Har fermenterad kimchi i jämförelse med färsk kimchi effekt på fasteblodglukos hos vuxna?
Does fermented kimchi in comparison with fresh kimchi have an effect on fasting blood glucose in adults?
Abstract
Sammanfattning
Titel: Har fermenterad kimchi i jämförelse med färsk kimchi effekt
på fasteblodglukos hos vuxna?
Författare: Iman Issa och Nicole Andersson
Handledare: Klara Sjögren
Examinator: Jenny van Odijk
Linje: Dietistprogrammet, 180/240 hp
Typ av arbete: Självständigt arbete i klinisk nutrition, 15 hp
Datum: 2021-05-26
Bakgrund: Diabetes är en av de främsta dödsorsakerna, vars förekomst ökar med stigande
ålder. Övervikt, fetma samt en låg fysisk aktivitet ökar risken att drabbas av diabetes. Det finns
starka vetenskapliga evidens för att fiberrika vegetabiliska livsmedel bidrar till minskad risk att
insjukna i typ-2 diabetes. Vissa studier tyder på att kimchi, en traditionell koreansk fiberrik
sidorätt, har flera hälsofrämjande effekter på vissa metaboliska parametrar.
Syfte: Sammanställa den befintliga vetenskapen om intag av fermenterad kimchi jämfört med
färsk kimchi har en sänkande effekt på blodglukos hos vuxna.
Sökväg: Litteratursökningen är utförd i databaserna PubMed och Scopus. Sökningen
genomfördes 2021-03-23. Sökord i form av MeSh-termer och fria sökord användes.
Urvalskriterier: RCT-humanstudier på engelska med fri tillgång till fulltext. Studiepopulation
var vuxna över 18 år. Studier undersökte effekt av fermenterad kimchi jämfört med färsk
kimchi. Studier som är utförda på djur, samt studier som är kortare än fyra veckor exkluderades.
Datainsamling och analys: Litteratursökningen medför totalt 17 stycken träffar. Sex stycken
studier (PubMed n=3, Scopus n=3) inkluderades för vidare granskning för dubbletter (n=3). Tre
studier uppfyllde inklusionskriterierna och genomgick en kvalitetsgranskning (SBU:s mall)
samt evidensgradering (GRADE).
Resultat: Studierna inkluderade totalt 66 deltagare, varav 14 män och 52 kvinnor. Studiernas
interventionslängd varierade mellan åtta och 20 veckor. Två av tre studier tyder på att
fermenterad kimchi har en positiv effekt på fasteblodglukos, dock endast en av studierna hade
ett signifikant resultat. Den tredje studien har inte påvisat någon minskning på fasteblodglukos.
Samtliga studier bedömdes vara av medelhög studiekvalitet.
Slutsats: Det finns låg (++) vetenskaplig evidens för att kimchi i färsk eller fermenterad form
har en positiv inverkan på fasteblodglukos hos vuxna. De inkluderade studierna presenterade
heterogena resultat, vilket tyder på att fler interventionsstudier som undersöker kimchis effekt
på fasteblodglukos är av intresse.
Degree
Student essay
Other description
Abstract Title: Does fermented kimchi in comparison with fresh kimchi have an effect on fasting blood glucose in adults? Authors: Iman Issa and Nicole Andersson Supervisor: Klara Sjögren Examiner: Jenny van Odijk Programme: Programme in dietetics, 180/240 ECTS Type of paper: Bachelor’s thesis in clinical nutrition, 15 higher education credits Date: May 26, 2021
Background: Diabetes is one of the leading causes of death and it is proportional equivalent with age. Obesity and low physical activity increase the risk of developing diabetes. There is strong scientific evidence that high-fiber plant foods contribute to a reduced risk of developing type 2 diabetes. Some studies suggest that kimchi, a traditional Korean high-fiber side dish, has several health-promoting effects on certain metabolic parameters.
Objective: Compiling the existing knowledge of consuming fermented kimchi compared to fresh kimchi to scrutinize if it has a lowering effect on blood glucose in adults.
Search strategy: The literature research is performed in the databases PubMed and Scopus. The research was conducted on 2021-03-23. Keywords in the form of MeSh terms and free keywords were used.
Selection criteria: RCT human studies in English with free access to full text. Study population was adults over 18 years. Studies scrutinized the effect of fermented kimchi compared to fresh kimchi. Studies performed on animals. Furthermore, all studies that are shorter than four weeks were excluded.
Data collection and analysis: The literature search results in a total of 17 hits. Six studies (PubMed n = 3, Scopus n = 3) were included for further review for duplicates (n = 3). Three studies met the inclusion criteria and underwent a quality review (SBU's template) and evidence grading (GRADE).
Main results: The studies included a total of 66 participants, of whom 14 were men and 52 women. The duration of the studies varied between eight and twenty weeks. Two out of three studies suggest that fermented kimchi has a positive effect on fasting blood glucose, however, only one of the studies had a significant result. The third study has not shown any decrease in fasting blood glucose. All studies were assessed as of medium study quality.
Conclusions: There is a low (++) scientific evidence that kimchi in fresh or fermented form has a positive effect on fasting blood glucose in adults. The included studies represented heterogeneous results, indicating that more intervention studies examining the effect of kimchi on fasting blood glucose are of interest.
Collections
View/ Open
Date
2021-08-06Author
Andersson, Nicole
Issa, Iman
Keywords
Kimchi
diabetes
fasteblodglukos
random
fermenterad kimchi
färsk kimchi
fasting blood glucose
fermented kimchi
fresh kimchi
Language
swe