Måltidglädje - ett samarbete över gränserna En fallstudie om implementering av ett mellanmålskoncept i äldreomsorgen.
Abstract
Att tillgodose de äldres energibehov är idag en utmaning för kommunerna. Livsmedelsverkets
rekommendationer för äldreomsorgen ger råd för hur man bör arbeta med måltiderna för att
främja aptit och måltidsglädje och på det sätt kunna tillgodose energin. Det rekommenderas
små, energitäta mellanmål för att komplettera de övriga måltiderna. Hur detta skall tolkas och
sedan appliceras i praktiken är upp till varje verksamhet. I studien har det utformats ett förslag
till ett koncept med små rätter i en medelstor kommun i Sverige. Syftet med studien är att
utveckla och implementera ett mellanmålskoncept i äldreomsorgen för att främja matglädjen
ur ett sensoriskt och gastronomiskt perspektiv. En fallstudie har utförts genom en förstudie av
hur det arbetas i kommunen idag därefter utvecklades recept vilket resulterade i ett
mellanmålskoncept. Konceptet tillämpades och testades under tre dagar, på 11 olika
avdelningar i kommunen. Därefter utvärderades det genom en fokusgruppsintervju. Resultatet
från mellanmålskonceptet har visat att det är möjligt att erbjuda sina boende en valmöjlighet
genom smårätterna. Det har kommit fram att konceptet har ett fungerande arbetssätt både hos
omsorgspersonal och kökspersonal samt att det är viktigt att kommunicera över gränserna. De
boende uppskattar det gastronomiska och sensoriska med mellanmålen, det vill säga texturen,
smakerna och utseendet på rätterna. Energiintaget är viktigare än näring för de äldre och att
känna lust och glädje till att äta ger en bättre aptit. Personalen har upplevt att de boende har
visat tecken för en god aptit vilket ökar måltidsglädjen och vilket kan bidra till ett högre
energiintag.
Degree
Student essay
Other description
Program: Kostekonomi med inriktning mot ledarskap.
Nivå: Grundnivå
Handledare: Cecilia Magnusson Sporre
Examinator: Anna Post
Antal sidor: 40 (inklusive bilagor)
Termin/år: VT2019
View/ Open
Date
2019-08-14Author
Hopkins, Emma
Jonsson, Ida
Keywords
aptit
matglädje
måltidsservice
undernäring
äldreomsorg mot äldre
Language
swe