Show simple item record

dc.contributor.authorKaiss Hassan, Laial
dc.contributor.authorTyllsjö, Felicia
dc.date.accessioned2021-09-02T05:49:49Z
dc.date.available2021-09-02T05:49:49Z
dc.date.issued2021-09-02
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/2077/69484
dc.description.abstractAtt erbjudas näringsriktiga skolmåltider är en lagstadgad rättighet för grundskoleelever i Sverige. För att skollunchen ska kunna bidra med näring och främja en hälsosam livsstil är det viktigt att den hamnar i magen. Måltiden som serveras bör vara god och varierad samt locka alla sinnen. Coronapandemin har inneburit att många högstadieskolor har fått bedrivas på distans för att minska smittspridningen. Till följd av detta har skollunchen serverats som take away, där eleverna har fått hämta en lunchlåda från en närliggande skola. Syftet med studien var att undersöka kostchefers erfarenheter av produktion, distribution och utlämning av skolmåltider till följd av coronapandemin och fjärr-och distansundervisningen för högstadieelever. En kvalitativ studie med tillämpning av åtta semistrukturerade intervjuer genomfördes, vilka analyserades genom kvalitativ innehållsanalys. Resultatet visade att det förekom både utmaningar och möjligheter. Det handlade om logistiken, från att veta antal portioner som ska tillagas till beställningsförfarandet. Möjligheterna som framkom har främst berört ökad kommunikation, samverkan och att skolmåltiden har kommit in i en ny kontext. Eftersom vårdnadshavarna har kunnat ta del av skolmåltiderna kan detta ha bidragit till en mer rättvis uppfattning jämfört med vad tidigare studier har poängterat. Resultatet indikerade även på ett förändrat utbud i matsedeln samt det stora bortfallet som kan ha påverkat elevernas energi- och näringsintag. Författarna har förhoppningar om att denna uppsats kan belysa både positiva och negativa aspekter med skolmåltiden som lunchlåda och att det går att dra lärdomar av erfarenheter som kan implementeras i offentliga måltidsverksamheter.sv
dc.language.isoswesv
dc.subjectcoronapandemin, distansundervisning, lunchlådor, skolmåltidersv
dc.titleSkolmåltiden -Take away eller ej? En kvalitativ studie om kostchefers erfarenheter av skolmåltiden som lunchlåda till följd av coronapandeminsv
dc.typeText
dc.setspec.uppsokSocialBehaviourLaw
dc.type.uppsokM2
dc.contributor.departmentUniversity of Gothenburg/Department of Food and Nutrition, and Sport Scienceeng
dc.contributor.departmentGöteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskapswe
dc.type.degreeStudent essay


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record