• English
    • svenska
  • English 
    • English
    • svenska
  • Login
View Item 
  •   Home
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • View Item
  •   Home
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Måltidglädje - ett samarbete över gränserna En fallstudie om implementering av ett mellanmålskoncept i äldreomsorgen.

Abstract
Att tillgodose de äldres energibehov är idag en utmaning för kommunerna. Livsmedelsverkets rekommendationer för äldreomsorgen ger råd för hur man bör arbeta med måltiderna för att främja aptit och måltidsglädje och på det sätt kunna tillgodose energin. Det rekommenderas små, energitäta mellanmål för att komplettera de övriga måltiderna. Hur detta skall tolkas och sedan appliceras i praktiken är upp till varje verksamhet. I studien har det utformats ett förslag till ett koncept med små rätter i en medelstor kommun i Sverige. Syftet med studien är att utveckla och implementera ett mellanmålskoncept i äldreomsorgen för att främja matglädjen ur ett sensoriskt och gastronomiskt perspektiv. En fallstudie har utförts genom en förstudie av hur det arbetas i kommunen idag därefter utvecklades recept vilket resulterade i ett mellanmålskoncept. Konceptet tillämpades och testades under tre dagar, på 11 olika avdelningar i kommunen. Därefter utvärderades det genom en fokusgruppsintervju. Resultatet från mellanmålskonceptet har visat att det är möjligt att erbjuda sina boende en valmöjlighet genom smårätterna. Det har kommit fram att konceptet har ett fungerande arbetssätt både hos omsorgspersonal och kökspersonal samt att det är viktigt att kommunicera över gränserna. De boende uppskattar det gastronomiska och sensoriska med mellanmålen, det vill säga texturen, smakerna och utseendet på rätterna. Energiintaget är viktigare än näring för de äldre och att känna lust och glädje till att äta ger en bättre aptit. Personalen har upplevt att de boende har visat tecken för en god aptit vilket ökar måltidsglädjen och vilket kan bidra till ett högre energiintag.
Degree
Student essay
Other description
Program: Kostekonomi med inriktning mot ledarskap. Nivå: Grundnivå Handledare: Cecilia Magnusson Sporre Examinator: Anna Post Antal sidor: 40 (inklusive bilagor) Termin/år: VT2019
URI
http://hdl.handle.net/2077/61552
Collections
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
View/Open
gupea_2077_61552_1.pdf (1.590Mb)
Date
2019-08-14
Author
Hopkins, Emma
Jonsson, Ida
Keywords
aptit
matglädje
måltidsservice
undernäring
äldreomsorg mot äldre
Language
swe
Metadata
Show full item record

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
Atmire NV
 

 

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjects

My Account

LoginRegister

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
Atmire NV