Visa enkel post

dc.contributor.authorJohansson, Beatrice
dc.contributor.authorStaynfeld, Jasmine
dc.date.accessioned2020-08-05T12:37:32Z
dc.date.available2020-08-05T12:37:32Z
dc.date.issued2020-08-05
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/2077/66011
dc.descriptionKandidatuppsats 15 hp Författare: Beatrice Johansson & Jasmine Staynfeld Program: Hälsopromotion med inriktning kostvetenskap Nivå: Grundnivå Handledare: Agneta Sjöberg Examinator: Christina Berg Antal sidor: 31 (inklusive bilagor) Termin/år: Vt2020sv
dc.description.abstractGenom tiderna har det diskuterats kring hur vi bör äta för att leva ett hälsosamt liv som ska förebygga risken för sjukdom. Hög andel fett, lågt intag av kolhydrater, vegetarisk kost och periodisk fasta är några av de kosthållningar som florerat. Vår kosthållning och våra matvanor är av stor betydelse för vår hälsa, dels den fysiska hälsan men enligt senare studier även den psykiska hälsan. Numera lever över 300 miljoner människor med depression i världen. Blandkost är idag den dominerande kosthållningen men den vegetariska kosthållningen blir alltmer populär. Vetenskapen är tvetydig avseende vilken kost som är mest gynnsam för vår psykiska hälsa och därmed har den här studien utförts. Syftet med studien var att undersöka om det fanns någon skillnad i den självskattade psykiska hälsan hos vuxna individer med olika kosthållningar. Undersökningen avsåg att mäta ångest- och depressionssymtom hos individer som åt blandkost respektive vegetarisk kost. Detta skedde genom en kvantitativ tvärsnittsstudie med data som erhölls från en digital enkät, innehållande frågor om bakgrund och ångest- respektive depression frågor från instrumentet Hospital Anxiety and Depression Scale (HADS). Statistiska beräkningar utfördes och resultatet visade att det fanns en signifikant skillnad avseende ångestsymtom. Gruppen med den vegetariska kosthållningen skattade högre jämfört med blandkost. Dock var det ingen signifikant skillnad mellan grupperna avseende depressionssymtom. Studien utforskar inte kausaliteten, dock förs en diskussion kring eventuella orsaker som kan ligga till grund för fortsatt forskning. Oavsett kosthållning, poängteras att en balanserad kost med tillräckligt mycket näring ger förutsättningar för en god psykisk hälsa.sv
dc.language.isoswesv
dc.subjectanxietysv
dc.subjectdepressionsv
dc.subjectHospital Anxiety and Depression Scalesv
dc.subjectmental healthsv
dc.subjectmoodsv
dc.subjectnutritionsv
dc.subjectomnivoressv
dc.subjectvegetarian dietsv
dc.titleGod psykisk hälsa oberoende av kosthållning?sv
dc.title.alternativeEn jämförelse i psykisk hälsa mellan två grupper: blandkost och vegetarisk kostsv
dc.typeText
dc.setspec.uppsokSocialBehaviourLaw
dc.type.uppsokM2
dc.contributor.departmentUniversity of Gothenburg/Department of Food and Nutrition, and Sport Scienceeng
dc.contributor.departmentGöteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskapswe
dc.type.degreeStudent essay


Filer under denna titel

Thumbnail

Dokumentet tillhör följande samling(ar)

Visa enkel post