Show simple item record

dc.contributor.authorPereyra, Araceli
dc.contributor.authorJakobsson, Elin
dc.date.accessioned2020-08-24T09:04:34Z
dc.date.available2020-08-24T09:04:34Z
dc.date.issued2020-08-24
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/2077/66203
dc.description.abstractSammanfattning Titel: Kan ett intag av blåbär rekommenderas för att minska blodtrycket hos individer med kardiovaskulära riskfaktorer? Författare: Araceli Pereyra och Elin Jakobsson Handledare: Klara Sjögren Examinator: Anna Winkvist Linje: Dietistprogrammet, 180/240 hp Typ av arbete: Självständigt arbete i klinisk nutrition, 15 hp Datum: 2020-04-01 ___________________________________________________________________________ Bakgrund: Högt blodtryck är en riskfaktor för hjärt- och kärlsjukdomar. Forskning visar att polyfenoler, som det finns rikt av i blåbär, har en positiv effekt på blodtryck och skulle därför potentiellt kunna minska risken för att utveckla hjärt- och kärlsjukdomar. Syfte: Att undersöka om en daglig konsumtion av blåbär kan rekommenderas för att minska blodtrycket hos individer med kardiovaskulära riskfaktorer. Sökväg: Litteratursökningen gjordes i databaserna PubMed och Scopus. Sökorden som användes var: “vaccinium myrtillus”, “blueberry”, “whortleberries”, “bilberry”, “random*”, “blind”, “rct”, “cardiovascular diseases” och “cardiovascular*”. Urvalskriterier: Inklusionskriterierna var randomiserade kontrollstudier, humanstudier, vuxna mellan 18–65 år med kardiovaskulära riskfaktorer, blåbär som intervention samt att blodtryck skulle vara ett av effektmåtten. Exklusionskriterierna innefattade studier på rökare, andra sorters bär än blåbär samt studier som hade träning eller medicin som en del av interventionen. Datainsamling och analys: Litteratursökningen resulterade i 58 artiklar. Av dessa valdes 22 stycken ut baserad på titel och sedan fem baserad på sammanfattning. Dessa lästes i fulltext och utav dessa exkluderades två artiklar på grund av att viktig data vid baslinjen inte redovisades. Hädanefter kvalitetsgranskades tre artiklar med SBU:s ‘’Granskningsmall för randomiserade studier’’, varav en exkluderades på grund av låg studiekvalitet. Effektmåttets evidensstyrka sammanställdes därefter med systemet GRADE. Resultat: Granskningen av litteraturen gav sammanlagt två studier av hög studiekvalitet. I den ena studie, Stull et al. (2015), deltog 46 individer med metabolt syndrom som medicinerades med blodtryckssänkande medicin. Interventionen bestod av två blåbärssmoothie som totalt innehöll 45 g frystorkat blåbärspulver (eller motsvarande placebosmoothie). Det fanns ingen signifikant effekt på blodtryck. I den andra studie, Johnson et al. (2015), deltog 48 postmenopausala kvinnor med högt-normalt eller fas 1 hypertoni. Kvinnorna gick inte på medicin. Interventionen bestod av totalt 22 g frystorkat blåbärspulver (eller motsvarande placebopulver) som blandades med vatten. Rökning (<20 cigaretter/dag) tilläts men inga detaljer kring hur många som rökte nämndes. Deltagarnas systoliska och diastoliska blodtryck sänkes med 5,1 % (p <0,05) respektive 6,3 % (p <0,01). Totalt sågs en signifikant effekt (p <0,05) i interventionsgruppen jämfört med placebogruppen. Slutsats: Det finns måttligt vetenskapligt underlag (+++) för att en konsumtion av blåbär skulle kunna minska blodtrycket hos en population med kardiovaskulära riskfaktorer. Nyckelord: blåbär, hypertoni, kardiovaskulära sjukdomar, kardiovaskulära riskfaktorer Sahlgrenska Akademin vid Göteborgs universitet Avdelningen för invärtesmedicin och klinisk nutrition 3 Abstract Titel: Can blueberry consumption be recommended to lower blood pressure in subjects with cardiovascular risk factors? Authors: Araceli Pereyra and Elin Jakobsson Supervisor: Klara Sjögren Examiner: Anna Winkvist Programme: Programme in Dietetics, 180/240 ECTS Type of paper: Bachelor’s thesis in clinical nutrition, 15 higher education credits Date: April 1, 2020 ___________________________________________________________________________ Background: High blood pressure is a risk factor for cardiovascular disease. Previous research has shown that foods rich in polyphenols, like blueberries, have an antihypertensive effect and could thereby provide possible cardio protective features. Objective: To analyse if a daily blueberry consumption can be recommended to lower blood pressure in subjects with cardiovascular risk factors. Search strategy: The literature search was performed with the databases PubMed and Scopus with the following keywords: “vaccinium myrtillus”, “blueberry”, “whortleberries”, “bilberry”, “random*”, “blind”, “rct”, “cardiovascular diseases” and “cardiovascular*”. Selection criteria: The selection criteria were randomized controlled trials, human studies on adults aged 18 to 65 years with cardiovascular risk factors, blueberry as the intervention and blood pressure as one of the outcome measurements. The exclusion criteria included other berries, studies on smokers or studies that included exercise or medication in their intervention. Data collection and analysis: The literature search resulted in 58 articles. 22 articles were then selected based on title and five based on abstract. These were read in full text. Two studies were later excluded due to missing baseline data. A quality audit of the three remaining articles was performed with the template “Template for quality audit of randomized controlled trials” by SBU which lead to the exclusion of one of the articles due to very poor study quality. Lastly, the system GRADE was used to evaluate the strength of the chosen outcome measure. Main results: A total of two studies were identified as of high quality. In one of the studies, Stull et al. (2015), 46 subjects with metabolic syndrome who were medicated with antihypertensive medication participated. The intervention consisted of two blueberry, or placebo, smoothies containing a total of 45 g of freeze-dried blueberry powder. No significant effect on blood pressure was found. In the second study, Johnson et al. (2015), 48 postmenopausal women with pre- and stage 1 hypertension, who were not medicated, participated. The intervention consisted of a total of 22 g freeze-dried blueberry powder (or equivalent placebo powder) mixed with water. Smoking (<20 cigarettes/day) was allowed but no further details were given. A significant reduction on systolic blood pressure (-5,1 %, p <0,05) and diastolic blood pressure (-6,3 %, p <0,01) was found. The total effect in the intervention group was significantly lower (p <0,05) compared to the control group. Conclusions: There is moderate (+++) scientific evidence that blueberry consumption could lower blood pressure in subjects with cardiovascular risk factors. Keywords: blueberry, hypertension, cardiovascular diseases, cardiovascular risk factorssv
dc.language.isoswesv
dc.subjectblåbär, hypertoni, kardiovaskulära sjukdomar, kardiovaskulära riskfaktorersv
dc.subjectblueberry, hypertension, cardiovascular diseases, cardiovascular risk factorssv
dc.titleKan ett dagligt intag av blåbär rekommenderas för att minska blodtrycket hos individer med kardiovaskulära riskfaktorer? - En systematisk översiktsartikelsv
dc.typeText
dc.setspec.uppsokMedicine
dc.type.uppsokM2
dc.contributor.departmentGöteborgs universitet/Institutionen för medicinswe
dc.contributor.departmentUniversity of Gothenburg /Institute of Medicineeng
dc.type.degreeStudent essay


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record