Show simple item record

dc.contributor.authorAndréasson Billström, Rebecca
dc.contributor.authorJadell, Niklas
dc.contributor.authorNiclasson, Matilda
dc.date.accessioned2019-08-14T12:43:59Z
dc.date.available2019-08-14T12:43:59Z
dc.date.issued2019-08-14
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/2077/61549
dc.descriptionProgram: Kostekonomi, med inriktning mot ledarskap Nivå: Grundnivå Handledare: Agneta Sjöberg Examinator: Cecilia Magnusson Sporre Antal sidor: 38 (inklusive bilagor) Termin/år: Vt2019sv
dc.description.abstractI Sverige serveras miljontals måltider inom offentliga verksamheter, som alla har ett ansvar att bidra till klimatet. Livsmedelsverkets rapport om ungdomars matvanor visar att de konsumerar för mycket rött kött och chark samtidigt som de äter för lite frukt och grönt, denna kombination har negativ inverkan på klimatet. Syftet med studien var att undersöka hur flickor och pojkar på högstadienivå själva uppskattar sin kunskap om klimatet, vad som motiverar dem till att välja det lunchalternativ med minst klimatpåverkan och därefter se om eleverna förstår kopplingen mellan skolmat och klimat. I form av en enkätstudie som utfördes på tre olika skolor har kvantitativt material samlats in och analyserats. En av studiens styrkor var bortfallet var lågt och att olika elevgrupper valde att delta i undersökningen vilket har givit en bredd i underlaget. Resultatet visar att kunskapen hos eleverna är varierande och samverkar med deras intresse för klimatet. Det som motiverar eleverna att välja det mest klimatanpassade lunchalternativet är för flickor främst att maten ska ha producerats med en god djurhållning och för pojkar att maten skall smaka gott. Eleverna är intresserade av skolmatens klimatpåverkan och vill främst få information om det från skyltar vid serveringen. För vår blivande profession som kostekonomer är det betydelsefullt att besitta kunskap om skolelevernas inställning till klimatanpassad skolmat, men även att förstå variationen kring detta ämne.sv
dc.language.isoswesv
dc.subjectAnpassningsv
dc.subjectKlimatarbetesv
dc.subjectLivsmedelsv
dc.subjectVäxthusgasutsläppsv
dc.titleHögstadieelevers kunskap och motivation för klimatanpassad skolmatsv
dc.typeText
dc.setspec.uppsokSocialBehaviourLaw
dc.type.uppsokM2
dc.contributor.departmentUniversity of Gothenburg/Department of Food and Nutrition, and Sport Scienceeng
dc.contributor.departmentGöteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskapswe
dc.type.degreeStudent essay


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record