• English
    • svenska
  • English 
    • English
    • svenska
  • Login
View Item 
  •   Home
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • View Item
  •   Home
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Måltidsupplevelsen inom äldreomsorgen -inte bara mat. En kvalitativ studie på ett särskilt boende i Västra Götalandsregionen

Abstract
Allt fler människor i Sverige blir äldre och har behov ett behov av extra omsorg. Måltiderna fyller en viktig funktion i arbetet på äldreboenden och är betydelsefull ur flera perspektiv än enbart fokus på maten. FAMM-modellen kan vara en behjälplig modell för att förbättra måltidsupplevelsen (Gustafsson, Öström, Johansson & Mossberg, 2006). Syftet i denna studie är att utifrån FAMM-modellens aspekter undersöka måltidsmiljön på två avdelningar på ett särskilt boende och jämföra dessa med varandra, för att synliggöra vad som påverkar måltidsupplevelsen. De metoder som använts för att besvara frågeställningarna är enskilda intervjuer med brukare, gruppintervjuer med vårdpersonal samt observationer av måltidsverksamheten. Resultatet som framkom var att samtliga intervjupersoner på de båda avdelningarna framhåller att kvaliteten på maten är hög. Samtliga brukare uppskattade mötet med personalen vid måltiderna. De framhöll vikten av att få samtala med personalen samt hjälp vid matsituation. Det var något som också personalen lyfte fram som ett viktigt mål för dem i deras arbete, att sitta med vid måltiderna för att bidra till en god social samvaro. Det som skilde avdelningarna åt var att samtliga brukare på den somatiska avdelningen uppskattade gemenskapen brukare emellan samt upplevde en bra helhetsupplevelse av måltiden. På korttidsboendet var de inte lika positiva till den sociala stunden vid måltiderna, vilket kan bero på att brukarna på boendet inte kände varandra på samma sätt och inte skapat relation till varandra och personal. I studien framkom det att brukarna ansåg att mötet med personalen och produkten, det vill säga mat och dryck var de faktorer som var viktigast för måltidsupplevelsen.
Degree
Student essay
Other description
Program: Kostekonomi med inriktning mot ledarskap Nivå: Grundnivå Handledare: Cecilia Magnusson Sporre Examinator: Anna Post Antal sidor: 41 sidor (inklusive bilagor) Termin/år: Vt 2019
URI
http://hdl.handle.net/2077/61553
Collections
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
View/Open
gupea_2077_61553_1.pdf (431.2Kb)
Date
2019-08-14
Author
Hemmingberg, Emma
Tell, Frida
Keywords
Brukare
FAMM
hälsa
måltid
äldre
Language
swe
Metadata
Show full item record

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
Atmire NV
 

 

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjects

My Account

LoginRegister

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
Atmire NV