• English
    • svenska
  • English 
    • English
    • svenska
  • Login
View Item 
  •   Home
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Institute of Medicine / Institutionen för medicin
  • Kandidatuppsatser, Dietistprogrammet
  • View Item
  •   Home
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Institute of Medicine / Institutionen för medicin
  • Kandidatuppsatser, Dietistprogrammet
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Bära eller brista? En systematisk litteraturöversikt av aroniabärets effekt på blodtrycket hos friska vuxna

Berries under pressure. A systematic review of randomized controlled trials of the effect of Aronia melanocarpa on blood pressure in generally healthy adults.

Abstract
Sammanfattning Titel: Bära eller brista – En systematisk litteraturöversikt av aroniabärets effekt på blodtrycket hos väsentligen friska vuxna Författare: Maria Larsson & Torsten Sällström Handledare: Klara Sjögren Examinator: Sofia Klingberg Linje: Dietistprogrammet, 180/240 hp Typ av arbete: Självständigt arbete i klinisk nutrition, 15 hp Datum: 2021-05-26 Bakgrund: Hjärt- kärlsjukdom är den främsta orsaken till förtida död i Sverige. Högt blodtryck är den enskilt viktigaste bakomliggande riskfaktorn. Kostförändring, som en del av livsstilsintervention, är en betydelsefull del av behandlingsstrategin. Livsmedel med högt innehåll av antocyaniner, har visat lovande resultat både i laboratoriestudier och observationsstudier på befolkningsnivå. Aroniabäret är en av de rikaste källorna till antocyaniner som vi känner. Syfte: Att undersöka det vetenskapliga underlaget för att konsumtion av aroniabär, eller produkter av dessa, bidrar till att sänka det systoliska (SBT) eller diastoliska blodtrycket (DBT). Sökväg: Den systematiska litteratursökningen genomfördes i PubMed och Scopus. Sökorden som användes var Aronia melanocarpa, chokeberry, blood pressure, hypertension, SBP, DBP, blind och random. Urvalskriterier: För att inkluderas skulle studierna vara randomiserade och placebokontrollerade, ha SBT och DBT som utfallsmått och vara utförd på vuxna, väsentligen friska människor (18-70 år) utan pågående blodtrycksmedicinering. Interventionen skulle bestå av enbart aronia och fick inte kombinerades med andra behandlingar. Datainsamling och analys: Sökningen resulterade i 16 unika träffar. Fem av dessa uppfyllde inklusionskriterierna och kvalitetsgranskades enligt mall från SBU. Samtliga bedömdes ha tillfredsställande kvalitet. Sammanvägningen av resultat gjordes med stöd av en forest plot och resultatets tillförlitlighet bedömdes enligt GRADE metoden. Resultat: Den totala studiepopulationen bestod av 337 individer. Aroniainterventionen gavs i form av extrakt eller juice under fyra till 24 veckors tid. Resultaten uppvisade viss heterogenitet i fråga om effektmåttens riktning. Utifrån det sammanvägda resultatet konstaterades ingen signifikant effekt på blodtrycket i endera riktningen. En tendens till sänkning anades gällande SBT. Slutsats: Konsumtion av aronia har inte någon statistiskt signifikant effekt på vare sig det systoliska eller diastoliska blodtrycket hos friska vuxna utan hypertoni. Den sammanvägda bedömningen av resultatets tillförlitlighet gav ett måttligt (+++) vetenskapligt underlag för resultatet gällande såväl SBT som DBT.
Degree
Student essay
Other description
Abstract in English Title: Berries under pressure. A systematic review of randomized controlled trials of the effect of Aronia melanocarpa on blood pressure in generally healthy adults. Author: Maria Larsson & Torsten Sällström Supervisor: Klara Sjögren Examiner: Sofia Klingberg Programme: Programme in dietetics, 180/240 ECTS Type of paper: Bachelor’s thesis in clinical nutrition, 15 higher education credits Date: May 26th, 2021 Background: Hypertension is a major risk factor contributing to widespread mortality and morbidity worldwide. Dietary interventions, as part of lifestyle changes, have proven to be an effective therapeutic strategy. Foods high in anthocyanins have shown promising results in laboratory experiments, as well as in epidemiological studies. Chokeberries (Aronia melanocarpa) are among the richest known sources of anthocyanins. Objective: To investigate the scientific evidence supporting that consumption of chokeberries, or their products, could contribute to lowering systolic (SBP) or diastolic (DBP) blood pressure. Search strategy: A systematic literature search was undertaken in PubMed and Scopus. Search terms used were Aronia melanocarpa, blood pressure, hypertension, SBP, DBP, blind and random. Selection criteria: For inclusion, trials had to be randomized and placebo-controlled, have SBP and DBP as outcomes, have an adult (18-70 years), predominantly healthy, human population without blood pressure medication. The intervention should consist exclusively of chokeberries and not be combined with other treatments. Data collection and analysis: The literature search yielded 16 unique matches. Five of them met the inclusion criteria and their quality was assessed following a standardized template. All were found to be of satisfactory quality. The five individual results were synthesized, using a forest plot, to produce an estimated weighted mean. Its reliability was assessed using the GRADE-method. Main results: The total study population consisted of 337 individuals. The chokeberry intervention was given as juice or extract for a period of four to 24 weeks. Some heterogenicity was detected in terms of effect size and direction. The weighted mean did not show any significant effect on blood pressure in either direction. However, a tendency toward a lowering effect was detected for SBP. Conclusions: Chokeberry consumption does not have a statistically significant effect on neither systolic nor diastolic blood pressure in healthy, normotensive adults. The reliability of the results was considered moderate (+++) in terms of both SBP and DBP.
URI
http://hdl.handle.net/2077/69287
Collections
  • Kandidatuppsatser, Dietistprogrammet
View/Open
gupea_2077_69287_1.pdf (976.0Kb)
Date
2021-08-06
Author
Larsson, Maria
Sällström, Torsten
Keywords
Aronia
polyfenoler
antocyaniner
kardiovaskulär sjukdom
blodtryck
SBT
DBT
Chokeberries
polyphenols
anthocyanins
cardiovascular disease
hypertension
SBP
DBP
Language
swe
Metadata
Show full item record

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
Atmire NV
 

 

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjects

My Account

LoginRegister

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
Atmire NV