Baljväxter i skolmåltider?
- en studie om skolbarns upplevelser av baljväxter ur elevernas och kökspersonalens perspektiv
Abstract
I Sverige har baljväxter odlats sedan 1600-talet, vars låga miljöpåverkan bidrar till ett mer
hållbart jordbruk. I detta examensarbete undersöks vilken acceptans och vilka upplevelser
skolbarn på mellan 10 och 13 år har gällande baljväxter. Studien består av tre delar: en
menyanalys gjordes på två måltidsorganisationer och en privat aktör inför
enkätundersökningen för att klargöra vilka baljväxter som serveras i de två
måltidsorganisationerna samt hos den privata aktören. Sedan gjordes en kvalitativ studie av
tre semistrukturerade intervjuer med skolmåltidspersonalen. För att fördjupa oss i skolbarns
sensoriska upplevelser med deras acceptans för baljväxter gjordes även en kvantitativ studie i
form av en enkätundersökning som riktade sig till mellanstadieelever. Totalt besvarades
enkäten av 123 respondenter, varav 61 flickor och 62 pojkar, som var mellanstadieelever,
mellan 10 och 13 år gamla. Resultatet visar att det finns en mångsidig användning av
baljväxter samt en ökad konsumtion av baljväxter i skolmåltiderna. Studien visar att eleverna
önskar ha en större smakrepertoar med varierande tillagning gällande smak och konsistens
samt att de är positiva till att provsmaka. Studien påvisar att skolbarns sensoriska upplevelser
samt omsorg om miljö och om hälsa påverkar deras acceptans och val av maträtter med
baljväxter. För att öka konsumtionen av baljväxter behöver maträtters smakintensitet och
konsistens utvecklas. Skolbarns förmåga att göra kritiska matval kan utvecklas med hjälp av
sensorisk träning. Det är av stor vikt att undersöka samband mellan skolbarns sensoriska
upplevelser och deras acceptans av baljväxter. Ytterligare studier och forskning inom
området behövs.
Degree
Student essay
Other description
Kandidatuppsats 15 hp
Program: Kostekonomi med inriktning mot ledarskap
Nivå: Grundnivå
Handledare: Mia Prim
Examinator: Cecilia Magnusson Sporre
Antal sidor: 68 (inklusive bilagor)
Termin/år: Vt2020
View/ Open
Date
2020-11-09Author
Dahlberg, Erika
Getachew, Elizabeth
Persson, Aling
Keywords
Acceptans
baljväxter
hälsa
hållbarhet
sensorik
Language
swe