dc.description.abstract | 2
Sahlgrenska Akademin
vid Göteborgs universitet
Avdelningen för invärtesmedicin och klinisk nutrition
Sammanfattning
Titel: Kan mejeriprodukter sänka ett högt blodtryck?
Författare: Josefine Lyngfelt och Elin Karlsson
Handledare: Jenny van Odjik
Examinator: Helene Bertéus Forslund
Linje: Dietistprogrammet, 180/240 hp
Typ av arbete: Självständigt arbete i klinisk nutrition, 15 hp
Datum: 2020-05-26
Bakgrund: Hjärt- och kärlsjukdomar är den vanligaste orsaken till för tidig död globalt sett och
högt blodtryck är en betydande riskfaktor för att utvecklingen av dessa. Tidigare forskning pekar
mot att en kost innehållandes bland annat mejeriprodukter kan ha en blodtryckssänkande effekt.
Det saknas dock ett samlat vetenskapligt underlag för mejeriprodukters enskilda påverkan på
blodtrycket hos personer med förhöjt blodtryck.
Syfte: Att undersöka det vetenskapliga underlaget bland randomiserade kontrollerade studier för
om ett intag av mejeriprodukter kan sänka det systoliska blodtrycket hos personer med förhöjt
blodtryck jämfört med en kost utan mejeriprodukter.
Sökväg: En systematisk litteratursökning genomfördes i databaserna Pubmed och Scopus för att
hitta forskningsunderlag. För att göra sökningarna heltäckande användes MeSH-termer, fria
sökord samt synonymer.
Urvalskriterier: Humanstudier skrivna på engelska eller svenska med RCT-design gjorda på
individer över 18 år med ett blodtryck >120/80 mmHg som intog mjölkprodukter i
interventionen inkluderades. För att inkluderas ställdes även krav på att interventionen och
kontrollen skulle vara isokaloriska. Exklusionskriterier var studier som undersökt mejeriprodukter
i pulverform, specifika ämnen som utvunnits ur mejeriprodukter eller då man jämfört
mejeriprodukter med eller utan specifika tillsatser. Studier på gravida eller med egen monitorering
av blodtrycket exkluderades också.
Datainsamling och analys: Litteratursökningen gav 713 sökträffar. Tre artiklar genomgick den
slutgiltliga kvalitetsgranskning enligt SBU:s mall ”Kvalitetsgranskning av randomiserade
kontrollerade studier”. Det utvalda effektmåttets resultat från de tre inkluderade studierna
evidensgraderades med hjälp av Göteborgs universitets mall “Underlag för sammanvägd
bedömning enligt GRADE”
Resultat: Ingen av de tre inkluderade studierna visade på en signifikant sänkning av det
systoliska blodtrycket vid intag av mejeriprodukter.
Slutsats: Det finns måttligt (+++) vetenskapligt underlag för att intag av mejeriprodukter med
varierande fetthalt inte leder till en signifikant minskning i systoliskt blodtryck jämfört med att
helt utesluta mejeriprodukter ur kosten.
3
Sahlgrenska Academy
at University of Gothenburg
Department of Internal Medicine and Clinical Nutrition
Abstract
Title: Could dairy products reduce an elevated blood pressure?
Author: Josefine Lyngfelt and Elin Karlsson
Supervisor: Jenny van Odjik
Examiner: Helene Bertéus Forslund
Programme: Programme in dietetics, 180/240 ECTS
Type of paper: Bachelor’s thesis in clinical nutrition, 15 higher education credits
Date: May 26, 2020
Background: Elevated blood pressure is strongly associated with an increased risk for
developing cardiovascular diseases, which is the leading cause for premature death worldwide.
Previous research indicates that consumption of dairy products in a healthy diet is associated with
a decrease of blood pressure. However, there is no comprehensive scientific basis for the isolated
effect of dairy products on the blood pressure in hypertensive individuals.
Objective: This systematic review aimed to examine the scientific basis among randomized
controlled trials whether consumption of dairy products lower the systolic blood pressure in
hypertensive individuals.
Search strategy: A systematic literature search were conducted on the databases Pubmed and
Scopus. MeSH-terms, key words and synonyms to those were used to make the search
comprehensive.
Selection criteria: Human studies written in English and Swedish made on individuals >18 years
with a blood pressure >120/80 mmHg who received dairy products in the intervention was
included. The intervention and the control diet needed to be isocaloric to be included. Exclusion
criteria were studies examine powdered milk, specific proteins in milk or dairy products added
with supplements. Studies on pregnant woman or where the blood pressure was totally selfadministered
was also excluded.
Data collection and analysis: The literature search gave a total of 713 search results. Ultimately
the quality of three articles were critically analysed using the quality reviewing guide for
randomized trials by SBU. The evidence of the outcome measurements where then evaluated
according to GRADE, using a template from University of Gothenburg.
Main results: None of the three included studies demonstrated a significant reduction in the
systolic blood pressure among the participants by consuming dairy products.
Conclusions
There is moderate (+++) scientific evidence that consuming dairy products with a variation in fat
content will not lead to a significant reduction in systolic blood pressure compared to by not
consuming any dairy product at all. | sv |