Show simple item record

dc.contributor.authorJakobsson, Linda
dc.contributor.authorLarsson, Lovisa
dc.date.accessioned2021-08-06T08:57:55Z
dc.date.available2021-08-06T08:57:55Z
dc.date.issued2021-08-06
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/2077/69282
dc.descriptionAbstract Title: “Does beverages sweetened with stevia have benefits compared to sacarose sweetened beverages in terms of reducing short-term energy intake and appetite ratings in normal weight adults?” Author: Linda Jakobsson and Lovisa Larsson Supervisor: Jenny Van Odijk Examiner: Klara sjögren Programme: Programme in dietetics, 180/240 ECTS Type of paper: Bachelor’s thesis in clinical nutrition, 15 higher education credits Date: 31st of May 2021 Background Obesity is a societal issue on the rise. The development of obesity is partly due to lifestyle factors and maintaining an energy intake that is too high. Diet hosts an important role in maintaining a healthy weight. According to Livsmedelsverkets Dietary guidelines from 2012 added sugars should be limited to make up a maximum 10 % of the total daily energy intake. Stevia may therefore be used in the place of sugar to provide a sweet taste without added calories. Objective The aim of this review is to examine if the plant- derived, non-nutritive sweetener stevia added to beverages has the potential to reduce short-term energy intake and appetite in normal weight adults during an ad libitum lunch compared with sugar sweetened beverages. Search strategy The databases Pubmed and Scopus were used when conducting the literature search. The key terms that were used were divided into three search blocks containing a combination of MeSH- terms and free-search terms. The terms used in each search block were such as artificial sweetener, artificial sweetened beverage respectively appetite regulation. Selection criteria The inclusion criteria were studies that were conducted on human subjects and RCT-studies written in English. The studies had to examine energy intake and appetite ratings at a specific meal The exclusion criteria reads as follows: participants younger than 18 years of age and animal studies Data collection and analysis The literature search in Scopus and Pubmed gave a total of 269 hits, three articles were eventually chosen to be reviewed further and went through a “risk for bias” evaluation using SBU’s template “Bedömning av randomiserade studier”. One of the studies was excluded due to not being comparable with the other two. The two remaining articles were examined using SBU’s template and GRADE. Main results No reduction in the energy intake was noted during the consumption of the ad libitum lunch after the intake of a stevia sweetened beverage. One of the studies found a significant increase 5 in appetite prior to the intake of the lunch amongst the participants who were given the stevia intervention. In both studies no significant differences were identified in appetite between the sucrose and stevia group after lunch. Conclusions A low grade of evidence (++) was found supporting that the consumption of stevia sweetened beverages may reduce short term energy intake and appetite.sv
dc.description.abstractSammanfattning Titel: “Kan steviasötad dryck till fördel för sackarossötad dryck minska kortsiktigt energiintag och aptit hos normalviktiga vuxna?” Författare: Linda Jakobsson och Lovisa Larsson Handledare: Jenny Van Odijk Examinator: Klara Sjögren Linje: Dietistprogrammet 180/240 hp Typ av arbete: Självständigt arbete i klinisk nutrition, 15 hp Datum: 21-05-31 Bakgrund Fetma och övervikt är ett ökande samhällsproblem. Utvecklingen beror delvis på levnadsvanor och ett för högt energiintag. Kosten har en viktig betydelse i att bibehålla en hälsosam vikt. Enligt Livsmedelsverket finns en rekommendation från 2012 att tillsatt socker i kosten bör begränsas till max 10% av det totala dagliga energiintaget. Stevia kan därav ersätta sackaros för att skapa sötma utan att bidra med energi. Syfte Syftet med detta arbete var att sammanställa forskning som undersöker om det växtbaserade, icke- energigivande sötningsmedlet stevia i dryck jämfört med sackaros har en reducerade påverkar på energiintag och aptit hos normalviktiga vuxna vid intag av en ad libitium lunch. Sökväg Databaserna Pubmed och Scopus användes vid litteratursökningen. Sökorden som applicerades var indelade i tre stycken sökblock där både MeSH-termer och fria sökord användes. Termerna i respektive sökblock var bland annat artificial sweetener, artificial sweetened beverage respektive appetite regulation. Urvalskriterier Inklusionskriterierna innefattade humanstudier och RCT- artiklar skrivna på engelska som studerade energiintag och aptitpåverkan under en specifik måltid. Exklusionskriterier innefattade personer under 18 år och djurstudier. Datainsamling och analys Litteratursökningen i Scopus och Pubmed gav totalt 269 träffar, tre av studierna valdes ut och kontrollerades avseende risk för bias med hjälp av SBUs mall “Bedömning av randomiserade studier (effekt av att tilldelas en intervention)”. En studie exkluderades då den inte var jämförbar med de andra två studierna. De två kvarstående studierna bedömdes genom SBU:s granskningsmall och med hjälp av GRADE. Resultat Ingen energireduktion noterades vid ad libitum lunchen efter intag av steviasötad dryck. Den ena studien visade på en signifikant aptitökning innan intag av lunchen hos deltagarna som tilldelats steviasötad dryck. Efter lunchen påvisades ingen skillnad i aptit mellan de som fick steviasötad dryck jämfört med sackarossötad dryck i någon av studierna. 3 Slutsats Det finns låg tillförlitlighet (++) till att steviasötad dryck kan minska kortsiktigt energiintag och aptit.sv
dc.language.isoswesv
dc.subjectSweetening agentssv
dc.subjectBeveragessv
dc.subjectAppetite regulationsv
dc.subjectAppetitesv
dc.subjectSatiationsv
dc.titleKan steviasötad dryck till fördel för sackarossötad dryck minska kortsiktigt energiintag och aptit hos normalviktiga vuxna?sv
dc.title.alternativeDoes beverages sweetened with stevia have benefits compared to sacarose sweetened beverages in terms of reducing short-term energy intake and appetite ratings in normal weight adults?sv
dc.typeText
dc.setspec.uppsokMedicine
dc.type.uppsokM2
dc.contributor.departmentGöteborgs universitet/Institutionen för medicinswe
dc.contributor.departmentUniversity of Gothenburg /Institute of Medicineeng
dc.type.degreeStudent essay


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record