Ömsesidigt förtroende eller rättsstatsprincipen? Vilket grundläggande värde prioriteras av EUdomstolen i förhandsavgöranden angående den europeiska arresteringsordern?
Abstract
Såväl rättsstatsprincipen som ett ömsesidigt förtroende mellan EU:s medlemsstater framhålls som grundläggande värden för EU-samarbetets fortlevnad. Men vad händer när dessa värden hamnar i konflikt och ett värde prioriteras högre än det andra? Frågan har ställts på sin spets när det under senare tid har uppstått en diskussion om rättsstatens principer som riskerar att underminera samarbetet mellan medlemsstaterna och därmed hota de viktiga demokratiska värden som finns inskrivna i artikel 2 i EU-fördraget.
Genom en kvalitativ innehållsanalys av EU-domstolens explicita och implicita argumentation studeras i denna rapport hur domstolen tenderar att prioritera mellan principen om ömsesidigt förtroende och rättsstatsprincipen när beslut fattas i ärenden gällande den europeiska arresteringsordern. EU-domstolens beslut har stark normerande effekt och påverkar EU-samarbetet och dess medlemsstater i hög utsträckning. Hur domstolen prioriterar kan leda till stora konsekvenser för medlemsstaterna, det demokratiska samhället och samarbetet kring frihet, säkerhet och rättvisa.
Publisher
School of Public Administration/Förvaltningshögskolan
View/ Open
Date
2019Author
Kahn, Emilia
Lycke, Amanda
Keywords
EU-domstolen
förhandsavgöranden
förtroende
rättsstatsprincipen
europeiska arresteringsordern
Europa
Europeiska unionen
offentlig förvaltning
Publication type
report
ISSN
1401-7199
Series/Report no.
Förvaltningshögskolans rapporter
152
Language
swe