dc.description.abstract | Sammanfattning
Titel: Kan ett intag av blåbär rekommenderas för att minska blodtrycket hos
individer med kardiovaskulära riskfaktorer?
Författare: Araceli Pereyra och Elin Jakobsson
Handledare: Klara Sjögren
Examinator: Anna Winkvist
Linje: Dietistprogrammet, 180/240 hp
Typ av arbete: Självständigt arbete i klinisk nutrition, 15 hp
Datum: 2020-04-01
___________________________________________________________________________
Bakgrund: Högt blodtryck är en riskfaktor för hjärt- och kärlsjukdomar. Forskning visar att
polyfenoler, som det finns rikt av i blåbär, har en positiv effekt på blodtryck och skulle därför
potentiellt kunna minska risken för att utveckla hjärt- och kärlsjukdomar.
Syfte: Att undersöka om en daglig konsumtion av blåbär kan rekommenderas för att minska
blodtrycket hos individer med kardiovaskulära riskfaktorer.
Sökväg: Litteratursökningen gjordes i databaserna PubMed och Scopus. Sökorden som användes
var: “vaccinium myrtillus”, “blueberry”, “whortleberries”, “bilberry”, “random*”, “blind”, “rct”,
“cardiovascular diseases” och “cardiovascular*”.
Urvalskriterier: Inklusionskriterierna var randomiserade kontrollstudier, humanstudier, vuxna
mellan 18–65 år med kardiovaskulära riskfaktorer, blåbär som intervention samt att blodtryck
skulle vara ett av effektmåtten. Exklusionskriterierna innefattade studier på rökare, andra sorters
bär än blåbär samt studier som hade träning eller medicin som en del av interventionen.
Datainsamling och analys: Litteratursökningen resulterade i 58 artiklar. Av dessa valdes 22 stycken ut
baserad på titel och sedan fem baserad på sammanfattning. Dessa lästes i fulltext och utav dessa
exkluderades två artiklar på grund av att viktig data vid baslinjen inte redovisades. Hädanefter
kvalitetsgranskades tre artiklar med SBU:s ‘’Granskningsmall för randomiserade studier’’, varav en
exkluderades på grund av låg studiekvalitet. Effektmåttets evidensstyrka sammanställdes därefter
med systemet GRADE.
Resultat: Granskningen av litteraturen gav sammanlagt två studier av hög studiekvalitet. I den ena
studie, Stull et al. (2015), deltog 46 individer med metabolt syndrom som medicinerades med
blodtryckssänkande medicin. Interventionen bestod av två blåbärssmoothie som totalt innehöll 45
g frystorkat blåbärspulver (eller motsvarande placebosmoothie). Det fanns ingen signifikant effekt
på blodtryck. I den andra studie, Johnson et al. (2015), deltog 48 postmenopausala kvinnor med
högt-normalt eller fas 1 hypertoni. Kvinnorna gick inte på medicin. Interventionen bestod av totalt
22 g frystorkat blåbärspulver (eller motsvarande placebopulver) som blandades med vatten.
Rökning (<20 cigaretter/dag) tilläts men inga detaljer kring hur många som rökte nämndes.
Deltagarnas systoliska och diastoliska blodtryck sänkes med 5,1 % (p <0,05) respektive 6,3 % (p
<0,01). Totalt sågs en signifikant effekt (p <0,05) i interventionsgruppen jämfört med
placebogruppen.
Slutsats: Det finns måttligt vetenskapligt underlag (+++) för att en konsumtion av blåbär skulle
kunna minska blodtrycket hos en population med kardiovaskulära riskfaktorer.
Nyckelord: blåbär, hypertoni, kardiovaskulära sjukdomar, kardiovaskulära riskfaktorer
Sahlgrenska Akademin
vid Göteborgs universitet
Avdelningen för invärtesmedicin och klinisk nutrition
3
Abstract
Titel: Can blueberry consumption be recommended to lower blood pressure in
subjects with cardiovascular risk factors?
Authors: Araceli Pereyra and Elin Jakobsson
Supervisor: Klara Sjögren
Examiner: Anna Winkvist
Programme: Programme in Dietetics, 180/240 ECTS
Type of paper: Bachelor’s thesis in clinical nutrition, 15 higher education credits
Date: April 1, 2020
___________________________________________________________________________
Background: High blood pressure is a risk factor for cardiovascular disease. Previous research has
shown that foods rich in polyphenols, like blueberries, have an antihypertensive effect and could
thereby provide possible cardio protective features.
Objective: To analyse if a daily blueberry consumption can be recommended to lower blood pressure
in subjects with cardiovascular risk factors.
Search strategy: The literature search was performed with the databases PubMed and Scopus with
the following keywords: “vaccinium myrtillus”, “blueberry”, “whortleberries”, “bilberry”,
“random*”, “blind”, “rct”, “cardiovascular diseases” and “cardiovascular*”.
Selection criteria: The selection criteria were randomized controlled trials, human studies on adults
aged 18 to 65 years with cardiovascular risk factors, blueberry as the intervention and blood
pressure as one of the outcome measurements. The exclusion criteria included other berries,
studies on smokers or studies that included exercise or medication in their intervention.
Data collection and analysis: The literature search resulted in 58 articles. 22 articles were then selected
based on title and five based on abstract. These were read in full text. Two studies were later
excluded due to missing baseline data. A quality audit of the three remaining articles was performed
with the template “Template for quality audit of randomized controlled trials” by SBU which lead
to the exclusion of one of the articles due to very poor study quality. Lastly, the system GRADE
was used to evaluate the strength of the chosen outcome measure.
Main results: A total of two studies were identified as of high quality. In one of the studies, Stull et
al. (2015), 46 subjects with metabolic syndrome who were medicated with antihypertensive
medication participated. The intervention consisted of two blueberry, or placebo, smoothies
containing a total of 45 g of freeze-dried blueberry powder. No significant effect on blood pressure
was found. In the second study, Johnson et al. (2015), 48 postmenopausal women with pre- and
stage 1 hypertension, who were not medicated, participated. The intervention consisted of a total
of 22 g freeze-dried blueberry powder (or equivalent placebo powder) mixed with water. Smoking
(<20 cigarettes/day) was allowed but no further details were given. A significant reduction on
systolic blood pressure (-5,1 %, p <0,05) and diastolic blood pressure (-6,3 %, p <0,01) was found.
The total effect in the intervention group was significantly lower (p <0,05) compared to the control
group.
Conclusions: There is moderate (+++) scientific evidence that blueberry consumption could lower
blood pressure in subjects with cardiovascular risk factors.
Keywords: blueberry, hypertension, cardiovascular diseases, cardiovascular risk factors | sv |