Show simple item record

dc.contributor.authorDickèr, Agnes
dc.date.accessioned2020-09-23T06:12:50Z
dc.date.available2020-09-23T06:12:50Z
dc.date.issued2020-09-23
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/2077/66578
dc.descriptionOm den gravida kvinnan inleder sin graviditet med ett Body Mass Index (BMI) motsvarande graden för fetma (BMI över 30 kg/m2) eller har en allt för kraftig viktökning under graviditet så ökar risken för graviditetsdiabetes, allt för stor fostertillväxt, komplikationer vid förlossning samt risken för långsiktig påverkan hos barnet i form av ofördelaktiga hälsoparametrar och fetma. Med den växande fetmaepidemin är det således av största vikt att hitta preventiva strategier för att i möjligaste mån minska riskerna under graviditet. Fisk med sitt innehåll av fleromättade fettsyror är ett födoämne som den gravida kvinnan rekommenderas äta två till tre gånger per vecka. Fettsyrorna har, förutom sin avgörande roll i utvecklingen av fostrets nervsystem, i upprepade studier indikerat en reducerande effekt på fetma, både hos vuxna som barn. Följande studie syftade till att studera den gravida kvinnans fiskintag och den möjliga effekten på kroppssammansättning hos både henne och det nyfödda barnet. Från år 2009 till 2018 rekryterades 177 kvinnor till PONCH-studien, ett forskningsprojekt med ett övergripande ändamål att studera möjliga angreppspunkter för att främja kvinnohälsa under graviditet. Kvinnorna som antingen klassificerades som normalviktiga eller obesa (BMI> 30 kg/m2) delades in i ytterligare två subgrupper, en interventionsgrupp och en grupp som svarade som kontroll. Vid totalt tre tillfällen kom kvinnorna på mottagningsbesök där man med hjälp av ett tillförlitligt instrument mätte kvinnans kroppssammansättning i form av vikt, mängden fettmassa, kroppsfett i procent samt fettfri massa. Samtliga fyllde i heltäckande frågeformulär rörande kostvanor. Till interventionen tillkom kostrådgivning med en legitimerad dietist, som mellan besöken kontaktade kvinnorna för uppföljning av kostråden. Mot slutet av graviditeten blev kvinnorna tillfrågade ifall de kunde tänka sig att registrera sitt barn i studien. Vid godkännande fick barnen komma på motsvarande mätning av kroppssammansättning en respektive tolv veckor efter födsel. Utifrån kvinnornas rapporterade intag kunde vi se att båda interventionsgrupperna ökade sitt intag av fisk under de första månaderna av graviditet. Dock kunde man inte utläsa statistiskt säkerställda samband mellan den gravida kvinnans kostintag och kroppssammansättning i sen graviditet. Emellertid kunde vi urskilja trender, där ett ökat fiskintag visade samband med en lägre vikt, fettmassa och kroppsfett hos modern. Hos det nyfödda barnet kunde man se ett samband mellan ett högre intag av fet fisk hos mamman och lägre vikt samt kortare längd hos barnen vid födsel och en vecka därefter. Tidigare studier har påvisat liknande resultat där ett högt fiskintag visat sig ha en association med lägre vikt och mindre kroppsfett hos den nyfödda. Gällande kostinterventioner föreligger alltid ett problem att isolera effekten av enskilda näringsämnen. Eftersom fisk är föda associerat med en generellt mer hälsosam kosthållning kan den sammansatta effekten av bättre kost leda till mer fördelaktiga parametrar för hälsan. Biomarkörer i blod som representerar intag av fleromättade fettsyror kan vara nästa led i hur man kan studera effekten av fiskintag på kroppssammansättning. Sammanfattningsvis visade denna studien att strukturerad rådgivning kan bidra till ökat fiskintag under graviditet. Våra resultat indikerar att obesa kvinnor som äter mer fisk tenderar att i större grad hamna inom ramen för rekommenderad viktuppgång under sin graviditet. Barn som föds till kvinnor med högre konsumtion av fet fisk uppvisar dessutom en lägre vikt och längd kring födsel. Ovanstående kan innebära en reducerad risk för befarade komplikationer hos den gravida kvinnan med ett högt BMI. Således kan dessa resultat bidra till den forskning som syftar till att utforma individuella råd för kvinnor som befinner sig i risk för graviditetskomplikationer.sv
dc.description.abstractIntroduction: Many women start their pregnancy at a high BMI and gain more weight than recommended during pregnancy, thus increasing the risk for severe pregnancy complications and children born large for gestational age. Polyunsaturated omega-3 fatty acids found in fish might have an effect on reducing obesity. Few studies have investigated the relation between fish intake and maternal and infant body composition. Aims: To determine whether the PONCH (Pregnancy Obesity Nutrition and Child Health) dietary intervention study had an impact on maternal dietary intake and to investigate body composition in mother and infant in relation to energy, meat and fish intake during pregnancy. Method: Normal weight (NW) and obese (OB) pregnant women were randomized to either a control or intervention group, the latter receiving dietary guidance. Study visits took place in each trimester with measurements of body composition by air displacement plethysmography (ADP) and collection of food frequency questionnaires. Infant anthropometry and body composition were measured (by ADP) at 1 and 12 weeks after birth. Results: NW and OB intervention groups reported an increased intake of high-fat fish between first and second trimester (increase of 118 g/week for NW, p<0.001, and 150 g/week for OB, p=0.015). OB intervention had a lower frequency of excessive gestational weight gain compared with OB control (23% versus 61%, p = 0.046). OB women with gestational weigh gain under or within recommendations reported higher intake of high-fat fish (198 g/week) than OB women with weight gain above recommendations (131 g/week) (p=0.049). Negative correlations were found between maternal high-fat fish intake and infant weight, length and fat free mass. Conclusion: This study shows that dietary guidance can help women increase their fish intake during pregnancy. Obese women with high fish intake during pregnancy more often gain weight within IOM recommendations. Moreover, intake of high fat fish during gestation is correlated with smaller children at birth.sv
dc.language.isoengsv
dc.subjectFish intake, pregnancy, infant, body compositionsv
dc.titleMaternal and infant body composition in relation to fish and meat intake during pregnancy - A randomized longitudinal dietary intervention studysv
dc.title.alternativeDen gravida kvinnans och nyföddas kroppssammansättning i förhållande till fisk- och köttintag under graviditetsv
dc.typeText
dc.setspec.uppsokMedicine
dc.contributor.departmentUniversity of Gothenburg / Institute of Medicineeng
dc.contributor.departmentGöteborgs universitet / Institutionen för medicinswe
dc.type.degreeStudent essay


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record