dc.contributor.author | Karttunen, Karoline | |
dc.contributor.author | Larsson, Mirjam | |
dc.date.accessioned | 2019-08-14T11:24:05Z | |
dc.date.available | 2019-08-14T11:24:05Z | |
dc.date.issued | 2019-08-14 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/2077/61544 | |
dc.description | Program: Hälsopromotionsprogrammet, kostvetenskap
Nivå: Grundnivå
Handledare: Monica Peterson
Examinator: Hillevi Prell
Antal sidor: 30 (exkl. titelsida, försättsblad, begreppslista, innehållsförteckning och bilagor)
Termin/år: Vt 2019 | sv |
dc.description.abstract | Läkeväxter har varit en viktig källa till både näring och medicin för människan under alla tider. Idag verkar dock kunskapen om och användningen av dessa växter vara relativt låg i Sverige i jämförelse med många andra länder. Det är vedertaget att frukt och grönsaker är några av de mest näringsfyllda och nyttiga livsmedel som finns att tillgå men varför ses inte möjligheterna i att använda läkeväxter på samma sätt? De används och nämns ofta ur ett behandlade perspektiv men allt för sällan ur ett hälsofrämjande, som en del i en hälsosam kost. Att själv plocka ätliga växter i naturen eller odla dem stärker dessutom egenmakten över sin hälsa. Syftet med denna uppsats är därför att utifrån ett hälsofrämjande perspektiv utforska och belysa uppfattningar hos personer som arbetar inom yrken vilka har möjlighet att påverka den allmänna bilden av dessa växter, både gällande uppfattningar och användningen. Intervjuer har genomförts med sju personer inom olika yrkeskategorier. Resultatet visar att fokuset angående dessa läkeväxterna allt för ofta är på riskerna snarare än möjligheterna vilket verkar grunda sig på bristande kunskap om dem. De intervjuade som upplevdes ha mer kunskap om växterna var också de som framhöll möjligheterna med dem och ju mindre insatta personerna var i ämnet desto mer poängterade de riskerna. Det framkom även att de på yrkespositioner som ger allmänheten kostrekommendationer och information var mindre insatta inom området på vilda ätliga växter. Slutsatsen är att det behövs en större medvetenhet kring dessa växter på alla nivåer i samhället, men också mer kunskap för att maximera nyttan och minimera riskerna | sv |
dc.language.iso | swe | sv |
dc.subject | Läkeväxter | sv |
dc.subject | vilda ätliga växter | sv |
dc.subject | hälsofrämjande | sv |
dc.subject | uppfattningar | sv |
dc.subject | ekologiskt perspektiv | sv |
dc.subject | autonomi | sv |
dc.title | “Låt maten vara din medicin och medicinen din mat” - En intervjustudie om uppfattningar och användningen av läkeväxter i hälsofrämjande syfte | sv |
dc.type | Text | |
dc.setspec.uppsok | SocialBehaviourLaw | |
dc.type.uppsok | M2 | |
dc.contributor.department | University of Gothenburg/Department of Food and Nutrition, and Sport Science | eng |
dc.contributor.department | Göteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskap | swe |
dc.type.degree | Student essay | |