Maternal and infant body composition in relation to fish and meat intake during pregnancy - A randomized longitudinal dietary intervention study
Den gravida kvinnans och nyföddas kroppssammansättning i förhållande till fisk- och köttintag under graviditet
Abstract
Introduction: Many women start their pregnancy at a high BMI and gain more weight than
recommended during pregnancy, thus increasing the risk for severe pregnancy complications
and children born large for gestational age. Polyunsaturated omega-3 fatty acids found in fish
might have an effect on reducing obesity. Few studies have investigated the relation between
fish intake and maternal and infant body composition.
Aims: To determine whether the PONCH (Pregnancy Obesity Nutrition and Child Health)
dietary intervention study had an impact on maternal dietary intake and to investigate body
composition in mother and infant in relation to energy, meat and fish intake during pregnancy.
Method: Normal weight (NW) and obese (OB) pregnant women were randomized to either a
control or intervention group, the latter receiving dietary guidance. Study visits took place in
each trimester with measurements of body composition by air displacement plethysmography
(ADP) and collection of food frequency questionnaires. Infant anthropometry and body
composition were measured (by ADP) at 1 and 12 weeks after birth.
Results: NW and OB intervention groups reported an increased intake of high-fat fish
between first and second trimester (increase of 118 g/week for NW, p<0.001, and 150 g/week
for OB, p=0.015). OB intervention had a lower frequency of excessive gestational weight
gain compared with OB control (23% versus 61%, p = 0.046). OB women with gestational
weigh gain under or within recommendations reported higher intake of high-fat fish (198
g/week) than OB women with weight gain above recommendations (131 g/week) (p=0.049).
Negative correlations were found between maternal high-fat fish intake and infant weight,
length and fat free mass.
Conclusion: This study shows that dietary guidance can help women increase their fish
intake during pregnancy. Obese women with high fish intake during pregnancy more often
gain weight within IOM recommendations. Moreover, intake of high fat fish during gestation
is correlated with smaller children at birth.
Degree
Student essay
Other description
Om den gravida kvinnan inleder sin graviditet med ett Body Mass Index (BMI) motsvarande
graden för fetma (BMI över 30 kg/m2) eller har en allt för kraftig viktökning under graviditet
så ökar risken för graviditetsdiabetes, allt för stor fostertillväxt, komplikationer vid
förlossning samt risken för långsiktig påverkan hos barnet i form av ofördelaktiga
hälsoparametrar och fetma. Med den växande fetmaepidemin är det således av största vikt att
hitta preventiva strategier för att i möjligaste mån minska riskerna under graviditet. Fisk med
sitt innehåll av fleromättade fettsyror är ett födoämne som den gravida kvinnan
rekommenderas äta två till tre gånger per vecka. Fettsyrorna har, förutom sin avgörande roll i
utvecklingen av fostrets nervsystem, i upprepade studier indikerat en reducerande effekt på
fetma, både hos vuxna som barn.
Följande studie syftade till att studera den gravida kvinnans fiskintag och den möjliga
effekten på kroppssammansättning hos både henne och det nyfödda barnet. Från år 2009 till
2018 rekryterades 177 kvinnor till PONCH-studien, ett forskningsprojekt med ett
övergripande ändamål att studera möjliga angreppspunkter för att främja kvinnohälsa under
graviditet. Kvinnorna som antingen klassificerades som normalviktiga eller obesa (BMI> 30
kg/m2) delades in i ytterligare två subgrupper, en interventionsgrupp och en grupp som
svarade som kontroll. Vid totalt tre tillfällen kom kvinnorna på mottagningsbesök där man
med hjälp av ett tillförlitligt instrument mätte kvinnans kroppssammansättning i form av vikt,
mängden fettmassa, kroppsfett i procent samt fettfri massa. Samtliga fyllde i heltäckande
frågeformulär rörande kostvanor. Till interventionen tillkom kostrådgivning med en
legitimerad dietist, som mellan besöken kontaktade kvinnorna för uppföljning av kostråden.
Mot slutet av graviditeten blev kvinnorna tillfrågade ifall de kunde tänka sig att registrera sitt
barn i studien. Vid godkännande fick barnen komma på motsvarande mätning av
kroppssammansättning en respektive tolv veckor efter födsel.
Utifrån kvinnornas rapporterade intag kunde vi se att båda interventionsgrupperna ökade sitt
intag av fisk under de första månaderna av graviditet. Dock kunde man inte utläsa statistiskt
säkerställda samband mellan den gravida kvinnans kostintag och kroppssammansättning i sen
graviditet. Emellertid kunde vi urskilja trender, där ett ökat fiskintag visade samband med en
lägre vikt, fettmassa och kroppsfett hos modern. Hos det nyfödda barnet kunde man se ett
samband mellan ett högre intag av fet fisk hos mamman och lägre vikt samt kortare längd hos
barnen vid födsel och en vecka därefter. Tidigare studier har påvisat liknande resultat där ett
högt fiskintag visat sig ha en association med lägre vikt och mindre kroppsfett hos den
nyfödda.
Gällande kostinterventioner föreligger alltid ett problem att isolera effekten av enskilda
näringsämnen. Eftersom fisk är föda associerat med en generellt mer hälsosam kosthållning
kan den sammansatta effekten av bättre kost leda till mer fördelaktiga parametrar för hälsan.
Biomarkörer i blod som representerar intag av fleromättade fettsyror kan vara nästa led i hur
man kan studera effekten av fiskintag på kroppssammansättning.
Sammanfattningsvis visade denna studien att strukturerad rådgivning kan bidra till ökat
fiskintag under graviditet. Våra resultat indikerar att obesa kvinnor som äter mer fisk tenderar
att i större grad hamna inom ramen för rekommenderad viktuppgång under sin graviditet.
Barn som föds till kvinnor med högre konsumtion av fet fisk uppvisar dessutom en lägre vikt
och längd kring födsel. Ovanstående kan innebära en reducerad risk för befarade
komplikationer hos den gravida kvinnan med ett högt BMI. Således kan dessa resultat bidra
till den forskning som syftar till att utforma individuella råd för kvinnor som befinner sig i
risk för graviditetskomplikationer.
Collections
View/ Open
Date
2020-09-23Author
Dickèr, Agnes
Keywords
Fish intake, pregnancy, infant, body composition
Language
eng