• English
    • svenska
  • English 
    • English
    • svenska
  • Login
View Item 
  •   Home
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • View Item
  •   Home
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Baljväxter i skolmåltider?

- en studie om skolbarns upplevelser av baljväxter ur elevernas och kökspersonalens perspektiv

Abstract
I Sverige har baljväxter odlats sedan 1600-talet, vars låga miljöpåverkan bidrar till ett mer hållbart jordbruk. I detta examensarbete undersöks vilken acceptans och vilka upplevelser skolbarn på mellan 10 och 13 år har gällande baljväxter. Studien består av tre delar: en menyanalys gjordes på två måltidsorganisationer och en privat aktör inför enkätundersökningen för att klargöra vilka baljväxter som serveras i de två måltidsorganisationerna samt hos den privata aktören. Sedan gjordes en kvalitativ studie av tre semistrukturerade intervjuer med skolmåltidspersonalen. För att fördjupa oss i skolbarns sensoriska upplevelser med deras acceptans för baljväxter gjordes även en kvantitativ studie i form av en enkätundersökning som riktade sig till mellanstadieelever. Totalt besvarades enkäten av 123 respondenter, varav 61 flickor och 62 pojkar, som var mellanstadieelever, mellan 10 och 13 år gamla. Resultatet visar att det finns en mångsidig användning av baljväxter samt en ökad konsumtion av baljväxter i skolmåltiderna. Studien visar att eleverna önskar ha en större smakrepertoar med varierande tillagning gällande smak och konsistens samt att de är positiva till att provsmaka. Studien påvisar att skolbarns sensoriska upplevelser samt omsorg om miljö och om hälsa påverkar deras acceptans och val av maträtter med baljväxter. För att öka konsumtionen av baljväxter behöver maträtters smakintensitet och konsistens utvecklas. Skolbarns förmåga att göra kritiska matval kan utvecklas med hjälp av sensorisk träning. Det är av stor vikt att undersöka samband mellan skolbarns sensoriska upplevelser och deras acceptans av baljväxter. Ytterligare studier och forskning inom området behövs.
Degree
Student essay
Other description
Kandidatuppsats 15 hp Program: Kostekonomi med inriktning mot ledarskap Nivå: Grundnivå Handledare: Mia Prim Examinator: Cecilia Magnusson Sporre Antal sidor: 68 (inklusive bilagor) Termin/år: Vt2020
URI
http://hdl.handle.net/2077/66948
Collections
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
View/Open
gupea_2077_66948_1.pdf (1.157Mb)
Date
2020-11-09
Author
Dahlberg, Erika
Getachew, Elizabeth
Persson, Aling
Keywords
Acceptans
baljväxter
hälsa
hållbarhet
sensorik
Language
swe
Metadata
Show full item record

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
Atmire NV
 

 

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjects

My Account

LoginRegister

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
Atmire NV