Kan en växtbaserad kost ad libitum leda till viktnedgång hos personer med övervikt och fetma?
Can a plant-based diet ad libitum lead to weight loss in overweight or obese people?
Abstract
Sammanfattning
Titel: Kan en växtbaserad kost ad libitum leda till viktnedgång hos personer med övervikt och fetma? - en systematisk översiktsartikel
Författare: Katarina Johnsson, Sofia Knipström och Nanette Jensen Sandberg
Handledare: Therese Karlsson
Examinator: Jenny Van Odjik
Linje: Dietistprogrammet, 180/240 hp
Typ av arbete: Självständigt arbete i klinisk nutrition, 15 hp
Datum: 2021-04-01
Bakgrund: Prevalensen av övervikt och fetma ökar i världen. Att lida av övervikt och fetma
medför ökade risker som kardiovaskulära sjukdomar, diabetes mellitus typ II samt vissa cancerformer. Tidigare studier har visat att personer som följer en växtbaserad kosthållning sällan lider av fetma.
Syfte: Syftet med denna systematiska översiktsartikel är att undersöka om det finns underlag för att en växtbaserad kost ad libitum kan leda till viktnedgång hos personer med övervikt eller fetma i jämförelse med annan kost ad libitum.
Sökväg: En litteratursökning genomfördes i Scopus och Pubmed. MeSh-termer användes för att
göra sökningen mer heltäckande. Sökningen gjordes i tre block. Följande MeSh-termer användes:
“plant based”, “plant-based”, “diets, vegetarian”, “diet, vegan”, “plant based nutrition”,
“plant-based diets”, ”plant based diet”, “diet, plant based” och “whole food plant based”. I block
två “obesity”, “overweight” och “over weight”. I block tre “random*” och “blind*”.
Urvalskriterier: Randomiserade kontrollerade studier (RCT) på engelska, utförda på vuxna ≥ 18
år, BMI ≥25. Interventionskosten skulle vara helt växtbaserad och studien skulle pågå minst tolv
veckor. Kontrollkosten skulle innehålla animalier. Exklusionskriterier var energirestriktion, studier där deltagarna åt växtbaserad kost sedan tidigare, gravida eller ammande.
Datainsamling och analys: Sökningen resulterade i 156 respektive 118 träffar i Pubmed och Scopus. Fyra artiklar upptäcktes via andra sökvägar. Sammanlagt 16 artiklar lästes i fulltext. Fyra
artiklar uppfyllde kriterierna och bedömdes av tre oberoende granskare med SBU:s granskningsmall för risk för bias. Därefter graderades det sammanvägda resultatet av effektmåttet med mallen “underlag för sammanvägd bedömning” som Göteborgs Universitet arbetat fram enligt GRADE.
Resultat: Av fyra studier bedömdes tre ha låg risk för bias och en bedömdes ha måttlig risk för bias. Totalt var det 435 deltagare. I alla studier ledde interventionen växtbaserad kost till en
viktminskning som var statistiskt signifikant.
Slutsats: Det finns måttlig tillförlitlighet av de sammanvägda resultaten (+++) för att en
växtbaserad kost ad libitum kan leda till viktnedgång hos överviktiga/obesa personer. Ytterligare
studier som mäter den växtbaserade kostens effekt vid viktnedgång behövs.
Degree
Student essay
Other description
Abstract
Title: Can a plant-based diet ad libitum lead to weight loss in overweight
or obese people?
Author: Katarina Johnsson, Sofia Knipström and Nanette Jensen Sandberg
Supervisor: Therese Karlsson
Examiner: Jenny Van Odjik
Programme: Programme in dietetics, 180/240 ECTS
Type of paper: Bachelor’s thesis in clinical nutrition, 15 higher education credits
Date: 04-01-2021
Background:The prevalence of overweight and obesity is increasing worldwide. Suffering from
overweight and obesity carries increased risks such as cardiovascular disease, type II diabetes
and certain types of cancer. Previous studies have shown that people who follow a plant-based
diet rarely suffer from obesity.
Objective: The purpose of this systematic review article is to investigate whether there is
evidence that a plant-based diet ad libitum can lead to weight loss in overweight or obese people
in comparison with other diets ad libitum.
Search strategy: A literature search was conducted in Scopus and Pubmed. MeSh terms were used to make the search more comprehensive.
Selection criteria: Randomized controlled trials (RCTs) in English, performed in adults ≥ 18
years of age and BMI ≥25. The intervention diet had to be plant-based and the intervention last for a period of at least twelve weeks. The control diet had to include animally derived food products. The exclusion criteria were energy restriction, studies in which the participants already
followed a plant-based diet, pregnant or lactating.
Data collection and analysis: The search resulted in 156 and 118 hits in Pubmed and Scopus
respectively. Four articles were discovered via other paths. A total of 16 articles were read in full
text. Four articles met the criteria and were assessed independently by three reviewers for the risk
of bias according to a template from SBU. The strength of evidence for the outcome measure was
graded with the template “Underlag för sammanvägd bedömning” which the University of Gothenburg developed according to GRADE.
Main results: The risk for bias was assessed to be low in three studies and moderate in one. In total, there were 435 participants. In all studies, the intervention plant based diet led to a statistically significant weight-loss.
Conclusions: There is moderate reliability of the weighted results (+++) that a low-fat plant-based diet ad libitum can lead to weight loss in overweight/obese people. Further studies examining the effect of a vegan diet on weight loss are needed.
Collections
View/ Open
Date
2021-08-18Author
Jensen Sandberg, Nanette
Johnsson, Katarina
Knipström, Sofia
Keywords
Plant-based
overweight
obesity
weight-loss
ad libitum
Language
swe