art.description.project | Blubblubblubb. Någonting döljer sig där under ytan. En försvunnen skatt? Skeppet som aldrig återfanns? En historia som väntar på att berättas? På barn- och ungdomsavdelningen Rampens bibliotek sprider sig ringarna på vattnet. Här tar man av sig skorna innan man stiger ner i det ljumma vattnet för att vada bort till den stora klippan. Den sluttande bryggan leder upp på ena sidan, på den andra klättrar man upp på klippavsatserna som möter vattenytan. Med en nyfunnen bok i sin hand kan man sedan ta sig vidare upp och in i skogsdungen för att slå sig ned bland träden och försvinna in i sagans värld. Kanske lutar man sitt huvud mot en sten eller lägger kinden på en av grästuvorna. Sätter man sig på mossan sitter man mjukt och skönt. Om det är en blåsig dag kan man ta med sig sin bok och söka lä i gropen. Här är man gömd från världen med utsikt mot himlen. I gropen finns det stenar och stockar som man kan grotta ner sig bland. I gropen kan man viska hemligheter till en vän eller bara vara tyst och fundera. På andra sidan havet är sanden mjuk och klippavsatserna låga. Den stora stenen är ett bra stöd för de med små vingliga ben och en klätterutmaning för den som är lite större. Här går det att krypa in i den blå grottan eller sitta tillsammans och läsa högt, utforska och fundera.
Författaren och filosofen Mary Wollstonecraft har sagt att ”konsten att resa är bara en del av konsten att tänka” och Mary och hennes ord var vår reskamrat i skapandet av vår konstgestaltning med temat Hav och Skog till biblioteket.
Genom Marys Brev skrivna under en kort vistelse i Sverige, Norge och Danmark från 1796 hittade vi vår ingång till en mer specifik skildring av havet och skogen i Bohuslän och Uddevalla. Reseskildringen, som är skriven i brevform, ger (precis som Marys hela författarskap) öppningar för många olika åldersgrupper och intresseriktningar. Här finns sagan för de små, en tro på fantasins vikt för de som är lite äldre samt utmanande och intressanta teman som politik, natur, förnuft/känslor och feminism för både gamla och unga. Dessutom ger Brev skrivna under en kort vistelse i Sverige, Norge och Danmark ingångar till en mängd olika litterära stilar och former som resedagboken, memoaren, brevet, kritiken, feminismen och filosofin. För ett bibliotek som kan arbeta med tematiker och låna in böcker och annat material från andra bibliotek är Mary Wollstonecraft och hennes verk en otrolig källa som kan studeras i detalj eller bara ge större generella riktningar.
Hos Mary hittar vi också en kritik mot kommersialismen vilket vi tycker är passande i relation till arbetet med ett bibliotek. I en tid då många offentliga rum inskränks till förmån för handel blir biblioteket ännu viktigare gemensamma rum. Biblioteket erbjuder en plats där vi inte behöver vara konsumenter utan kan få vara sökande, väntande, sociala, utforskande, lata, vilsna och kunskapstörstande varelser.
I vår konstgestaltning ”Blubblubblubb” har vi fokuserat på avdelningen för barn och unga. Dock har vi velat binda ihop tematiken för hela rummet och därför låtit vår form sprida sig till andra delar. Målet har varit att skapa en stimulerande och inbjudande miljö som är fantasieggande och unik.
Läsupplevelsen har en central plats; genom att läsa kan vi lära, få förståelse och vidga vår fantasi. Detta gör vi på olika sätt. Vissa läser bättre liggande andra sittande. Vissa vill ha tyst, andra behöver bakgrundsljud. Några vill göra det tillsammans, andra enskilt. Ett av bibliotekets viktigaste uppgifter är att erbjuda möjligheter till just läsning och med “Blubblubblubb” har vi försökt att skapa ett varierat utbud av platser för läsning, lyssning, samtal och möten.
Konsten i Rampens bibliotek har tagit över rummet och är samtidigt kanske osynlig. Den är inte en skulptur eller en tavla. Den är istället golvet du går på, hyllan du tar boken ifrån, gardinen vid fönstret och platsen där du läser. Men framförallt är den förhoppningsvis katalysatorn för nya tankar, nya sagor och nya resor. | sv |
art.description.summary | Blubblubblubb är en konstgestaltning på ett nytt bibliotek i Uddevalla. Verket består av rumsskapande element, textila installationer, textila skulpturer, väggmålning, möbler, mattor, ljud, en saga samt en tanke om hur tematiken kan vara ett stöd och en inspriration i det dagliga arbetet. Målgruppen är främst barn och unga. | sv |