• English
    • svenska
  • English 
    • English
    • svenska
  • Login
View Item 
  •   Home
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • View Item
  •   Home
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

”Det är bra stämning, alla är glada och jag kan njuta av denna stund.” -Ungdomars berättelser och enkätsvar om skolmåltidsmiljön

Abstract
Sverige införde skolmåltider för över 100 år sedan. Idag är de här måltiderna lagstadgade så att näringsriktiga och kostnadsfria luncher ska kunna serveras till alla barn på lika villkor. I det här examensarbetet utforskas ungdomars upplevelser gällande miljön i skolmatsalen och hur den påverkar måltidsupplevelsen. Den här studien genomfördes med en kombinerad kvalitativ och kvantitativ online-baserad enkät. Den kvalitativa delen av enkäten bestod av öppna berättarfrågor som utformats efter method of empathy-based stories medan de kvantitativa frågorna i enkäten grundar sig i FAMM och Måltidsmodellen. Totalt besvarades enkäten av 78 elever (91 %) från årskurs7 –9. Utav de 78 eleverna som svarade var 54% flickor, 40% pojkar och 6% annat. Resultatet visar attöver 70 % anser att de viktigaste faktorerna för en trivsam måltidsupplevelse är att kunna sitta bredvid vänner, att matsalen är ren och fräsch, att ha gott om tid att äta, att ha sällskap och att personal är trevlig och välkomnande. Resultatet visar också att ungdomarna hade många tankar kring vad som bidrar till en trivsam måltid och vad som riskerar att bidra till att de inte äter alls. Att involvera elever i att utforma skolmatsalens miljö kan bidra till att fler får i sig den näring och energi som behövs. Genom att fler äter skulle även studieprestation och gemenskap kunna gynnas
Degree
Student essay
URI
http://hdl.handle.net/2077/69460
Collections
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
View/Open
gupea_2077_69460_1.pdf (767.2Kb)
Date
2021-08-30
Author
Berndtsson, Annie
Hansson, Carl
Keywords
Högstadieelever, Matsal, Upplevelse och Miljö
Language
swe
Metadata
Show full item record

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
Atmire NV
 

 

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjects

My Account

LoginRegister

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
Atmire NV