Show simple item record

dc.contributor.authorMattsson, Kajsa
dc.contributor.authorSörensson, Maja
dc.date.accessioned2020-06-22T09:25:47Z
dc.date.available2020-06-22T09:25:47Z
dc.date.issued2020-06-22
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/2077/64887
dc.description.abstractSammanfattning Titel: Effekt av vegansk kost på HbA1c hos vuxna med Diabetes Mellitus typ 2 Författare: Kajsa Mattsson och Maja Sörensson Handledare: Jenny van Odijk Examinator: Klara Sjögren Linje: Dietistprogrammet, 180/240 hp Typ av arbete: Självständigt arbete i klinisk nutrition, 15 hp Datum: 2020-04-02 Bakgrund Diabetes Mellitus typ 2 står för majoriteten av förekomsten av Diabetes Mellitus i Sverige. Det finns flera bidragande faktorer till sjukdomens utveckling såsom fysisk inaktivitet, övervikt och genetik. Sjukdomen kan behandlas med kost. En kost rik på kolhydrater, fibrer och livsmedel med lågt glykemiskt index baserad på baljväxter, grönsaker, frukt och hela gryn har visat att blodsockerstegringen efter måltid hos patienter med diabetes typ 2 minskar. Vegansk kost innebär att alla animaliska produkter exkluderas. Kan en kost baserad på växter där animaliska produkter helt exkluderas vara gynnsamt för individer med diabetes typ 2? Syfte Syftet var att undersöka effekten av vegansk kost på HbA1c hos vuxna med Diabetes Mellitus typ 2 jämfört med konventionell kost. Sökväg Databaserna Pubmed och Scopus användes vid litteratursökningen. Sökorden var ”Diet, vegan”, vegan, plant-based, plant based, vegan diet, veganism, Diabetes Mellitus type 2, Type 2 Diabetes Mellitus, Diabetes Mellitus, Noninsulin-Dependent, Diabetes Mellitus, Non Insulin Dependent, Diabetes Mellitus, Non-Insulin-Dependent, Non-Insulin-Dependent Diabetes Mellitus, Diabetes Mellitus Type II, Diabetes Mellitus, Noninsulin Dependent, Noninsulin-Dependent Diabetes, Mellitus, Noninsulin Dependent Diabetes Mellitus, Type 2 Diabetes, Diabetes, Type 2, blind och random Urvalskriterier Inklusionskriterierna var indvider 18 år och äldre som är diagnostiserade med Diabetes Mellitus typ 2, randomiserade och kontrollerade humanstudier (RCT), interventionsperiod minst 12 veckor, HbA1c som utfallsmått och vegansk kost som intervention. Exklusionskriterierna var individer yngre än 18 år, gravida, artikeln skriven på annat språk än svenska, engelska, norska eller danska, interventionsperiod kortare än 12 veckor samt annan kost än vegansk som intervention. Datainsamling och analys Sökningarna gjordes i Pubmed och i Scopus. Vid läsning av titel eller abstract valdes tio artiklar att läsas i fulltext då övriga exkluderades på grund av att de inte uppfyllde inklusionskriterierna. Av dessa artiklar valdes sju stycken ut att kvalitetsgranskas med hjälp av SBUs mall ”Mall för kvalitetsgranskning av randomiserade studier”. Fyra artiklar exkluderades på grund av låg studiekvalitet. De kvarvarande tre artiklarna bedömdes enligt mallen ”Underlag för sammanvägd bedömning enligt GRADE” framtagen av statens beredning för medicinsk och social utvärdering. Resultat Tre studier inkluderades i denna systematiska översiktsartikel. Av dessa hade två medelhög studiekvalitet. En hade högstudiekvalitet. En av tre studier visade på signifikant sänkning i HbA1c. Vid GRADE-graderingen sänktes studierna med ett steg i två kategorier. Det gällde överförbarheten och precision. En av studierna genomfördes i Korea, studiepopulationerna var överrepresenterade av kvinnor, medelåldern var inte representativ för den vuxna svenska befolkningen samt att en studie saknade poweranalys är de huvudsakliga orsakerna till nedgraderingarna. Slutsats Det finns begränsat vetenskapligt underlag (++) för att en vegansk kost sänker HbA1c hos vuxna med Diabetes Mellitus typ 2. Ytterligare forskning behövs på området för att kunna besvara frågeställningen i denna systematiska översiktsartikel. Nyckelord: Vegansk kost, Diabetes Melltius typ 2, HbA1c 3 Sahlgrenska Academy at University of Gothenburg Department of Internal Medicine and Clinical Nutrition Abstract Title: The effect of vegan diets on HbA1c in adults diagnosed with Diabetes Mellitus type 2 Author: Kajsa Mattsson and Maja Sörensson Supervisor: Jenny van Odijk Examiner: Klara Sjögren Programme: Programme in dietetics, 180/240 ECTS Type of paper: Bachelor’s thesis in clinical nutrition, 15 higher education credits Date: April 02, 2020 Background Diabetes Mellitus type 2 represent the majority of the existing Diabetes Mellitus in Sweden. There are multiple factors that contribute to the development such as physical inactivity, obesity and genetics. The disease can be treated with diet. A diet rich in carbohydrates, fibre and food with low glycaemic index based on legumes, vegetables, fruit and whole grains lower the blood sugar rise after a meal in patients with diabetes type 2. A vegan diet excludes all animal products. Could a plant-based diet where all animal products are excluded be favourable for individuals with diabetes type 2? Objective The purpose of this systematic review was to find out if vegan diet affects HbA1c in adults diagnosed with Diabetes Mellitus type 2 in comparison to an omnivore diet. Search strategy The databases Pubmed and Scopus were used for the systematic literature search. The keywords used were “Diet, vegan”, vegan, plant-based, plant based, vegan diet, veganism, Diabetes Mellitus type 2, Type 2 Diabetes Mellitus, Diabetes Mellitus, Noninsulin-Dependent, Diabetes Mellitus, Non Insulin Dependent, Diabetes Mellitus, Non-Insulin-Dependent, Non-Insulin- Dependent Diabetes Mellitus, Diabetes Mellitus Type II, Diabetes Mellitus, Noninsulin Dependent, Noninsulin-Dependent Diabetes, Mellitus, Noninsulin Dependent Diabetes Mellitus, Type 2 Diabetes, Diabetes, Type 2, blind and random. Selection criteria Inclusion criteria were individuals over the age of 18 who is diagnosed with Diabetes Mellitus type 2, randomized controlled trials, intervention period for at least 12 weeks and HbA1c as an outcome measurement. Exclusion criteria were individuals under the age of 18, pregnant, articles written in another language than Swedish, English, Norwegian or Danish, intervention period less than 12 weeks and intervention diet other than vegan. Data collection and analysis: The systematic literature was conducted in Pubmed and Scopus. When reading titles and abstracts ten articles were chosen to be read in full-text and the others were excluded because they did not meet the inclusions criteria. Of the ten articles, seven underwent quality assurance with SBUs template “Mall för kvalitstsgranskning av randomiserade studier”. Four articles were excluded because of low quality. Other three articles underwent overall assessment of the quality by the templet “Underlag för sammanvägd bedömning enligt GRADE” produced by Statens beredning för medicinsk och social utvärdering. Main results Two out of three studies were assed to medium quality. One study was assed to high quality. One out of three studies showed significant HbA1c changes. While grading the studies using GRADE, the strength where downgraded by one step in two categories. The categories concerned were transferability and precision. One of the studies took place in Korea, the study populations were overrepresented by women, the mean age was not representative for the Swedish adult population and in one study there were no power analysis reported. Those where the main reasons for downgrading. Conclusions There is limited scientific evidence (++) that vegan diet affects HbA1c in adultssv
dc.language.isoswesv
dc.titleEffekt av vegansk kost på HbA1c hos vuxna med Diabetes Mellitus typ 2sv
dc.typeText
dc.setspec.uppsokMedicine
dc.type.uppsokM2
dc.contributor.departmentGöteborgs universitet/Institutionen för medicinswe
dc.contributor.departmentUniversity of Gothenburg /Institute of Medicineeng
dc.type.degreeStudent essay


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record