Show simple item record

dc.contributor.authorAsskoul, Hiba
dc.contributor.authorGjaka, Mergita
dc.contributor.authorKullberg, Clara
dc.date.accessioned2021-10-22T11:03:01Z
dc.date.available2021-10-22T11:03:01Z
dc.date.issued2021-10-22
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/2077/69848
dc.description.abstractVäxande oro för hälsa och livskvalitet uppmuntrar människor att anpassa hälsosamma livsstilar och undvika konsumtion av mat rik på socker, salt och fett. Idag har tillgängligheten till energitäta och näringsfattiga livsmedel skapat problem med livsstilssjukdomar såsom övervikt och fetma, diabetes typ 2, insulinresistens, hjärt- och kärlsjukdomar och karies. En tidigare kartläggning av matvanor visar att fyra av tio vuxna äter för mycket tillsatt socker och 15 procent av vuxnas energiintag kommer från godis, läsk, bakverk och snacks. Icke-energigivande sötningsmedel (IES) är ett substitut som visas vara ett bra alternativ för att reducera energiinnehållet i livsmedel och därmed förebygga kostrelaterade livsstilssjukdomar. Det är ett vanligt fenomen att enskilda studier synliggörs i media och skapar en vilseledande bild av forskningsläget. Idag är ämnet omdebatterat och motsägelsefulla forskningsstudier bidrar till olika riskuppfattningar. Syftet med studien var att kartlägga allmänhetens attityder och konsumtionsbeteende kring livsmedel innehållande IES. För datainsamling distribuerades en enkät via sociala medier och 223 svar insamlades. Resultatet visade att den yngre generationen är mer positivt inställda till konsumtion av IES än den äldre generationen. Statistiska analyser utfördes och inga stora skillnader visades för utbildningsnivå eller träningsvanor, däremot fanns signifikanta resultat vad gäller ålder. En del av respondenterna i studien bedömer IES som konstgjort och onaturligt och därmed farligt för hälsan. En möjlig anledning till det är att människor exponeras för olika budskap och information om IES, vilket speglas i respondenternas skilda uppfattningar om tillsatserna. Skillnaderna i uppfattning mellan åldersgrupperna pekar på att den yngre generationen är mer positiva till IES jämfört med den äldre, däremot krävs vidare forskning inom området.sv
dc.subjectIcke-energigivande sötningsmedelsv
dc.subjectattityder,sv
dc.subjectriskuppfattningarsv
dc.subjectkonsumtionsvanorsv
dc.titleIcke-energigivande sötningsmedel En kartläggning av attityder, uppfattningar och konsumtionsbeteendensv
dc.typeText
dc.setspec.uppsokSocialBehaviourLaw
dc.type.uppsokM2
dc.contributor.departmentUniversity of Gothenburg/Department of Food and Nutrition, and Sport Scienceeng
dc.contributor.departmentGöteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskapswe
dc.type.degreeStudent essay


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record