dc.contributor.author | Hidén, Alexander | |
dc.contributor.author | Karevi, Daniel | |
dc.date.accessioned | 2021-08-06T12:12:44Z | |
dc.date.available | 2021-08-06T12:12:44Z | |
dc.date.issued | 2021-08-06 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/2077/69288 | |
dc.description | Sammanfattning
Titel: Leder ett högre proteinintag till förbättrade aptitrelaterade känslor hos obesa personer under en period av kalorirestriktion?
Författare: Alexander Hidén, Daniel Karevi
Handledare: Therese Karlsson
Examinator: Sofia Klingberg
Linje: Dietistprogrammet, 180/240 hp
Typ av arbete: Självständigt arbete i klinisk nutrition, 15 hp
Datum: 2021-04-01
Bakgrund: Övervikt och fetma är en växande pandemi på global skala. Protein har länge ansetts ge positiv effekt på mättnad och aptit, vilket, om använt, skulle kunna leda till en mer effektiv viktminskningsbehandling hos överviktiga och obesa.
Syfte: Syftet med denna systematiska översikt är att undersöka huruvida det finns evidens för om en ökad mängd protein (från tillskott och ordinarie livsmedel) kan ge förbättrade aptitrelaterade känslor jämfört med ett lägre intag vid kaloriunderskott hos personer som lider av övervikt och fetma.
Sökväg: Den systematiska litteratursökningen skedde i två databaser: PubMed och Scopus.
Sökord var MeSH termer skapade från orden: Protein, Hunger, Appetite, Satiation, Caloric
Restriction, Hypocaloric, Energy restriction, RCT, Control.
Urvalskriterier: Inklusionskriterier: Vuxna personer på ett kaloriunderskott, BMI>25, humanstudier, randomized controlled trials (RCTs), studien måste ha åtminstone två specificerade nivåer av proteinintag, språk; endast engelska, utfallsmått: visual analogue scale (VAS).
Exklusionskriterier: Patienter som genomgått bariatrisk kirurgi, studier som inkluderar
personer med kronisk/pågående sjukdom som allvarligt påverkar mättnad eller aptitreglering.
Datainsamling och analys: Datainsamling skedde i flera steg. Vi filtrerade efter titel, abstract,
och metod, tio artiklar lästes i fulltext innan vi valde ut de granskade artiklarna. Vi genomförde
bedömingar av risk för bias och tillförlitlighet av de sammanvägda resultaten enligt GRADE.
Resultat: Ingen tillförlitlig evidens för hypotesen att ett ökat proteinintag skulle leda till förbättrade aptitrelaterade känslor hos obesa observerades.
Slutsats: Det finns låg tillförlitlighet (++) för att stödja hypotesen att ett ökat intag av dietärt
protein skulle leda till förbättrade aptitrelaterade känslor hos överviktiga/obesa. | sv |
dc.description.abstract | Abstract
Title: Does an increased intake of dietary proteins lead to improvements
in perceptions of appetite in people with obesity during a period
of calorie restriction?
Author: Alexander Hidén, Daniel Karevi
Supervisor: Therese Karlsson
Examiner: Sofia Klingberg
Programme: Programme in dietetics, 180/240 ECTS
Type of paper: Bachelor’s thesis in clinical nutrition, 15 higher education credits
Date: April 01, 2021
Background: Overweight and obesity is a growing pandemic on a global scale. Protein is largely believed to induce positive effects on perceptions of appetite, which, if applied, could
lead to a more efficient weight loss treatment in people with obesity/overweight.
Objective: The objective of this systemativ review is to determine whether there is evidence
to support an increased intake of dietary protein, in the form of either supplements or regular
food, to induce positive effects on perceptions of appetite during a caloric restriction, compared to a lower protein intake, for individuals suffering from overweight/obesity.
Search strategy: The systematic literature search was conducted on two databases: PubMed
and Scopus. The search terms used were MeSH terms based on the words: Protein, Hunger,
Appetite, Satiation, Caloric Restriction, Hypocaloric, Energy restriction, RCT, Control.
Selection criteria: We used the following inclusion/exclusion criteria: Inclusion: Studies
containing adults in a caloric deficit, BMI>25, human studies, RCT, study must include at least two predefined intake levels of protein, language: English, outcome measure: VAS.
Exclusion: Studies on individuals who have previously undergone bariatric surgery, studies
including persons with a chronic disease and/or sickness that severely affect satiety or
appetite.
Data collection and analysis: Data collection was conducted in several steps. We filtered
based on title, abstract, and method, before choosing the articles for examination. Ten articles
were read in full. We assessed risk of bias and certainty of the results according to GRADE.
Main results: No certain evidence was found to support the hypothesis that increased protein
intake would lead to improved perceptions of appetite in people with obesity/overweight.
Conclusions: There is low certainty (++) to support the hypothesis that increased dietary protein would improve perceptions of appetite in people with obesity/overweight. | sv |
dc.language.iso | eng | sv |
dc.subject | Systematic review | sv |
dc.subject | Protein | sv |
dc.subject | Obesity | sv |
dc.subject | Satiation | sv |
dc.subject | Appetite | sv |
dc.subject | Systematisk översiktsartikel | sv |
dc.subject | Protein | sv |
dc.subject | Fetma | sv |
dc.subject | Mättnad | sv |
dc.subject | Aptit | sv |
dc.title | Does an increased intake of dietary proteins lead to improvements in perceptions of appetite in people with obesity during a period of calorie restriction? | sv |
dc.title.alternative | Leder ett högre proteinintag till förbättrade aptitrelaterade känslor hos obesa personer under en period av kalorirestriktion? | sv |
dc.type | Text | |
dc.setspec.uppsok | Medicine | |
dc.type.uppsok | M2 | |
dc.contributor.department | Göteborgs universitet/Institutionen för medicin | swe |
dc.contributor.department | University of Gothenburg /Institute of Medicine | eng |
dc.type.degree | Student essay | |