Prell Antal sidor: 30 (exkl. titelsida, försättsblad, begreppslista, innehållsförteckning och bilagor) Termin/år: Vt 2019sv
dc.description.abstractLäkeväxter har varit en viktig källa till både näring och medicin för människan under alla tider. Idag verkar dock kunskapen om och användningen av dessa växter vara relativt låg i Sverige i jämförelse med många andra länder. Det är vedertaget att frukt och grönsaker är några av de mest näringsfyllda och nyttiga livsmedel som finns att tillgå men varför ses inte möjligheterna i att använda läkeväxter på samma sätt? De används och nämns ofta ur ett behandlade perspektiv men allt för sällan ur ett hälsofrämjande, som en del i en hälsosam kost. Att själv plocka ätliga växter i naturen eller odla dem stärker dessutom egenmakten över sin hälsa. Syftet med denna uppsats är därför att utifrån ett hälsofrämjande perspektiv utforska och belysa uppfattningar hos personer som arbetar inom yrken vilka har möjlighet att påverka den allmänna bilden av dessa växter, både gällande uppfattningar och användningen. Intervjuer har genomförts med sju personer inom olika yrkeskategorier. Resultatet visar att fokuset angående dessa läkeväxterna allt för ofta är på riskerna snarare än möjligheterna vilket verkar grunda sig på bristande kunskap om dem. De intervjuade som upplevdes ha mer kunskap om växterna var också de som framhöll möjligheterna med dem och ju mindre insatta personerna var i ämnet desto mer poängterade de riskerna. Det framkom även att de på yrkespositioner som ger allmänheten kostrekommendationer och information var mindre insatta inom området på vilda ätliga växter. Slutsatsen är att det behövs en större medvetenhet kring dessa växter på alla nivåer i samhället, men också mer kunskap för att maximera nyttan och minimera riskernasv
dc.language.isoswesv
dc.subjectLäkeväxtersv
dc.subjectvilda ätliga växtersv
dc.subjecthälsofrämjandesv
dc.subjectuppfattningarsv
dc.subjectekologiskt perspektivsv
dc.subjectautonomisv
dc.title“Låt maten vara din medicin och medicinen din mat” - En intervjustudie om uppfattningar och användningen av läkeväxter i hälsofrämjande syftesv
dc.typeText
dc.setspec.uppsokSocialBehaviourLaw
dc.type.uppsokM2
dc.contributor.departmentUniversity of Gothenburg/Department of Food and Nutrition, and Sport Scienceeng
dc.contributor.departmentGöteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskapswe
dc.type.degreeStudent essay


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record