dc.description.abstract | Den psykiska ohälsan hos barn och unga i Sverige har under de senaste 30 åren fördubblats, menar Folkhälsomyndigheten (2018), som också menar att en grund till detta är en brist i skolans funktion. Därför vill jag med denna uppsats bidra till bättre psykisk hälsa hos barn och ungdomar genom min position: som gymnasielärare i bild. Syftet med denna studie är att undersöka mitt behov av estetiska uttrycksmedel, med målet att finna metoder för utveckling av personligt uttryck och bearbetning av psykiskt mående i bildämnet. För att närma mig mitt syfte ställer jag mig följande frågor: “Vad är mitt behov av estetiska uttrycksmedel?” samt “Vad kan det finnas för infallsvinklar för metoder i mitt behov, och hur skulle dessa metoder kunna användas i bildundervisningen för att stärka elevers personliga uttryck och möjlighet för bearbetning?”.
Genom en metodtriangulering bestående av 1) explorativ konstnärlig undersökning och 2) autoetnografisk undersökning söker jag efter svar i mitt egna konstskapande och min livsvärld. Även 3) litteraturstudie har använts för att stärka mitt problemområde och förankra det i tidigare forskning. Teorier som applicerats på ämnet är sociokulturell teori om mediering och det emotionella sambandet mellan fantasi och verklighet (Vygotskij, 2013), samt Maslows (1943) teori om behovshierarkin och det estetiska behovet (Maslow, 1970).
Mitt behov av estetiska uttrycksformer framgår i denna studie som ett behov av uttryck, bearbetning men också ett behov av att känna och uppleva känslor. Undersökningen av mitt behov resulterar i konceptet om bubblan som under processen verkat som utveckling av mitt personliga uttryck och som bearbetning av mitt inre och min omvärld. Den infallsvinkel jag tar med mig från detta är konceptet om skapande-bubblan. En metod om konceptet bubblan som generator för personligt uttryck och bearbetning av psykisk ohälsa för elever i bildämnet föreslås och förutsättningar för hur det skulle kunna användas i bildämnet disk | sv |