Visa enkel post

dc.contributor.authorBrännström, Emilia
dc.contributor.authorEriksson, Clara
dc.date.accessioned2021-06-30T14:42:47Z
dc.date.available2021-06-30T14:42:47Z
dc.date.issued2021-06-30
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/2077/68976
dc.descriptionBakgrund: Matindustrin står för 26 procent av de totala växthusgasutsläppen och bidrar till stor skada på vår planet samtidigt som den är en nödvändighet. Företag förväntas idag ta ett större ansvar över sina aktiviteters påverkan och ett väl genomfört CSR-arbete kan bidra till större värden för både företaget och samhället. Det finns många aspekter som påverkar vilka hållbara beslut en kund tar, bland annat deras livsstilsval, priset på varor, företagets rykte, kundernas kunskap eller mängden information. Syfte: Syftet med uppsatsen är att skapa en större förståelse för om en livsmedelskedja kan nå framgång genom att ta steget från att erbjuda sina kunder obegränsade val i butik till att erbjuda färre och mer hållbara val. Vidare undersöks om livsmedelskedjan genom detta även kan erhålla konkurrenskraftiga fördelar. Avgränsningar: Endast Lidls verksamhet i Sverige behandlas i uppsatsen och undersökningen omfattar enbart matvaror. Metod: Studien är en enkät- och intervjustudie där en blandad metod med en abduktiv ansats har använts. Resultatet baseras på 235 enkätsvar samt en semistrukturerad intervju. Med hjälp av det teoretiska ramverk som studien baseras på genomfördes sedan en analys av resultatet. Resultat och slutsats: Resultatet visar att konsumenter är intresserade av att handla hållbara matvaror och vill göra det i större utsträckning men att de påverkas av faktorer som pris, brist på information och kunskap. En stor andel av respondenterna ställer sig positiva till att handla i en livsmedelsbutik med ett utvalt hållbart sortiment. Lidl är positiva till att utveckla sitt hållbarhetsarbete men har i dagsläget svårt att genomföra större förändringar som exempelvis en sortimentsförändring på grund av den position de har på den svenska marknaden idag.sv
dc.description.abstractBackground: The food industry accounts for 26 percent of the total greenhouse gas emissions and contributes to major damage to our planet while still being a necessity. Companies today are expected to take greater responsibility for the impact of their activities and a well-executed CSR work can contribute to greater values for both the company and society. There are many aspects that affect what sustainable decisions a customer makes including lifestyle choices, the price of goods, the company's reputation, customers' knowledge or the amount of information. Purpose: The purpose of this thesis is to create a greater understanding of whether a food chain can succeed by taking the step from offering its customers unlimited choices in store to offering fewer and more sustainable choices. Furthermore, it is investigated whether the food chain through this can also obtain competitive advantages. Limitations: Only Lidl's operations in Sweden are dealt with in the thesis and the survey covers solely eatables. Methodology: The study is a questionnaire and interview study where a mixed method with an abductive approach has been used. The results are based on 235 questionnaire responses and a semi-structured interview. Using the theoretical framework on which the study is based, an analysis of the results was then carried out. Results and conclusions: The results show that consumers are interested in buying sustainable food and want to do so to a greater extent, but are affected by factors such as price, lack of information and knowledge. A large proportion of the respondents are in favor of shopping in a grocery store with a selected sustainable assortment. Lidl is positive about developing its sustainability work, but currently finds it difficult to implement major changes due to their position on the Swedish market todaysv
dc.language.isoswesv
dc.relation.ispartofseriesEnvironmental Management/Uthålligt företagandesv
dc.relation.ispartofseries20/21:10sv
dc.subjectAssortment planning, Lidl, food retail, sustainability, competitiveness, competitive advantage, choice editingsv
dc.subjectSortimentsplanering, Lidl, livsmedelsbutiker, hållbarhet, konkurrenskraft, konkurrenskraftig fördel, choice editingsv
dc.titleAtt göra hållbara val åt kunden i livsmedelsbutiken - en konkurrenskraftig fördel?sv
dc.typeText
dc.setspec.uppsokSocialBehaviourLaw
dc.type.uppsokM2
dc.contributor.departmentUniversity of Gothenburg/Department of Business Administrationeng
dc.contributor.departmentGöteborgs universitet/Företagsekonomiska institutionenswe
dc.type.degreeStudent essay


Filer under denna titel

Thumbnail

Dokumentet tillhör följande samling(ar)

Visa enkel post