Show simple item record

dc.contributor.authorSjöberg, Agnes
dc.contributor.authorHagström, Elina
dc.date.accessioned2020-08-05T09:02:09Z
dc.date.available2020-08-05T09:02:09Z
dc.date.issued2020-08-05
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/2077/65955
dc.descriptionKandidatuppsats 15 hp Program: Hälsopromotion inriktning kostvetenskap Nivå: Grundnivå Handledare: Lena Gripeteg Examinator: Hillevi Prell Antal sidor: 30 (inklusive bilagor) Termin/år: VT 2020sv
dc.description.abstractAtt bli förälder är en omvälvande livsprocess med nya situationer kring matintroduktionen, speciellt för förstagångsföräldrar som inte har någon tidigare erfarenhet. I denna period är barnavårdscentralen viktig med sitt stöd i hälsosamtal och föräldrargrupper. Detta arbete utforskar förstagångsföräldrars upplevelse av matintroduktionen genom kvalitativa telefonintervjuer med tre förstagångsföräldrar samt tre sjuksköterskor på en BVC-mottagning i centrala Göteborg. Intervjuerna analyserades genom en modifierad version av en kvalitativ innehållsanalys och gav ett resultat på sex huvudkategorier samt 16 underkategorier. Analysen från förstagångsföräldrarnas intervjuer visar att de önskar mer individanpassad information samt mer tid för frågor från sjuksköterskorna. De känner ett behov att få sina handlingar bekräftade, har olika tillvägagångssätt vid matrutinerna samt har olika behov av stöd från BVC. Analysen från sjuksköterskornas intervjuer visar att deras erfarenhet är att förstagångsföräldrar är pålästa men ändå osäkra, vilket bidrar till mer specifika frågor. De upplever att föräldrarna har ett lågt självförtroende vid tillagning av barnmat och brist på stöd från sina föräldrar. Sjuksköterskorna upplever att föräldrarna har en bekväm och stressig vardag med färdig barnmat där bortprioriterat samspel kan bli en konsekvens. Slutsatsen visar att förstagångsföräldrarna efterfrågar individanpassad information, konkreta svar och mer diskussion. Sjuksköterskorna upplever förstagångsföräldrar som osäkra med lågt självförtroende vilket kan stärkas genom exempelvis matlagningskurser som kostvetare kan hålla. Kostvetare kan även delta i föräldragrupper samt avlasta sjuksköterskor genom att svara på frågor om matintroduktionen för barnet.sv
dc.language.isoswesv
dc.subjectMatintroduktionsv
dc.subjectFörstagångsföräldrarsv
dc.subjectBVCsv
dc.subjectSelf-efficacy Theorysv
dc.subjectHälsofrämjandesv
dc.subjectKostvetenskapsv
dc.titleMat till första barnetsv
dc.title.alternativeEn kvalitativ studie om förstagångsföräldrars upplevelse och BVC-sjuksköterskors erfarenheter av matintroduktionensv
dc.typeText
dc.setspec.uppsokSocialBehaviourLaw
dc.type.uppsokM2
dc.contributor.departmentUniversity of Gothenburg/Department of Food and Nutrition, and Sport Scienceeng
dc.contributor.departmentGöteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskapswe
dc.type.degreeStudent essay


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record